Futureland: Beleef de haven van dichtbij

| Emmely Boersma

De wereldhavendagen staan dit weekend voor de deur en dat betekent dat er genoeg activiteiten te beleven zijn in en rondom de haven. Vorige week gingen wij zelf op bezoek bij Futureland, een plek waar je de haven van Rotterdam kunt ontdekken. Futureland ligt nét buiten Voorne-Putten op de Maasvlakte 2, maar is een unieke beleving om tijdens je bezoek aan Voorne-Putten te ontdekken.

Je leert de haven van Rotterdam op een andere manier kennen. Hoe is het ooit begonnen? Hoe opereert de haven? En wat zijn de verdere ontwikkelingen en plannen van de haven?

Er zijn diverse manieren hoe je meer over de haven te weten kunt komen. Een bezoek aan het bezoekerscentrum van Futureland is een fijne manier om dit te doen. Je kunt een audiotour volgen die ook voor toeristen in hun eigen taal te beluisteren is. Er zijn daarnaast ook genoeg andere interactieve manieren om de haven op jouw manier te leren kennen.

Op de begane grond vind je verscheidene informatieborden die op een illustratieve manier weergeven hoe de haven is ingericht. Ben je geen lezer? Stap dan onder de wereldbol en bekijk het filmpje over de haven van Rotterdam. Verder vind je hier een interactieve kamer die 3D geprinte voorwerpen tentoonstelt die gecreëerd zijn in het innovatie centrum. Hiermee wordt getoond wat er mogelijk is met 3D printen, maar dat niet alleen want je kunt met een tablet over het voorwerp die je nog meer over de haven verteld. 

Op de eerste verdieping kun je ervaren hoe het is om kraammachinist te zijn en stappel je de containers op elkaar. Voor ons was het hoogtepunt van de eerste verdieping de haven die je door de jaren heen kon zien ontwikkelen doormiddel van een projectie. Benieuwd naar hoe dit eruit ziet? Bekijk dan vooral even onze highlight 'Maasvlakte' op ons Instagram account

Maar naar ons idee is de leukste manier om met een Ferry boottocht de haven in te gaan en te luisteren wat er allemaal in de haven wordt gedaan. Wist je bijvoorbeeld dat de palen van windmolens in de haven worden gemaakt? Je kunt begrijpen dat hun agenda helemaal volgeboekt is voor komende jaar gezien er veel windmolen parken gebouwd gaan worden. Tevens is de haven van Rotterdam een van de groenste havens, ze hebben zelfs een vogelreservaat. De haven maakt ook veel ruimte voor innovatieve ontwikkelingen, zo staat er een windmolen die is gecreëerd door studenten om te experimenteren met gewichtsverdeling. Je wordt van al deze ontwikkelingen op de hoogte gesteld tijdens deze vaartocht. 

Het hoogtepunt van de ferry tocht was het feit dat je nu de grootste boot ter wereld in de haven kunt bewonderen. Deze boot is 70 meter hoger dan de Eiffeltoren en is 125 meter breed en zal het komende half jaar nog gestationeerd zijn in de haven. Tijdens de tocht worden nog meer van dit soort feitjes gedeeld. Je kunt ook een combinatie tickets kopen zodat je na de vaartocht ook nog met de bus de haven doorrijdt.

Bij Futureland kun je gratis parkeren en vrijblijvend het bezoekerscentrum binnenlopen. Voor de ferry en de busrit of de combinatie moet je tickets aanschaffen, maar dat is het zeker waard! Wil jij meer leren over de innovatieve haven van Rotterdam? Dan is Futureland de beste én leukste manier om dit te doen.

Heb jij de haven al op deze manier ontdekt?