Duik in het verleden van Voorne-Putten

Het eiland van aanvallen & verdedigen

Ontmoet zeehelden, watergeuzen, koningen en gravinnen. Op heel Voorne-Putten kom je ze tegen: Maarten Tromp, Michiel de Ruyter, Jacoba van Beijeren, Willem van Oranje, admiraal Lumey en Jan Blanken. Het eiland vertelt haar verhalen en onthult haar geheimen in de vele musea, kerken en monumenten.

 

Hoogtepunten - Onze top zes!

Blog: 10 jaar recreatie op de 1000-jarige Bernisse

Bob Benschop
De geschiedenis van de Bernisse bestrijkt vele eeuwen; het water stroomde al door deze kilometer brede rivier vóór de eerste bedijkingen op Voorne en Putten tot stand kwamen. De natuurlijke grens tussen de twee eilanden slibde echter dicht voor de regio écht tot bloei kon komen. Tegenwoordig is de Bernisse vooral bekend als recreatiegebied.

Lees meer
Lees de blog van Ben Benschop

Oostvoorne en Rockanje in oorlogstijd

Tijdens de bezetting werd Voorne-Putten overspoeld door Duitse militairen. Ze reisden vanaf Duitsland met de trein naar Rotterdam, en vandaar uit met de tram via Spijkenisse en Brielle naar Oostvoorne.

Oostvoorne was in die tijd al een trekpleister voor toeristen en in de zomer reed het trammetje via de Stationsweg en de Zeeweg door tot aan het badstrand. Bij de eerste halte in Oostvoorne, wat nu De Ruy heet, was een stationsgebouw en een perron. Hier stapten vele militairen uit die zich dankzij de wegwijzers van de ANWB konden oriënteren waar ze waren. Juist om dat te bemoeilijken, waren kort voor de inval van de Duitsers vele van deze wegwijzers weggehaald. Het verzet was geboren....

Lees meer
Lees meer

Kies jouw pad door de historie

Zoek de historische hotspots op de kaart