Boekenberg Spijkenisse


Bibliotheek Boekenberg Spijkenisse is een belangrijk, vrij toegankelijk, kennis- en informatiecentrum voor Spijkenisse en haar inwoners.

Ontwerp

Het ontwerp van de Boekenberg is afkomstig van het Nederlandse architectenbureau MVRDV. Architect Winy Maas heeft het ontwerp…

Bibliotheek Boekenberg Spijkenisse is een belangrijk, vrij toegankelijk, kennis- en informatiecentrum voor Spijkenisse en haar inwoners.

Ontwerp

Het ontwerp van de Boekenberg is afkomstig van het Nederlandse architectenbureau MVRDV. Architect Winy Maas heeft het ontwerp vormgegeven. Inspiratie haalde hij uit het boerenverleden van Spijkenisse, waarin de gemeente nog maar 3.500 inwoners telde (1940). De glazen stolp die over het gebouw is geplaatst met de zichtbare spanten in haar glazen dak is als ware een grote hooischuur en alle omliggende gebouwen vormen samen het boerenerf. Op de plaats van de Boekenberg is de straat opgestuwd vanuit de grond, waardoor er als ware een grote boekenkast is ontstaan. Het idee was om de meest openbare bibliotheek van Nederland te creëren, die zo transparant en toegankelijk mogelijk is. Vanaf de buitenkant is de gehele collectie duidelijk te zien. In de Boekenberg geldt: binnen is buiten en buiten is binnen. Alle afdelingen op de Boekenberg hebben huisnummers gekregen om dit gevoel te versterken. Ook staan er grote bomen en lantarenpalen in het gebouw. Het proces, van idee tot uitvoering, heeft meer dan 10 jaar geduurd. Bouwbedrijf VORM bouw heeft het ontwerp van de architect gebouwd. In 2009 werd de eerste paal geslagen en in april 2012 werd het project de Boekenberg afgerond. 

Prijzen

De Boekenberg heeft enkele nationale en internationale prijzen op haar naam staan. - 2012: 3e plaats bij de Houtarchitectuurpijs - 2012: 2e plaats bij de Beste Bibliotheek van Nederland - 2013: 1e plaats bij Red Dot Design Award - 2014: nominatie Public Library of the Year Award 

Neem alvast een kijkje

Locatie