Voorne & Verdedigen
Overal op Voorne herinneren verdedigingswerken aan de eeuwenlange strijd tegen vijanden die het eiland door de ligging aan zee ongehinderd konden bezetten. Fiets door de prachtige natuur van Voorne en ontdek dit historische verhaal.
Dit ga je zien
Historisch Museum Den Briel
Historisch Museum Den BrielMarkt 1
3231 AH BRIELLE

Ramtorenschip De Buffel
Ramtorenschip De BuffelKoningskade 2
3221 CC HELLEVOETSLUIS

Lichtschip 12 - Noordhinder
Lichtschip 12 - NoordhinderKoningskade 4
3221 CC HELLEVOETSLUIS

Mijnenveger M.S.Bernisse
Mijnenveger M.S.BernisseKoningskade 6
3221 CC HELLEVOETSLUIS

Openluchtmuseum De Duinhuisjes
Openluchtmuseum De DuinhuisjesDuinstraat 18
3235NK ROCKANJE

Beschrijving
VOORNE VERDEDIGEN
Overal op Voorne herinneren verdedigingswerken aan de eeuwenlange strijd tegen vijanden die het eiland door de ligging aan zee ongehinderd konden bezetten. Een hoogtepunt in de geschiedenis is 1 april 1572 toen de Watergeuzen Den Briel binnenvielen en een einde maakten aan de Spaanse bezetting. Drie eeuwen later werden ‘moderne’ verdedigingswerken aangelegd, waardoor marinestad Hellevoetsluis en garnizoensstad Brielle een blijvend ander aanzicht kregen.
EILAND VERDEDIGEN
Verscholen in de duinen bevindt zich de Biberbunker (1940-1945), een betonnen kolos met drie meter dikke muren. Uniek in Nederland omdat het de enig begaanbare bunker in zijn soort is. De bunker was een radarcommandopost van de Luftwaffe en maakte onderdeel uit van de Atlantikwall een meer dan 5000 kilometer lange verdedigingslinie die de Duitsers aan hadden gelegd om een invasie van de geallieerden te voorkomen. Van hieruit werden geallieerde bommenwerpers, op weg naar Duitsland, onderschept. Na de oorlog is de bunker gebruikt als commandopost van de burgerbescherming.
UITKIJKEN VOOR WATERGEUZEN
Proef in de binnenstad van Den Briel de sfeer van 1 april 1572 toen Alva door de Watergeuzen verdreven werd. Stap even van je fiets af om de kerktoren te beklimmen voor een adembenemend uitzicht over de oude stad en de industrie.
FORT PENSCHERDIJK
Dit fort uit 1883 is identiek aan Fort Noorddijk bij Hellevoetsluis en beide zijn ze onderdeel van de verdedigingslinie van de monden van Maas en Haringvliet. Het fort ligt als een heuvel in het polderlandschap. Ga even van de route af en fiets naar het toegangshek over de gracht en geniet bij het rustpunt van de natuur, de stilte en het uitzicht.
HEIN, TROMP EN DE RUYTER
De vesting Hellevoetsluis is in het begin van de 17e eeuw aangelegd om de oorlogs- en handelshaven te versterken. In 1798 werd onder bevel van opzichter Jan Blanken een zeesluis en droogdok aangelegd. De stad was de marinebasis van de Admiraliteit van de Maze. In deze marinehaven werd de door Piet Hein buitgemaakte zilvervloot aan wal gebracht. Aan die tijd herinneren nog gebouwen als het Tromphuys, de affuitenloods, het kruythuys en het Ruyterhuys, vernoemd naar Michiel de Ruyter.
FRONTALE VERDEDIGING
Het duurde tot eind 18e eeuw voor er op het eiland diverse batterijen werden aangelegd om ervoor te zorgen dat de landing van een vijand kon worden vertraagd, in de hoop op hulp. Ruim daarvoor kreeg de haven van de Admiraliteit versterkingen in de vorm van vestingwerken. Deze vestingwerken zijn prachtig gerestaureerd en zeker een bezoek waard.
STAKEN VAN VIJANDELIJKHEDEN
Tegen vijandelijke troepen hoeven de inwoners van Voorne zich niet meer te verdedigen. De enige ‘vijand’ is het water dat tijdens stormen tegen de duinen en dijken aan beukt. Maar met de aanleg van de Brielse Gatdam en de Haringvlietdam na de stromvloedramp van 1953 en het ophogen van de duinen heeft Voorne deze vijand in bedwang.
- 03
- 04
- 05
- 06
- 02
- 53
- 26
- 25
- 31
- 32
- 11
- 17
- 18
- 19
- 23
- 22
- 21
- 20
- 15
- 16
- 11
- 09
- 08
- 07
- 06
- 05
- 04