Boswachter in hart en nieren

| Evelyne Gorter

Wanneer we door de natuur lopen hebben we het vaak niet in de gaten, maar de natuur op Voorne-Putten wordt actief onderhouden en beschermd. Het Zuid-Hollands Landschap is één van de natuurbeschermingsorganisaties in onze regio. Zij stellen natuur veilig door gebieden aan te kopen, deze te onderhouden en voor iedereen toegankelijk te maken. Dat doen ze al sinds de oprichting van de stichting op 12 juli 1934! Hoogste tijd om eens langs te gaan bij onze boswachter Mirjam Eikelenboom. 

Zuid-Hollands Landschap  
‘Het werkterrein van het Zuid-Hollands Landschap heeft drie regio’s, die we ingedeeld hebben naar het type natuurgebied. De regio ‘Kust’ loopt vanaf de Nieuwe Waterweg tot aan Noord-Holland, met veel duingebieden en landgoederen.  
De regio ‘Veen-weiden’ dat is vooral de Krimpenerwaard, ten oosten van Rotterdam, met veel weidevogels en ik werk zelf in de regio ‘Eilanden’ waar Goeree-Overflakkee, IJsselmonde en Voorne-Putten onder vallen. Dat is een groot gebied met zesendertig terreinen waar de gemene deler de duin- en zoetwatergetijdenatuur is. Langs de grote rivieren zoals de ‘Oude Maas’ zijn er gebieden waar er dagelijks nog twee keer per dag eb en vloed is, met wel meer dan een meter verschil in waterniveau. We werken binnen de regio ‘Eilanden’ met een team van acht medewerkers met ieder zijn of haar specialisme.  

Activiteiten 
‘Ik ben verantwoordelijk voor de communicatie en mag vertellen over al het moois wat we doen qua beheer, maar ook over alle mooie flora en fauna die we hier op het eiland kunnen vinden. Ik organiseer samen met een hele grote groep enthousiaste vrijwillige gidsen diverse activiteiten zoals de paddenstoelenexcursie, de duinendag en de vleermuizenexcursie, waarbij we met bepaalde activiteiten ook samenwerken met het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) Voorne-Putten – Rozenburg..  We proberen een mooie mix aan te bieden van het leren over de natuur en de natuur te beleven.’  

Duurzaam Bezoekerscentrum Tenellaplas  
‘Het bezoekerscentrum is echt de toegangspoort naar de Duinen van Voorne. Ik raad aan om daar je wandeling te starten. Ben je opzoek is naar iets meer achtergrondinformatie over welke dieren er in het gebied voorkomen? Of welke planten op dat moment in bloei staan? De gastvrouwen en -heren kunnen je vertellen wat er op dat moment waar te zien is.  

In het duurzame bezoekerscentrum vind je de tentoonstelling, is er een winkeltje met mooie natuurartikelen en bieden we een mooi programma van activiteiten aan. Dat programma wisselt met de seizoenen mee. Maar het allerleukste van een bezoek is denk ik toch dat je iemand spreekt. Iemand die vanuit zijn enthousiasme en passie jou de juiste tip kan geven. De vrijwillige gastvrouwen en – heren zijn voor ons een groot goed, zonder hen kunnen wij het bezoekerscentrum niet openhouden.’ 

Geen dag hetzelfde 
‘Ik geniet van het feit dat geen werkdag hetzelfde is. Elke dag heb ik thuis, tijdens het avondeten, wel een nieuw verhaal te vertellen. Soms sta ik plotseling oog in oog met een ree met twee kalfjes, of zie ik twee viervlekken (libelle) die elkaar de poel uitvechten. Wanneer je de tijd neemt ontdek je zoveel nieuwe dingen in de natuur. Ik heb geen favoriet seizoen, maar wanneer je van bloemen houdt is het voorjaar in de duinen prachtig. In de duinen hebben we heel veel bijzondere planten staan, de Moerasgamander is een mooi voorbeeld, die komt alleen hier op Voorne-Putten voor.  

Wanneer je je verdiept in de natuur dan is het samenspel tussen dier en plant ook mooi om te zien. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de wilde bijen bij het voormalige vliegveld in Oostvoorne. Ze vliegen maar korte afstanden dus is het belangrijk dat voedsel, nestgelegenheid en een plek om zich te verstoppen vlakbij elkaar liggen. De wilde bijen vinden hun voedsel op de wilgenkatjes en orchideeën die daar staan, tegelijkertijd vinden ze vlakbij ook kaal zand om een nestje te maken.’  

Foto: Niels Braal


 

Historie 
‘In de duinen vind je ook veel historie terug. De bunkers zijn bij de meeste mensen wel bekend, maar kijk ook eens naar de elzenscheringen. Deze bomen markeren de oude tuinderijen van de duinhuisjes.’ Wanneer wij naar Mirjams wensen voor de toekomst vragen, vertelt ze verder. 

‘Ik zou het leuk vinden om ook de excursie ‘Lees het landschap’ te kunnen aanbieden. Als je dingen gaat herkennen, gaat er een wereld voor je open. Dan is het net of je door een geschiedenis boek wandelt.   

Het vliegveld is bijvoorbeeld het voormalige vliegveld dat ooit aangelegd is zodat de ‘rich and famous’ hier konden golfen, maar dat is nu een fantastische plek voor orchideeën. Dat is ook meteen een belangrijke reden waarom het nu geen vliegveld meer is, de grond was te nat. De vliegtuigen zakten weg.’  


 

Toekomst 
‘Het zou mooi zijn als we de natuur zo kunnen organiseren dat we als natuurbeheerders nog meer met elkaar zouden kunnen samenwerken.  

Het lijkt mij ook leuk om mensen nog meer te laten verwonderen. Dit doen we in het bezoekerscentrum. Daar werken we via de tentoonstelling aan. Zodat het bezoekerscentrum echt een verlengstuk wordt van wat er buiten te beleven is. We passen onze programmering daar ook op aan. We willen nog meer inspringen op de actualiteit die er op dat moment speelt. In het voorjaar kun je het bezoekerscentrum bezoeken en een mooie orchideeënexcursie doen, in de zomer kunnen kinderen waterdiertjes vangen en in het najaar met een herfstexpeditie mee gaan. Mede dankzij een bijdrage van de Landschapstafel Voorne-Putten bouwen we die totaalbeleving verder uit.’

Foto: Nicole van der Kuil

De natuur is voor iedereen, maar is niet gratis! 

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap werkt stap voor stap aan natuur dichtbij. Je kunt zelf ook je steentje bijdragen. Door je aan te melden als vrijwilliger, mee te doen aan een natuurwerkdag bij jou in de buurt of het werk van de stichting financieel te steunen. Kies op de website op welke manier jij de natuur wilt steunen.