Tour de Boer nodigt je uit...

| Martine Oudshoorn

We zijn op de fiets gestapt langs de boerderijwinkels in de groene polders van Nissewaard. Een mooie fietsroute waarmee je de streekproducten leert kennen en kunt proeven en tegelijkertijd het mooie poldergebied in Nissewaard ervaart en diverse mooie pittoreske historische plaatsen aandoet. 

Startpunt: Carlton Oasis Hotel Carlton Oasis Hotel is een ideale locatie om je fietstocht te starten. Hotelgasten kunnen hier een fiets huren, hun elektrische fiets opladen of een pauze nemen in het restaurant of op het terras van restaurant ROAM. Hier begint onze fietstocht langs de boerderijwinkels van Nissewaard. We starten met een heerlijke cappuccino in het restaurant ROAM en snuffelen even in het hotelwinkeltje. Tot onze verrassing komen we hier al de eerste streekproducten tegen, zoals Gin uit Spijkenisse.

 

Stop 1: Boerderijwinkel Kokkie's
Binnen twee minuten fietsen we de polders in, waar koeien grazen, zwaluwen langs scheren en schapen blaten. Al snel zien we de vlag wapperen van Boerderijwinkel Kokkie's. Dit gezellige winkeltje biedt een breed scala aan streekproducten: melk, zuivel, vlees, en genoeg groenten en fruit om je boodschappen compleet te maken. Na een leuk praatje, een rondleiding en de aanschaf van onze eerste streekproducten, gaan we vrolijk verder richting Simonshaven. Op zaterdag kun je ook even van de route afwijken om Het Zuivelmeisje in Hekelingen te bezoeken voor eerlijke en heerlijke zuivelproducten van eigen melkveehouderij.

Stop 2: Boer Bergh
Fietsend zien we links van ons het fotogenieke witte kerkje van Simonshaven liggen. We stoppen hier even voor een mooi plaatje en een schietgebedje, want er zit regen in de lucht. Volg hier niet exact de route naar knooppunt 81, maar gebruik Google Maps voor de route naar Boerderijwinkel Boer Bergh. Deze uitnodigende boerderijwinkel biedt kaas van de eigen koeien, vlees en eieren (open op zaterdag). Zin in een kleine pauze? Stop dan even bij het rustpunt Het Kippenhok, net buiten Simonshaven, waar je onder de overkapping aan de picknicktafel kunt zitten en koffie, thee of siroop kunt nuttigen. Op Voorne-Putten zijn meerdere van deze gastvrije rustpunten te vinden, leuk om even te bezoeken tijdens een lange fiets- of wandeltocht

Stop 3: Melkveehouderij Eikelenboom – Kaaswinkel
We fietsen nu door een prachtig groen stuk over het voormalige trambaanpad van Voorne-Putten richting Oudenhoorn. Een stukje geschiedenis: tussen 1905 en 1966 exploiteerde de Rotterdamse Tramweg Maatschappij (R.T.M.) een tramlijn tussen Rotterdam, Spijkenisse, Hellevoetsluis en Oostvoorne. In 1972 is het oude tramtracé tussen Spijkenisse en Hellevoetsluis omgebouwd tot een fietspad. We gaan niet helemaal naar Hellevoetsluis, maar slaan weer verder de polder in richting Abbenbroek voor een bezoekje aan Melkveehouderij Eikelenboom. Hier vind je het eerste kaaslokaal van Nederland, waar kaas wordt gemaakt van de melk van eigen koeien. De winkel is open op vrijdagmiddag en zaterdag.

Stop 4  Melkveehouderij van Leeuwen
De volgende bestemming is Boerderij van Leeuwen in Heenvliet. Vanaf een mooie polderdijk fietsen we zo het erf op, begroet door de vele loeiende koeien in de stal. Hier kun je dagelijks terecht voor verse melk, ambachtelijk boerenijs en kaas. Je kunt zelf melk tappen en boerenijs en kaas uit de automaat halen. Na het bezoek aan verschillende (nog gesloten) adresjes slaan we hier onze slag en kiezen voor de heerlijke jonge graskaas. We spieken nog even bij de koeien en kalfjes en fietsen via de historische en pittoreske dorpen Heenvliet en Geervliet weer terug door de polder naar Spijkenisse. Onderweg kom je nog langs familieboerderij Hof van Heden in Geervliet, waar je naast lekkere aardappelen, uien en knoflook ook kleurrijke droogbloemen kunt kopen (woensdag- en vrijdagmiddag open).

Op de terugweg kun je nog even van de route afwijken om de enige echte wijngaard op Voorne-Putten te zien. Deze bijzondere locatie biedt zelfs overnachtingsmogelijkheden tussen de wijnranken in zogenaamde slaaptonnen.

En zo fietsen we (niet helemaal droog) maar bijzonder vrolijk en verrast door alle leuke boerderijwinkeltjes weer terug richting Spijkenisse. Zelf op stap? Wij hebben de fietsroute voor je uitgestippeld via de fietsknooppunten met een link naar de juiste locaties (klik op locatie en kijk op de kaart of volg Google Maps). Let op! de boerderijwinkels zijn beperkt open. Hierbij de link naar de fietsroute Tour de Boer!

Nog meer inspiratie?