8 duurzame hotspots op Voorne-Putten

| Emmely Boersma

Een duurzaam leven wordt steeds belangrijker. Met deze 8 hotspots maken we het duurzame leven op Voorne-Putten niet alleen maar makkelijker maar ook leuker. Pluk je eigen bloemen, lunch duurzaam of scoor streekproducten van het gebied. En een fairtrade koffietje hier en daar kan natuurlijk ook niet ontbreken. Dus ben jij een echte duurzaamheidsliefhebber dan kunnen deze plekken niet ontbreken aan je bezoek op Voorne-Putten.

 

Restaurant aan zee | Oostvoorne

Deze plek kan niet ontbreken in deze lijst. Dit restaurant staat geheel in het teken van duurzaamheid. Alles wat ze opdienen en daarvoor gebruiken heeft een duurzame ondertoon. Het gebouw is van natuurlijke en duurzame materialen, de energie wordt opgewekt door zon en wind en er wordt gekookt op hout. Je kan hier eens per jaar niet betalen met geld maar door middel van hout! In het toilet word je verrast door een illustratie die verbeeld hoe het energie systeem in elkaar zit en de opgewekte energie wordt gebruikt. Sla deze dus vooral niet over! 

De Boekenberg | Spijkenisse

Deze bibliotheek in Spijkenisse is een unieke verschijning en zeker het bezoeken waard. Ook als je niet van boeken houdt kun je hier in het café terecht om onder het genot van een kopje koffie te genieten van deze architectonische verschijning. Het gebouw is volledig milieuvriendelijk en CO2-neutraal. Dit door bijvoorbeeld het klimaatsysteem dat ervoor zorgt dat warme en koude lucht onder het gebouw wordt opgeslagen. Ook de wanden slaan warmte op – door middel van bijenwas – en laten warmte los wanneer nodig. Het regenwater, zogenaamd ‘grijs water’, wordt gebruikt voor de spoeling van de toiletten, voor de vloerverwarming en -koeling. Zo'n bijzondere bibliotheek kom je niet vaak tegen en is dus zeker de moeite waard om binnen te stappen. 

Landwinkel klok | Brielle

Bij de familie Klok worden op een duurzame en milieu bewuste manier appels, peren, pruimen en kersen geteeld. In de oude boerenschuur vind je een grote Landwinkel, waar je behalve het fruit ook veel andere gezonde producten kunt vinden zoals: boerenkaas, verse boerderijzuivel, lokaal rundvlees, groenten, fruit en veel biologische levensmiddelen. Zeker de moeite waard om ook hier eens je boodschappen te doen of een leuk geschenk te kopen. 

Het Voedselbos | Oudenhoorn

Dit Voedselbos kun je vinden bij Camping Zonnehoeve. Een boerderijcamping met oog voor ruimte, duurzaamheid en biodiversiteit. In dit jonge voedselbos kun je de appelbloesem ruiken, een boeket uit de bloementuin plukken en je avondmaal oogsten uit de moestuin. Maak een wandeling door het Voedselbos en beleef de natuur zoals hij bedoeld is. Tegelijkertijd verrijk je je kennis over het combineren van natuur en landbouw voor een duurzame en toekomstbestendige voedselproductie. Op de donderdag- en zaterdagmiddag kun je met een groepje natuurliefhebbers meehelpen en van mei t/m oktober heb je ecologische eetavonden

Gasterij De Bollaarshoeve | Oostvoorne

Dit lunchrestaurant van Ipse de Bruggen wordt gerund door mensen met een verstandelijke beperking. Je kunt hier genieten van een lekkere lunch of een kop koffie of thee in een natuurlijke omgeving. De locatie ligt op een unieke plek namelijk, tussen de weilanden van Oostvoorne (op fietsafstand van duinen en het strand) en Brielle. Op het terras of in de sfeervolle ruimte binnen kun je lunchen of genieten van heerlijke koffie en thee met huisgemaakt banket. Vers, bereid met producten uit de regio, zoveel mogelijk duurzaam en met zorg voor jou uitgekozen. De koffie en thee bijvoorbeeld zijn fair trade! 

Katoen & Koffie | Brielle

Deze conceptstore is gevestigd in het historische centrum van Brielle. De winkel omvat een mooie mix van allerlei producten die zorgvuldig zijn geselecteerd. De winkel is ontstaan met een passie voor beleving waarin er rekening wordt gehouden met productcombinaties en menselijke interactie. Naast winkelen kun je hier ook een kopje koffie, thee of flesje biologische limonade nuttigen. De koffie is geselecteerd uit de beste biologische- en fairtrade bonen en deze kun je combineren met een gezonde zoetigheid. Net zoals de koffie zijn de thee en limonade met zorg voor mens en milieu geselecteerd. Er zijn gezellige zithoekjes waar je een krant of tijdschrift kan lezen maar ook met je laptop gebruik kan maken van gratis wifi. 

Leijnes Plukland | Pluktuin Hellevoetsluis

Deze pluktuin, Leijnes Plukland, kun je in de polders van Hellevoetsluis bezoeken. Tussen de akkers kun je een klaprozenland, een pluktuin en een theetuin vinden. In het voorjaar bloeien de klaprozen. In de pluktuin kun je rond dwalen, foto’s maken en plukken. Het zoemt er van de bijen en de hommels en ’s avonds bij zonsondergang is het veld prachtig vuurrood. De pluktuin staat vol met allerlei soorten veldbloemen die bloeien van juli tot en met oktober. Uit al deze bloemen mag jij je eigen boeket plukken. Je krijgt een plukmand en een schaartje mee om vervolgens lekker aan de gang te gaan. 

Boerderijwinkel Zevenbergen | Zuidland 

Boerderijwinkel Zevenbergen verkoopt producten rechtstreek van de telers voor een eerlijke prijs. Je kunt een kratje Koekendorp kopen of zelf je groente en fruit kiezen in de boerderijwinkel. Het kratje Koekendorp is ideaal voor mensen die geen tijd hebben om te winkelen maar wel van deze lokale producten willen genieten. Ze maken namelijk iedere week een groente en fruitpakket waar je een week mee vooruit kunt! Zelf verbouwen ze op de lichte klei van de Zuidlandse polder aardappelen, tarwe, maïs en suikerbieten.