Sinterklaas ontdekt Nissewaard

| Sinterklaas

Na de landelijke intocht in Hellevoetsluis, door naar Nissewaard!
Wat hebben we een fantastische Sinterklaasintocht gehad in het mooie Hellevoetsluis. Doordat we met het vliegtuig konden komen én er in de vesting een nieuwe pakjesboot lag, kon het heugelijke feest gewoon doorgaan. Ik ben enorm verrast door Hellevoetsluis! De vestingstad heeft, als oorlogs- en marinehaven, een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse geschiedenis. Zo was Kazerne Haerlem vroeger een militaire bestemming, maar mogen we ‘m nu gebruiken als opslag voor alle cadeautjes voor heel Nederland!

17 november 2022
Uiteraard bereid ik mijn bezoek naar Nederland altijd goed voor, dit was de eerste keer dat ik in Hellevoetsluis zou aanmeren, dus ik heb mij ook even in de omgeving Voorne-Putten verdiept. Zo kwam ik tot de ontdekking dat er onlangs 5 influencers zijn uitgenodigd die al wandelend het eiland hebben ontdekt. Zij hebben blogs geschreven die boordevol inspiratie staan.

Tijd om zelf op stap te gaan. Wij gaan dit keer Nissewaard ontdekken.

Bibliotheek de Boekenberg.
We starten bij de Boekenberg in Spijkenisse, wat een iconisch gebouw is dit! De Boekenberg is geïnspireerd op een boerenschuur met zijn puntdak. Het gebouw is geheel van glas en heeft zo een enorm open uitstraling. Wat direct opvalt is dat ze een speciaal Sinterklaashoekje hebben ingericht, ik voel mij gelijk welkom. Ze hebben heel wat Sinterklaasboeken, de een nog leuker dan de ander. Naast dat dit de grootste boekenkast van Nederland is, zijn er ook veel andere activiteiten te beleven voor jong en oud. Tentoonstellingen, workshops, kinderactiviteiten, de voorleesclub of een kopje koffie, het kan allemaal in de Boekenberg. En wat het leuke is, binnen de openingstijden mag je zo lang blijven als je wilt. Maar, hoe leuk en inspirerend deze locatie ook is, we moeten door!

We gaan lopend naar onze volgende stop, zo kunnen we gelijk wat van Spijkenisse zien. Op een hele korte afstand van de Boekenberg staat de Dorpskerk, dit is het oudste monument van Spijkenisse. Hier staat ook het standbeeld van de dorpsomroeper Barend Smits. Dit was de laatste actieve omroeper, die tot in 1957 omriep. Het standbeeld is ongeveer net zo groot als ik, zo’n 1.80 meter. Even een foto en dan gaan we door met onze wandeling. We zijn op zoek naar Theater de Stoep. Vanaf een afstandje zie je dit architectonische hoogstandje al staan.

Theater de Stoep
Wat leuk om hier vast een kijkje te nemen, want zaterdag 3 december ben ik hier te gast tijdens het grote Sinterklaasfeest van Fien en Teun. We nemen alvast een kijkje in de grote zaal, want hier zal de muzikale voorstelling ook plaatsvinden. De stoelen zitten in ieder geval lekker en zijn vrolijk gekleurd met paarse zachte bekleding. De voorstelling van Fien en Teun (twee tijdsslots vanaf 2 jaar) is leerzaam, grappig en zit vol interactie. Het hele jaar door vind je hier in Theater de Stoep allemaal verschillende voorstellingen in de grote en in de kleine zaal. Na het zien van het programma ga ik zeker een paar Sinterklaascadeautjes meenemen voor de lieve kinderen, maar misschien ook wel voor de papa’s, mama’s, ooms en tantes. We krijgen een rondleiding door het theater en komen uit in het theatercafé, wat er een beetje uit ziet als een amfitheater. Vanuit deze plek in het theater heb je een mooi uitzicht op het water en op de molen.

Sinterklaas inkopen
Met het vliegtuig konden niet alle cadeautjes meegenomen worden naar Nederland. Er zijn ook heel wat cadeautjes verloren gegaan toen de pakjesboot zonk. Maar, het lijkt erop dat óók dat goed gaat komen, want in Spijkenisse zijn gelukkig genoeg winkels om last-minute cadeautjes te kopen. Zo gaan we even langs bij winkelcentrum Zuidpassage. Maar of dat nou een goed idee was… iedereen wil met mij op de foto. Oeps.

We wandelen een groot stuk van de wandelroute Stad & Park. Net als in alle grote plaatsen vind je ook hier overal parken die als groene aders door de stad lopen. Zo heb je bijvoorbeeld aangrenzend aan het Mallebos, het Vogelzangpark. Wist je dat hier Schotse Hooglanders ingezet worden om het gras kort te houden? Gemeente Nissewaard heeft nog veel meer mooie natuur. We zetten onze route daarom met de auto voort naar het natuurgebied de Beningerslikken.


Uitkijktoren Beningerslikken
Het natuurgebied is bijna 300 hectare groot en door het zoetwater-getijdengebied is dit afwisselende landschap een walhalla voor voor vogels als ganzen, wulpen en de blauwborst. Het is een mooi wandelgebied en ook leuk om met kinderen dit gebied te gaan ontdekken. Onderweg kom je onder andere een trekpont, een vogelkijkhut en picknicktafels tegen. Maar neem ook vooral je verrekijker mee. Vanaf de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over het natuurgebied en de wijde omgeving.

Ik heb genoten van mijn ontdekking in Nissewaard. De komende weken gaan we in heel Voorne-Putten nog veel feestjes en activiteiten beleven. Bekijk de speciale Sinterklaaspagina voor alle actuele informatie.