Tankers & Duikers

3 uur 3 minuten (39.6 km)

 • Download GPX

Tijdens deze fietsroute ervaar je een interessante combinatie van historische jachthavens en de moderne havens. Wil je tijdens het fietsen even afkoelen, neem een duik in het Brielse- en/of Oostvoornse meer!

Dit ga je zien

31
1

Deze jachthaven is gelegen in het historische centrum van vestingstad Brielle.

Centrum Haven Brielle
25
2

Ten behoeve van het vanaf 1870 in Brielle actieve detachement van de Torpedocompagnie werd in 1886 de sloepenloods gebouwd.

Sloepenloods
3

De eerste stenen vuurtoren van Nederland.

Stenen Baak
53
52
51
4

Proef de seizoenen tussen zee en land.

Restaurant Paviljoen De Duinrand
01
5

Heerlijk recreatieplek waar je kunt suppen, surfen, duiken met diverse strandjes.

Oostvoornse Meer
6

Een natuurgebied in Oostvoorne met wadachtige bodem wat zich natuurlijk heeft gevormd.

Slikken van Voorne
56
7

De Brunotti Beachclub Oostvoorne is de place to be als het gaat om relaxen, lekker eten en drinken, watersport, overnachten en bedrijfsevenementen.

Brunotti Beachclub
8

Ervaar groot, groter, grootst! Dichter bij de haven kom je niet.

FutureLand
54
9

Het Brielse Meer is een afgesloten rivierarm en staat vooral bekend als groene oase.

Brielse Meer
27
29
30
35
36
10

Een natuurgebied met brede rietvelden langs de kreek in Zwartewaal.

Holle Mare
37
34
33
32
11

Het fort Penserdijk is gebouwd als onderdeel van de stelling "Monden Maas en Haringvliet".

Fort Penserdijk
12

Prachtige historische kerk gelegen in het midden van vestingstad Brielle. In de zomermaanden open voor publiek en af te huren als evenementen locatie.

St. Catharijnekerk
13

Bij Tw-ice kun je terecht voor zelfgemaakt ijs, maar ook voor heerlijke koffie, cappuccino en espresso, eventueel met zelfgebakken brownies en andere lekkernijen.

Tw-ice
14

Beleeft de Tachtigjarige Oorlog in het Historisch Museum Den Briel.

Historisch Museum Den Briel
31

Beschrijving

31

WERELDHAVEN - WERELDEILAND
In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw werden boven Voorne-Putten de havengebieden Botlek en de Europoort aangelegd. Op die manier kwam de haven dichter bij de Noordzee te liggen. De skyline van de wereldhaven Rotterdam is vanaf Voorne-Putten goed te zien. 

LICHTBAKEN VOOR DE HAVEN
De Stenen Baak is een oude vuurtoren en tegenwoordig een museum. Het open vuur bovenop de toren diende als lichtbaken voor de schepen. Naast de toren staat nog een kogeloventje. Door de ontwikkeling van de Rotterdamse haven is de zee nu niet meer vanaf de top van de toren te zien. 

BOVEN EN ONDER WATER
Het Oostvoornse Meer is een diep en helder (brak) water dat sinds jaren één van de belangrijkste oefenplaatsen is voor het sportduiken. De diepte varieert van 20 tot 40 meter. Het meer is een recreatiegebied aan de rand van één van ‘s werelds grootste zeehavens. Vroeger lag hier de zandbank ‘Maasdroogen’ die in de loop van eeuwen een waar scheepskerkhof is geworden. Daarom zal het Oostvoornse Meer meer scheepswrakken herbergen dan tot nu toe zijn ontdekt.

STEEDS VERDER DE ZEE IN *
In de jaren zeventig is de Maasvlakte via landwinning in zee aangelegd, gevolgd door Maasvlakte II in 2013. Zo ontstond er een haven van wereldniveau, een logistiek knooppunt en een industriecomplex. Kijk vanaf het infocentrum Futureland over de Maasvlakte naar de industriële bedrijvigheid. Vergaap je aan de opgravingen tijdens de aanleg, waarbij veel mammoetkiezen werden gevonden.

RECREËREN IN DE HAVEN
Het havengebied beleven is net zo spannend als ontspannend. Wordt overdonderd door de grote kranen, de mammoetschepen, de overslagtanks en wordt een paar kilometer verderop gegrepen door de prachtige natuur en de rust. Bewonder de grote hoeveelheid beschermde planten. Kijk naar de historie van de zalmvisserij aan de haven van Zwartewaal.

HOLLE MARE
De Holle Mare is een prachtige oude kreek die ooit de verbinding was tussen het Haringvliet en de Maas. Vanaf de Wouddijk kijk je uit op de brede rietvelden en vochtige graslanden die een paradijs vormen voor vogels als de boerenzwaluw. Sta ook even stil bij de oude begraafplaats met oorlogsgraven uit de Tweede Wereldoorlog.

CATHERIJNEKERK, BRIELLE
Al van verre kun je de Catherijnekerk of Brielse Dom zien en als je alle 318 treden van de trap in de toren beklommen hebt, dan word je beloond met een adembenemend uitzicht tot aan het Brielse Meer. Treed in de voetsporen van Mary Stewart die in 1688 haar echtgenoot Willem III vanaf deze toren uitzwaaide toen hij met een oorlogsvloot uitvoer naar Engeland. 

* Verleng je tocht door vanaf knooppunt 56 over de Maasvlakte richting FutureLand (tussenstop 8) te fietsen en beleef de Haven dichtbij! 

31
 • 31
 • 25
 • 53
 • 52
 • 51
 • 01
 • 56
 • 54
 • 27
 • 29
 • 30
 • 35
 • 36
 • 37
 • 34
 • 33
 • 32
 • 31