Historisch Brielle

De vestingstad Brielle werd op 1 april 1572 als eerste stad in Nederland bevrijd van de Spaanse overheersing. Vanaf dat moment heeft de stad haar plek in de geschiedenis voorgoed ingenomen. Binnen de vestingwallen vind je een keur aan monumenten en andere historische herinneringen. In het Historisch Museum Den Briel vind je alles omtrent de Tachtig-jarige oorlog die van grote betekenis is geweest in de Nederlandse geschiedenis. 

Libertatis Primitae

Op 1 april 1572 was de inname van Den Briel door de Watergeuzen een feit, De opstandige Watergeuzen, overgewaaid vanuit Engeland, bevrijden de stad van de Spanjaarden. Het is de eerste vrije stad in het door Spanje bestuurde Holland, vandaar de eervolle wapenspreuk “Libertatis Primitiae”, de Eersteling der Vrijheid. De Briellenaren zijn trots op het feit dat de stad zo'n belangrijke rol in de Nederlandse geschiedenis heeft gespeeld en vieren dit nog elk jaar. Op 1 april wordt de geschiedenis opnieuw beleefd, vind de strijd tussen de Watergeuzen en Spanjaarden opnieuw plaat en komt de stad weer, voor één jaar, in handen van de Watergeuzen. 

Lees meer

Historie in moderne jas

Diverse poorten in de vestingwallen bieden toegang tot de oude binnenstad van Brielle. Van de Noordpoort, gebruikt door de Watergeuzen op 1 april 1572, waren sinds de restauratie van de wallen in 1975 alleen nog de restanten te zien. Op deze plaats is een moderne, houten, replica van de poort geplaatst. Dit bouwwerk biedt de mogelijkheid om de stad, vanaf enige hoogte, van boven te bekijken en op het bastion vinden regelmatig evenementen plaats.

 

Lees meer
Meer over de Noordpoort

Reisbeesten ontdekken Brielle

'De stad ademt geschiedenis en de beste manier om hier meer over te leren is door één van de 6 stadswandelingen te maken. Meer kan ook natuurlijk. Elke wandeling heeft een ander thema. Aan jou de keuze.'

- Sam en Trihn van @reisbeesten

 

 

Lees meer
Lees het blog van Reisbeesten

Ontdek nog meer historie - religieus erfgoed

Historie op de kaart