450 jaar Bevrijding Brielle

DOE OPEN DE POORT!
In 2022 viert brielle 450 jaar vrijheid. Op 1 april 1572 bevrijdden de watergeuzen Den Briel (Brielle) als eerste stad van Nederland van de Spanjaarden. Hier werd geschiedenis geschreven, die van vrijheid. Dat vieren ze in de vestingstad groots. Brielle heet je welkom en opent de poort! 

De evenementen starten op 1 april en duren tot 10 december. Om in de stemming te komen hangen er in heel de binnenstad van Brielle vlaggen en slingers! 

Podwalk - Het Verhaal van Nederland Brielle

Misschien heb je de populaire 10-delige serie "Het verhaal van Nederland" van de NTR gezien? Presentator Daan Schuurmans neemt je via een gps-gestuurde audiotour mee in een reis door de tijd. Hij visualiseert het verleden in het heden zodat jij je even in een andere wereld waant. Daan vertelt je de verhalen op de plekken in Brielle waar ze daadwerkelijk zijn gebeurd. Lees hier het verslag van REisREPORT en laat je inspireren. 

De audiotour is te beluisteren via de gratis podwalk app Het verhaal van Nederland. De app moet eerst gedownload worden voordat je kunt gaan wandelen. Download hem in App Store of Play Store en ga lekker op pad (start bij de Westdam)!

Lees meer
Naar Podwalk

Evenementen 450 jaar bevrijding Brielle - Doe open de poort!

Wandelroute: Geuzen en Martelaren

Brielle viert niet alleen de heugelijke bevrijding, maar staat ook stil bij de zwarte bladzijde uit de geschiedenis. Tussen het 1 aprilmonument waar de Watergeuzen binnenvielen en de Bedevaartskerk loopt een wandelroute. Er zijn zeventien tegels in de bestrating en zeven borden aan palen geplaatst met betekenisvolle uitspraken en citaten. Onderweg kun je lezen over vrijheid, verdraagzaamheid en verbondenheid. Een wandeling van 'Bezinning en Inspiratie'. 

Lees meer
Bekijk de wandelroute

Jubileum producten

Brielse ondernemers hebben speciaal voor dit feestjaar producten ontwikkeld. Denk aan een Bri(e)lledoekje, Brielsche mok, de bekende bastionkoekjes, chocolade of thee, kaas, Brielsche likeur of een borrelplank.

Leuk om cadeau te doen of om jezelf cadeau te doen. Een mooi aandenken aan het jubileumjaar 450 jaar vrijheid. 

 

Lees meer
Bekijk hier de producten

Leuk voor kinderen!

Geschiedenis is soms best een beetje ingewikkeld voor kinderen. Toch zijn er leuke manieren om kinderen mee te nemen in het themajaar 450 jaar vrijheid. Leer samen het liedje van Coppelstock "In naam van Oranje, doe open de poort!" of speel de quiz met 10 vragen over Brielle. Misschien is het handig om vooraf het 'Verhaal van 1 april' te lezen en nog even te lezen over wie Willem van Oranje ook alweer was, zo weten jij en je kinderen alles over het verhaal van 450 jaar vrijheid. 

Actief aan de slag kan ook. Je kunt op zoek naar 5 symbolen van vrijheid in Brielle aan de hand van een speurtocht of zelf die lekkere beroemde Brielse koekjes maken. 

 

Lees meer