375 kilometer wandelplezier

Struin door de duinen, geniet van de flora en fauna of ontdek de rijke historie.
Met het uitgebreide wandelknooppuntennetwerk op Voorne-Putten kun je zelf je route uitstippelen. Wandel door de bossen, over zandweggetjes en dijken, door vestingsteden of ga door het hoge gras op ontdekkingstocht. Al wandelend geniet je van karakteristieke polderlandschappen, monumenten en het uitzicht over de meren en stranden. Wandel je liever een route op thema? Bekijk onze verschillende wandelroutes

Tip: de wandelroutes zijn als GPX bestand te downloaden. Handig voor op je telefoon!

Waar wandel jij het liefst? - In het bos, op het strand of door de stad?

 • Verken het bos

  Wandel door de jong aangelegde bossen of juist langs eeuwenoude bomen en ontmoet hun bewoners.  

  Verken het bos
 • Strandstappen

  Voorne-Putten heeft 15 kilometer bijzondere kustlijn. Ervaar de enorme ruimte en proef de zilte zeelucht. 

  Strandstappen
 • Historische plekken

  Het eiland Voorne-Putten heeft een rijke geschiedenis. De bunkers, molens, de maritieme historie en de vele monumenten die herinneren aan de Tachtigjarige Oorlog zijn over het hele eiland terug te vinden.

  Historische plekken
 • Vogels spotten

  Door het afwisselende landschap komen er op Voorne-Putten een bijzonder groot aantal vogelsoorten voor. 

  Vogels spotten

Ga op stap met Michiel de Ruyter

Michiel de Ruyter versloeg de Engelsen bij Chatham, Piet Hein veroverde de Spaanse Zilvervloot bij Cuba en bracht deze felbegeerde schat naar Hellevoetsluis. De zeehelden werden jubelend binnengehaald door een grote mensenmenigte op de kades van deze bijzondere vestinghaven. Luister naar de verhalen van de Michiel de Ruyter-stadsgids en ga even terug in de tijd!

Lees meer
Meer over de rondleiding

Deze wil je ook niet missen!

Podwalk: Het Verhaal van Nederland Brielle

Misschien heb je de populaire 10-delige serie "Het verhaal van Nederland" van de NTR gezien? Presentator Daan Schuurmans neemt je via een gps-gestuurde audiotour mee in een reis door de tijd. Hij visualiseert het verleden in het heden zodat jij je even in een andere wereld waant. Daan vertelt je de verhalen op de plekken in Brielle waar ze daadwerkelijk zijn gebeurd.

De audiotour is te beluisteren via de gratis podwalk app Het verhaal van Nederland. De app moet eerst gedownload worden voordat je kunt gaan wandelen. Download hem in App Store of Play Store en ga lekker op pad (start bij de Westdam)!

Lees meer
Naar de podwalk

Wandelroute: Grasland & Waterwegen

De Bernisse is de natuurlijke scheiding tussen Voorne en Putten. Als je langs dit eeuwenoude riviertje loopt kun je je niet voorstellen dat dit in de Middeleeuwen de voornaamste scheepvaartroute tussen Holland en Vlaanderen was.

Lees meer
Bekijk de wandelroute