Eersteling der Vrijheid

De stad aan het Brielse Meer ademt herinneringen aan een ver verleden uit. De stad heeft in haar rijke historie koningen en koninginnen ontvangen en telde onder haar bewonders zeeadmiraals, schrijvers, dichters en martelaren. De oude vestingstad en bekendste bedevaartsplaats van Zuid-Holland vertelt, via de ruim 300 monumenten, het verhaal van "Libertatis Primitae", Eersteling der Vrijheid. 

Doe open de poort

In 2022 viert vestingstad Brielle 450 jaar vrijheid. Op 1 april 1572 bevrijdden de watergeuzen Brielle als eerste stad van Nederland van de Spanjaarden.

De vestingstad Brielle met gezellige terrasjes en winkeltjes is bekend uit de geschiedenisboekjes, want ‘op 1 April (1572) verloor Alva zijn Bri(e)l’. In het Historisch Museum dat in het oude stadhuis en in de oude stadsgevangenis is gevestigd staat die gebeurtenis in de Tachtigjarige Oorlog centraal. Op die dag werd Brielle in naam van Oranje door de Watergeuzen ingenomen. Objecten, filmpjes, vertellingen, animaties en spellen geven je een goed beeld over de gebeurtenissen uit die tijd.

Winkelen in de historische vestingstad is een belevenis! Je vindt er een gevarieerd aanbod van kleine en grote winkels, die veelal zijn gehuisvest in monumentale panden. Je wordt door meer dan 100 gastvrije ondernemers welkom geheten in hun specialistische, leuke en bijzondere winkels.  

Lees meer
Meer over 450 jaar vrijheid

Bolwerken en Ravelijnen

De stadwallen met haar bastions, bolwerken en ravelijnen bieden nog steeds bescherming tegen de buitenwereld en een veilige thuishaven voor de vele kerken en monumenten van Brielle.

In het eeuwenoude Kruithuis bij Bastion 2 is een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de 1 aprilvieringen ingericht en in Bastion 5 is er een expositie over Brielle in de "Franse tijd" te zien. 

Lees meer
Ontdek alle musea en monumenten

Hotspot Brielse Meer

Het Brielse Meer is bij uitstek een watersportparadijs. Ongeveer tien kilometer lang loopt het water door het gebied met aan weerszijden op de oevers ligweiden, jachthavens, vrij toegankelijke afmeermogelijkheden, strandjes, een naturistenterrein, campings en horecagelegenheden.

Wat dacht je er van om eens een sloepje te huren en lekker relaxed te dobberen? De sportievelingen kunnen hun hart ophalen, voor hen voldoende mogelijkheden om te surfen, duiken, zeilen, zwemmen en vissen. Rondom het meer zijn voor de wandelaars, fietsers en ruiters verschillende paden aangelegd waar je flink wat kilometers kunt afleggen.

Lees meer
Bekijk Brielse Meer

Blog: Met de Paardentram door historisch Brielle

Martine Boertje
De vestingstad biedt de bezoekers in de zomermaanden de mogelijkheid Brielle te verkennen met een ritje in de Paardentram. De paardentram rijdt, tegen een kleine vergoeding, vaste routes door en rond de binnenstad.

Een enthousiaste gastheer of gastvrouw vertelt onderweg leuke weetjes over onder meer de rijke historie van deze vestingstad.

 

Lees meer
Lees de blog van Martine Boertje

Ontdek gemeente Brielle