De boswachter Nodigt je uit..

| Manon Broere

We ontdekken de prachtige natuur rondom het duinmeer het Breede Water. Boswachter Mark neemt ons mee tijdens een indrukwekkende wandeling door het Voornes Duin wat één van Europa’s meest soortenrijkste natuurgebieden is. Volgens de boswachter is de ochtend de meest gunstige tijd om met je wandeling te beginnen. Er hangt nog ochtenddauw in de lucht en het ochtendzonnetje komt door, het bos lijkt wel een magisch sprookje. De vogels zijn volop aan het fluiten en we spotten zelfs een ree in het weiland. Dit is al een goed begin van onze wandeling.  

 

Het eerste uitkijkpunt over de vogelwei:

Deze route loopt langs het duinmeer waar op verschillende plekken uitkijkpunten zijn aangelegd. Wij zijn langs vijf van deze observatiepunten gelopen. Al snel kom je bij het eerste uitkijkpunt met een oase aan rust. De boswachter vertelt over de verschillende soorten bomen en dieren die je hier al kunt spotten. Neem echt even de tijd en kijk en luister hoeveel jij er kunt waarnemen!   


De Vogelkijkhut.

Langs deze route zijn er ook drie uitkijkpunten over het Brede water. Als eerste lopen we naar het uitkijkpunt aan de oostzijde van het Breede Water waar we een mooi hoog staan waardoor we een prachtig uitzicht hebben en over het duinmeer heen kijken. Daarna lopen we naar het vogelkijkscherm aan het Breede Water waar we achter een kijkscherm vlak naast het water staan. Het cortenstalenscherm  heeft kijkopeningen op verschillende hoogten en we zien vogelsoorten zoals de Nijlgans, Brilduiker, Kuifeend, Aalscholver en de Lepelaar. Aan de overkant van het meer is ook een hoger gelegen uitkijkpunt. Deze is wat verder van het water gelegen wat een mooie overview  over van het meer geeft. En zien we ook diverse roofvogels voorbijvliegen en een valk die aan het “bidden” is.   

Een andere omgeving..

Op deze route kom je ook nog langs een ander uitkijkpunt, over de schapenwei. Een grote vlakte waar je oneindig kunt kijken naar de foeragerende vogels en de duinen aan het Noordzeestrand. Ook al zie je de Maasvlakte op de achtergrond, hier geniet je van de heerlijk zeebries en fluitende vogels als je wandelt. Bij het eerste uitkijkpunt en de volgelkijkpunten liepen we nog door het natte moerasbos en over bospaden, maar bij dit uitkijkpunt heb je weer een hele andere omgeving. Je loopt door het zand van de duinen gepaard met een open grassige oppervlakte. Deze omgeving heeft weer een andere natuur met andere dier- en plantsoorten die je kunt spotten. De afwisseling van deze route zorgt voor een indrukkende wandeling door de meest mooie natuur van Voorne aan Zee.  


Het Broedseizoen .

Er wordt niet om gelogen dat het duinmeer een soortrijk natuurgebied is. Van de meest kleine beestjes tot veel verschillende vogelsoorten. Er moet wel rekening worden gehouden met het broedseizoen en de boswachter raad dan ook aan om over de paden te lopen. Per diersoort kan het verschillen waar ze willen broeden. Sommige verstoppen zich diep in het bos en andere blijven soorten blijven dicht bij deze paden. Dit doen ze zodat hun vijand, die bang van mensen is, niet te dichtbij durft te komen.

Tijdens deze route loop je dus dwars door de natuur, maar let erop om niet té dicht bij de dieren te komen! 

Nog meer inspiratie?