Willemien Hoogwerf route

2 uur 30 minuten (32.5 km)

  • Download GPX

De Willemien Hoogwerfroute is een mooie afwisselende fietsroute door alle kernen van de gemeente NissewaardJe kunt de route oppakken bij het startpunt vanaf het gemaal De Leeuw van Putten in Spijkenisse, maar natuurlijk kun je ook vanuit de andere dorpen binnen de gemeente Nissewaard starten. Bekijk de route online of download de GPX op je telefoon (soms heb je een app nodig, een GPX viewer) zodat je altijd de juiste weg kunt vinden. 

Willemien Hoogwerf 

De fietsroute langs Cultureel Erfgoed in Nissewaard is vernoemd naar op 3 september 2019 overleden vrijwilliger Willemien Hoogwerf. Zij was medeoprichter van de Vereniging Historisch Spijkenisse en heeft zich jarenlang als secretaris en eindredacteur van de Oude Heul ingezet. Voor de Open Monumentendag in Nissewaard heeft Willemien jarenlang de fietsroute samengesteld. Als postuum eerbetoon draagt deze route haar naam. 

Dit ga je zien

Startpunt: Noordeinde 93
3201 AK Spijkenisse
2

Nooitgedacht is een korenmolen die aan het Noordeinde in Spijkenisse staat, naast het oude gemaal "De Leeuw van Putten".

Molen Nooitgedacht
3

Dit gebouw, dat als enige is overgebleven van een complex rondom de Proosdij, was de woning van de proost van het Geervliets kapittel.

De Landswerf
4

De onze lieve vrouwe kerk in Geervliet is gebouwd in 1307 en bekend om praalgraf.

Onze Lieve Vrouwekerk Geervliet
5

De Bernissemolen is een korenmolen uit 1851 en staat in het oude stadje Geervliet.

Bernissemolen Geervliet
6

Dit complex van 12 woningen is gebouwd in het jaar 1921. Het behoort tot de oudste sociale woningbouw van Putten.

Het Rooie Dorp
7

De Joodse Begraafplaats in Geervliet is één van de bijna tweehonderd begraafplaatsen in beheer bij het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap.

Joodse Begraafplaats
8

Een museum met een interessante verzameling gebruiksvoorwerpen en archeologische vondsten.

Museum Stadhuis Geervliet
9

Watertappunt Topdijk Heenvliet

Watertappunt Toldijk Heenvliet
10

Op de hoek van de Markt met de Toldam staat de Tolpoort.

Tolpoort en Tolhuis
11

De kerk is vrij gelegen op het kerkhof en stamt uit de 15de eeuw.

St. Maartenskerk
12

In Heenvliet schuilt achter de poort van het ambachtsherenhuis een landgoed van 5 hectare met als middelpunt de prachtige Ruïne Ravesteyn.

Ruïne Ravesteyn
13

Muziektent Abbenbroek

Muziektent Abbenbroek
14

Al voor het jaar 1630 werd dit huis bewoond door Jacob van Groeneweg, Heer van Abbenbroek.

Het Ambachtsheerenhuis
15

Het kerkgebouw van Abbenbroek heeft al eeuwenlang een plaats in deze kleine dorpsgemeenschap.

Sint Aegidiuskerk
16

Molen De Hoop is een in 1843 gebouwde korenmolen in Abbenbroek.

Molen De Hoop
17

De Dorpskerk, dateert uit de eerste helft van de vijftiende eeuw.

Dorpskerk Zuidland
18

Muziektent en de korenaar

Muziektent en de Korenaar
19

Bij deze molen uit 1844 kun je o.a. cakemixen, broodmeel en muesli kopen.

Molen De Arend
20

Zeven kilometer recreatiemogelijkheden op het land en het water.

Recreatiegebied De Bernisse
21

Het witte kerkje in Simonshaven is waarschijnlijk het meest fotogenieke kerkje op Voorne-Putten.

Kerk Simonshaven
22

Watertappunt Centrum Simonshaven

Watertappunt Centrum Simonshaven
24

Je waant je weer in de jaren 60 in de compleet ingerichte museumwoning.

Museumwoning Back to the Sixties
25

Bibliotheek Boekenberg Spijkenisse, een architectonisch hoogstandje van het architectenbureau MVRDV, is letterlijk een berg aan boeken.

Boekenberg Spijkenisse
26

Olijf loopt over van passie… Passie voor heerlijke kleine hapjes!

Restaurant Olijf
27

De oudheidkamer van Spijkenisse is gevestigd in bibliotheek De Boekenberg.

Oudheidkamer Spijkenisse
28

Het oudste monument van Spijkenisse.

Dorpskerk Spijkenisse
30

Een heerlijk uitstapje voor de natuurliefhebber, de cultuurhistoricus en de nieuwsgierige reiziger.

Fluisterboot IJsvogel
Eindpunt: Noordeinde 93
3201 AK Spijkenisse

Beschrijving

Startpunt: Noordeinde 93
3201 AK Spijkenisse

Wanneer je de fietsroute in Spijkenisse bij het Gemaal Leeuw van Putten start fiets je redelijk snel al buiten de bebouwde kom richting het Hartelkanaal om langs het Brielse Meer en onder de Hartelkering door te fietsen richting de middeleeuwse plaatsen Geervliet en Heenvliet. 

Geervliet 

Het rijke verleden van het dorp Geervliet is nog altijd te zien. Geervliet was in de Middeleeuwen een tolplaats voor het drukke handelsverkeer op de rivier de Bernisse. Het dorp kreeg stadsrechten en de heer van Putten vestigde er zijn hofstede. Wijk op de Landpoortstraat even van de route af en sla rechtsaf de Landswerf in en bekijk het bijzondere gebouw, pak hierna de route weer op. Geervliet heeft  een bijzonder fraai (voormalig) stadhuis, waar heden ten dage huwelijken worden voltrokken. Ook is er een prachtige kerk, die veel groter is dan je in een dorp van deze omvang zou verwachten. En zonder dat rijke verleden zou het historische centrum nooit zo veel panden met de monumentenstatus hebben. Maar kijk bij de molen ook even de Spuikade in, aan de andere kant van de weg zie je de oudste sociale woningbouw van het eiland Putten, "Het Rooie Dorp".

Vanuit Geervliet fiets je de Bernisse over om in Heenvliet te komen.

Tip: Natuur- en recreatiegebied Bernisse is een heerlijke plek om tijdens deze fietsroute even uit te rusten op een bankje. 

Heenvliet

Kasteel Ravesteyn is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Heenvliet. Dit kasteel is halverwege de dertiende eeuw gebouwd door Hugo van Voorne, de eerste heer van Heenvliet. Het kasteel, dat vier hoektorens had en omringd was door een gracht, diende als woonhuis en verdedigingswerk. Het is in 1572 door de watergeuzen vernield, maar de ruïne staat er nog steeds. 

De Markt van Heenvliet is één van de mooiste marktpleinen en is grotendeels in oude staat bewaard gebleven. Het Ambachtsherenhuis, een markant en historisch gebouw, domineert met zijn witte gevel het marktplein. Op de hoek van het plein is er een horecagelegenheid waar je even uit kunt rusten. 

Tip: Ruïne Ravesteyn is tijdens het zomerseizoen beperkt te bezoeken. 

Vanuit Heenvliet fiets je een klein stukje zuidwaards om Abbenbroek te bereiken. 

Abbenbroek

Abbenbroek heeft een Ring met vooral zeventiende-eeuwse huizen, rondom een (voormalige) havenkom. Die haven stond ooit in verbinding met de Bernisse, indertijd een veel bevaren rivier. In Abbenbroek is de Sint Aegidiuskerk uit de dertiende eeuw misschien wel het meest opvallende gebouw, mede dankzij de fraaie kapelgeveltjes aan een van de flanken. Een ander bijzonder gebouw in Abbenbroek staat naast de kerk; het Ambachtsherenhuis, dat al voor 1630 werd bewoond door ene Jacob van Groeneweg, heer van Abbenbroek. Een baken in het dorp is daarnaast de fraaie korenmolen De Hoop (uit 1843).

Vanuit Abbenbroek fiets je langs de voormalige rivier Bernisse richting Zuidland. 

Zuidland

Zuidland is een rustig dorp, met een mooie historische kern, omringd door uitgestrekte polders en het prachtige natuur- en recreatiegebied Bernisse. De scheven toren van de laatmiddeleeuwse Dorpskerk is al vanaf kilometers afstand te zien. Zuidland ligt tussen uitgestrekte polders, het natuurgebied Beninger Slikken en natuur- en recreatiegebied Bernisse met kilometers aan fietspaden.

Na het dorp Zuidland pakken we de fietsroute langs de Bernisse weer op richting de Bernisse Spuidijk om daarna weer Noordwaarts te fietsen, richting het dorp Simonshaven. 

Simonshaven

Van de, in de dertiende of veertiende eeuw door de heer (Simon) van Putten en Marckenburg, aangelegde haven is weinig meer te zien in Simonshaven. Alleen de Ring, de hoefijzervormige dijk waarbinnen de haven heeft gelegen, herinnert er nog aan. Het polderpad landinwaarts leidt naar de Hervormde kerk, het schilderachtige witte kerkje, van Simonshaven. Dit kerkje is waarschijnlijk het meest fotogenieke kerkje binnen de gemeente Nissewaard. Doordat er vroeger veel overstromingen waren, werd de kerk op een vluchtheuvel gebouwd. 

Vanuit Simonshaven fiets je richting het Spui, het water tussen de eilanden Voorne-Putten en de Hoeksche Waard. Bij het Spui fiets je over het buitendijkse fietspad waar vandaan je een mooi uitzicht op het Spui hebt richting Hekelingen. Dit fietspad is ook onderdeel van de fietsroute die om het gehele eiland loopt "Het rondje Voorne-Putten". 

Hekelingen

Het gemoedelijke dorp Hekelingen werd lange tijd als wijk van Spijkenisse gezien. Baken in het dorp is het kerkje, dat uit het jaar 1851 stamt. De geschiedenis van Hekelingen zelf gaat nog verder terug, in elk geval tot in de dertiende eeuw. 

Vanuit Hekelingen fiets je bijna ongemerkt over van het dorp Hekelingen naar de architectuurstad Spijkenisse. 

Spijkenisse 

Tot halverwege de vorige eeuw was Spijkenisse een dorpje met niet meer dan 3.500 inwoners. Meer dan 70 jaar later wonen er ruim twintig keer zoveel mensen. Spijkenisse trekt veel architectuurbezoekers uit binnen- en buitenland. Dankzij architecten van naam zijn er ambitieuze projecten gerealiseerd, zoals Theater de Stoep en Bibliotheek Boekenberg Spijkenisse. Spijkenisse wordt dan ook niet voor niets het openluchtmuseum van na de jaren '50 genoemd. Alle bouwstijlen zijn in de stad te vinden. 

Tip: Het is mogelijk om in de Boekenberg, waar je langsfietst, een audiotour te doen, met uitleg van o.a. architect Winy Maas over het duurzame en bijzondere gebouw.

Vanaf het plein, De Markt, steek je ook zo de weg over via de Achterstraat naar de Torenstraat om even een bezoek aan Museum Winkel Mak aan de Voorstraat te brengen. En heb je nog tijd over en /of mocht je nog wat meer van Spijkenisse willen zien kun je bij het start/eindpunt bij het Gemaal ook nog een mooie tocht met de fluisterboot maken. 

Eindpunt: Noordeinde 93
3201 AK Spijkenisse