Rondje Voorne-Putten

5 uur 59 minuten (77.9 km)

 • Download GPX

Voorne-Putten is een eiland verbonden met het vaste land door bruggen, dammen en veerverbindingen. Volg je de aangegeven knooppunten dan kom je langs de diverse waterwegen en fiets je het hele eiland rond. Het is een zeer afwisselende fietsroute langs vestingsteden, authentieke dorpen, mooie natuurgebieden en als je het duin overklimt dan zie je de Noordzee aan komen rollen. Beleef het eilandgevoel en fiets, fiets, fiets......

Bekijk de route online of download de GPX op je telefoon (soms heb je een app nodig, een GPX viewer) zodat je altijd de juiste weg kunt vinden. 

Dit ga je zien

26
1

Genieten van een tocht met het elektrische Geuzenveer over het Brielse Meer.

Geuzenveer
25
2

Beleeft de Tachtigjarige Oorlog in het Historisch Museum Den Briel.

Historisch Museum Den Briel
31
3

Watertappunt Binnenstad Brielle.

Watertappunt Binnenstad
4

De standerdmolen van Brielle kent een bijzondere geschiedenis.

Molen 't Vliegend Hert
5

Recent aangelegd bos vol inspiratie, bezinning, herdenking en kindvriendelijk.

Het Vrijheidsbos
30
35
6

Aan de kop van de haven van het vissersdorp Zwartewaal staat het bijzondere Visserijmuseum.

Visserijmuseum
7

Recreatiegebied in en rond een voormalige zandwinput.

Put van Heenvliet
8

In Heenvliet schuilt achter de poort van het ambachtsherenhuis een landgoed van 5 hectare met als middelpunt de prachtige Ruïne Ravesteyn.

Ruïne Ravesteyn
39
9

Watertappunt Topdijk Heenvliet

Watertappunt Toldijk Heenvliet
43
10

Een museum met een interessante verzameling gebruiksvoorwerpen en archeologische vondsten.

Museum Stadhuis Geervliet
11

Een gecombineerd park in Spijkenisse, namelijk een strandsrandpark en een bosachtigpark.

Hartelpark
24
12

Watertappunt Tramdijk Spijkenisse

Watertappunt Tramdijk Spijkenisse
13

Nooitgedacht is een korenmolen die aan het Noordeinde in Spijkenisse staat, naast het oude gemaal "De Leeuw van Putten".

Molen Nooitgedacht
23
14

Aan de Oude Maas in Spijkenisse bevindt zich Kerels aan de Maas!

Kerels aan de Maas
21
15

Wie geluk heeft ziet in dit stukje natuur in Spijkenisse de blauwborst.

Beerenplaatgrienden
10
12
11
16

Zeven kilometer recreatiemogelijkheden op het land en het water.

Recreatiegebied De Bernisse
76
17

Een groot natuurgebied te overzien vanaf de Zeedijk in Zuidland.

Beningerslikken - Spuimonding West
75
88
87
24
23
18
Tijdelijk gesloten

Uit 1822 daterende, ronde, bakstenen vuurtoren naar ontwerp van J Valk.

Vuurtoren Hellevoetsluis
19

Een uniek stuk natuur bij Hellevoetsluis. Vanaf het uitkijkpunt kun je goed vogels spotten.

Quackgors
20

Watertappunt Quackstrand Hellevoetsluis

Watertappunt Quackstrand
21

Een unieke locatie voor een dagje strand aan het Haringvliet.

Quackstrand
22
21
22

Dit duinmeer in Hellevoetsluis is perfect voor een wandeling of het zien van lepelaars.

Quackjeswater
20
15
14
13
23

Voornes Duin, bij Rockanje, is één van de soortenrijkste duingebieden van West-Europa.

Voornes Duin
03
24

Een Openluchtmuseum met vier originele duinboerderijtjes uit 1850 tot 1910.

Openluchtmuseum De Duinhuisjes
25

Een uitstekend startpunt voor een rondwandeling door de Duinen van Voorne.

Bezoekerscentrum Tenellaplas
26

Deze unieke heemtuin in Rockanje stamt uit 1949 waar bezoekerscentrum Tenellaplas te bezoeken is.

Heemtuin Tenellaplas
27

Midden in het schitterende gebied de Tenellaplas ligt Duinpaviljoen De Meidoorn!

Paviljoen De Meidoorn
01
28

Een replica van Koepel Zeeburg uit 1742.

Koepel Zeeburg
51
52
53
29

De eerste stenen vuurtoren van Nederland.

Stenen Baak
26

Beschrijving

26

Brielle - Spijkenisse

Begin je je fietstocht bij 26 even buiten Brielle dan ben je misschien wel overgezet door het Geuzenveer, een fiets- en voetveer over het Brielse Meer. Wil je wat langer van het Brielse Meer genieten dan kun je daar terecht voor het huren van een motorbootje. Neem, voordat je op pad gaat, even de afslag richting het centrum van Brielle. Achter de wallen ligt een grote hoeveelheid monumenten op je te wachten. De Catharijnekerk steekt natuurlijk overal bovenuit maar het Historisch Museum Den Briel is ook zeker een bezoekje waard. In de pittoreske straatjes vind je tal van herinneringen
aan het verre verleden en stap je letterlijk de geschiedenis in.
Fiets langs het water en leuke historische plaatsen om uiteindelijk bij de Oude Maas terecht te komen, waar grote schepen varen en hoge woontorens staan. Het eerste plaatsje is Zwartewaal, bij 35 , met aan de haven het Visserijmuseum waar je alles over de geschiedenis van het plaatselijke visserijverleden kunt vinden.
Fiets vervolgens langs de Put van Heenvliet, zwaai even naar de schapen en verlaat even het fietspad langs het water om te eindigen bij 39 midden in het historische plaatsje Heenvliet. Bekend om zijn jaarlijkse Paardenmarkt en Ruïne Ravensteyn, die op speciale dagen geopend is voor publiek. Een klein stukje verder, bij 43 , en je bent in het lieflijke Geervliet, waar de tijd even lijkt stil te hebben gestaan. En zo kom je weer terug langs het water en komt de bebouwing van Spijkenisse in zicht. Even na 24 fiets je langs de Hartelkering, onderdeel van de Deltawerken aan de Oude Maas. Je kunt over de Kraanvogelbrug richting 21. Of sla af naar 23 . Hier kun je rustig rondkijken om bijvoorbeeld het bijzondere gebouw van Theater De Stoep te bewonderen en hier kun je ook op Fluisterboot
De IJsvogel stappen om het groene achterland vanaf het water te bewonderen.

Spijkenisse - Hellevoetsluis 

Je start in Spijkenisse, bij 23 , dat je direct weer leidt naar het altijd aanwezige water op Voorne-Putten. Je komt op een mooi fietspad langs de Oude Maas, de mooie locatie voor het jaarlijkse Vliegerfestival. Vervolgens fiets je langs woonwijken, en door natuur en polder. Bij 10 buig je af om langs het Spui te fietsen. Bij dit knooppunt is de Waterzuivering Beerenplaat gevestigd met een kleine woonkern voor de werknemers.
Nu komt er een lange, maar ook zeer mooie route langs het Spui en het natuurgebied Beningerslikken. Vanaf het fietspad heb je een prachtig overzicht over het natuurgebied. Tip: neem je verrekijker mee. De Beningerslikken is namelijk een enorm vogelrijk gebied met veel bijzondere soorten zoals ijsvogels, kwikstaarten en sterns. Zelfs zeearenden komen af en toe langs voor een heerlijk
hapje. Loop vanaf de parkeerplaats tussen 76 en 75 eens naar de moderne uitkijktoren, de vogelkijkhut of stap op het trekpontje.

Tussen knooppunt 87 en 88 fiets je in een poldergebied dat tijdens de watersnoodramp van 1953 onder water is geraakt. Halverwege de dijk, wordt op de traptrede aangegeven tot hoever het water is gekomen en op de Oudenhoornsezeedijk vind je een monument. Je komt nu weer in de bewoonde wereld, bij 23 ben je in de historische vestinghaven van Hellevoetsluis. Een haven met een zeer rijk historisch verleden. Zo kun je hier verschillende museumschepen in de haven zien liggen of een bezoek brengen aan Droogdok Jan Blanken. Maar er zijn ook volop gezellige terrassen om even uit te rusten en wat te eten of te drinken. Of geniet even van het uitzicht over het Haringvliet op een bankje bij de markante vuurtoren met zijn rode hoed.
In de zomermaanden kun je hier met of zonder fiets de veerdienst pakken naar de overkant: Goeree-Overflakkee of het natuureiland Tiengemeten.

Hellevoetsluis - Oostvoorne

Als je vertrekt vanuit Hellevoetsluis, 23 , richting 22 fietst, geniet dan even van dit mooie stukje natuur, het Quackgors. De wilde paarden, grazende koeien, blatende schapen, overvliegende zwaluwen en op de achtergrond het Haringvliet. Vanuit de natuur komt de Haringvlietdam in zicht en fiets je heerlijk langs het gezellige Quackstrand. Door het tunneltje en het volgende natuurgebied, het Quackjeswater, komt weer al op je pad. Je kunt om dit duinmeer met ongerepte natuur heen lopen en vanuit de vogelkijkhut heb je grote kans om de witte lepelaars te spotten die zich hier, in het
broedseizoen, nestelen.
Na een stukje polder, kom je bij de prachtige stranden van Rockanje uit. Parkeer je fiets even en loop het duin over bij de 1e of 2e slag om de Noordzee aan te zien komen rollen.
Op het strand vind je gezellige strandpaviljoens en veel watersportmogelijkheden. Alle ingrediënten voor een heerlijke stranddag dus.
Vanaf 13 fiets je door het één van de mooiste duingebieden van Nederland, Voornes Duin, waar vele plant- en diersoorten zich thuis voelen. De zee is even uit het zicht, maar dat maakt de natuur meer dan goed en zo kom je bij 01 terecht, bij één van de mooiste uitkijkpunten op Voorne-Putten. Vanaf hier kijk je op het mooie natuurstrand waar bij genoeg wind vele kite-surfers te bewonderen zijn. In de verte zie je ook de bedrijvigheid van de Maasvlakte.

Oostvoorne - Brielle 

Vanaf 01 in Oostvoorne laat je de Noordzee weer achter je en fiets je door een stukje duingebied richting de polder en het Brielse Meer. Je kunt besluiten, het fietsrondje uit te breiden en richting 56 te fietsen, de route voert rondom het Oostvoornse Meer (kies bij 54 weer voor 52 en je bent weer op de route).
Zowel het Oostvoornse Meer als het Brielse Meer zijn enorm geliefd bij de watersporters. Op het Oostvoornse Meer zijn er talloze mogelijkheden om je kunsten op en in het water te laten zien, zoals surfen, kiten, suppen en duiken. Als je langs het Brielse Meer fietst zie je zover je kijken kunt, de vele zeilen van de bootjes en waterskiërs op het water, Er zijn ook leuke strandjes waar je even kunt relaxen.
Je fietst nu een groot gedeelte over de camping Kruininger Gors naar 53 waar je kunt stoppen bij de oudste stenen vuurtoren van Nederland, de Stenen Baak. In het zomerseizoen geopend voor publiek en bij goed weer is het dak toegankelijk en kun je genieten van een prachtig uitzicht.
Vervolgens fiets je verder met het Brielse Meer aan je linkerzijde om uit te komen bij 26 . Fiets je vanaf hier richting 31 de binnenstad van vestingstad Brielle in, bedenk je dan dat je dezelfde route rijdt als de Watergeuzen die hierlangs Brielle zijn binnen gevaren op 1 april 1572. Ze rammeiden de poort om deze Nederlandse vestingstad voor eens en altijd te bevrijden van de Spanjaarden. In naam van Oranje, doe open die poort!

26
 • 26
 • 25
 • 31
 • 30
 • 35
 • 39
 • 43
 • 24
 • 23
 • 21
 • 10
 • 12
 • 11
 • 76
 • 75
 • 88
 • 87
 • 24
 • 23
 • 22
 • 21
 • 20
 • 15
 • 14
 • 13
 • 03
 • 01
 • 51
 • 52
 • 53
 • 26