Stad & Park

2 uur 53 minuten (14,4 km)

  • Download GPX

Wandel langs de Oude Maas, geniet van de schepen en de moderne architectuur in Spijkenisse.

Dit ga je zien

16
1

Allemansgriend

Allemanspad
3207 SPIJKENISSE
Allemansgriend
17
2

Kerels aan de Maas

Kerels aan de Maas
Elementenweg 17
3201 LG SPIJKENISSE
Kerels aan de Maas
3

Winkelhart Spijkenisse

Winkelhart Spijkenisse
Gorsstraat
3201 DB SPIJKENISSE
Winkelhart Spijkenisse
4

Theater de Stoep

Theaterplein 1
3201 DH SPIJKENISSE
Theater de Stoep
5

Stoomgemaal De Leeuw van Putten

Stoomgemaal De Leeuw van Putten
Noordeinde 93
3201 AK SPIJKENISSE
Stoomgemaal De Leeuw van Putten
6

Fluisterboot IJsvogel

Fluisterboot Voorne-Putten
Noordeinde 93
3201 AK SPIJKENISSE
Fluisterboot IJsvogel
14
7

Museum Groentewinkel MAK

Museum Winkel Mak
Voorstraat 26
3201 BB SPIJKENISSE
Museum Groentewinkel MAK
11 13 12 21
8

Het Mallebos

Het Mallebos
Malledijk 10 a
3208 LA SPIJKENISSE
Het Mallebos
22 28 29
16

Beschrijving

16

VAN DIJKDORP NAAR ‘SPIKE CITY’
Begin 1900 lag Spijkenisse op een eiland en was het een rustig, onopvallend dorp met rond half jaren vijftig 3.500 inwoners waarvan het merendeel werkzaam was in de visserij. Nadat er een vaste oeververbinding kwam en Rotterdam dichterbij kwam, begon Spijkenisse explosief te groeien, tot ruim 70.000 inwoners nu. Door die snelle ontwikkeling wisten de inwoners niet meer of ze de plaats nu nog een ‘dorp’ of eerder een ‘stad’ moesten noemen. Spijkenissers gingen hun woonplaats schertsend Spijkcity of Spike City noemen. Een gang naar het centrum wordt echter nog vaak naar het dorp gaan genoemd.

GROENE ADERS EN BUFFERS
Net als in alle grote steden vind je ook hier overal in de stad parken die als groene aders door de stad lopen. Ze fungeren als groene buffers tussen stadsbebouwing en de industrie langs de buitenranden. Van kleine stadsparken met  kinderspeelplaatsjes tot bosachtige parken waar zo min mogelijk ingegrepen wordt en runderen het gras maaien.

ARCHITECTONISCHE HOOGSTANDJES
Spijkenisse is nu een bruisende moderne stad met in het oogspringende gebouwen die gebroederlijk temidden van historische panden staan. Zo kun je in een oogopslag de oud-Hollandse molen Nooitgedacht en het ultramoderne uit glas opgetrokken Theater De Stoep zien. Spijkenisse is een dorp van uitersten met drukke gezellige winkelstraten en parken waar het heerlijk vertoeven is.

GEMAAL LEEUW VAN PUTTEN
Het gemaal is gebouwd in 1881, maar vandaag de dag nog steeds in gebruik. De ‘Leeuw’ houdt een groot deel van Putten droog door het water uit de omliggende polders weg te pompen. Hier is het opstappunt van fluisterboot De IJsvogel naar de Vierambachtenboezem, net buiten de stad. Je ervaart de overgang van de hectiek van de stad naar de rust van de natuur.

EROVER OF ERONDER
Om op Voorne-Putten te komen moet je over of onder de Oude Maas door. Rechts van de Spijkenissebrug zie je het groene brugmonument uit 1903, een restant van de eerste brug over de Oude Maas waardoor het eiland over land bereikbaar werd vanuit Rotterdam. Ruim honderd jaar later is er niet alleen de inmiddels veel grotere brug, maar kun je ook gebruik maken van de snelle metro.

RTM-TRAM
Je loopt nu op het voormalige trambaanpad dat tot vijftig jaar geleden vanuit Rotterdam over de Spijkenissebrug dwars over het eiland liep. In Spijkenisse was een splitsing: een spoor ging verder naar Oostvoorne aan zee, een ander deel liep naar Hellevoetsluis. Veel Spijkenissers gingen in die tijd met het trammetje een dagje naar zee. Dat doen ze nog steeds graag, niet meer met de tram, maar met de auto. Het trambaanpad is veranderd in fietspad en is geliefd bij recreatiefietsers, wielrenners, rolstoelgebruikers, skaters en natuurlijk wandelaars. Aan het Voedingskanaal in de Brielse Maas is een stadsstrand ontstaan waar veel Spijkenissers op zomerse dagen de hitte van de stad ontvluchten om te zonnen, zwemmen of op een klapstoeltje bij je auto te zitten

MALLEBOS
Het Mallebos is genoemd naar de aangrenzende Maliedijk. Of dit nu een verbastering is van Molendijk is onduidelijk, maar duidelijk is op oude kaarten te zien dat er een molen heeft gestaan voor de afwatering van de polder Spijkenisse op het Oostenrijk.

SPIJKENISSE
Spijkenisse is een stad met een gezellig centrum, letterlijk het Winkelhart van de stad. Ook hier is op sommige plaatsen het vroegere dorp Spijkenisse nog terug te vinden.

16
16
17
14
11
13
12
21
22
28
29
16