Rondje Voorne-Putten

5 uur 59 minuten (77,9 km)

 • Download GPX

Voorne-Putten is een eiland verbonden met het vaste land door bruggen, dammen en veerverbindingen. Volg je de aangegeven knooppunten dan kom je langs de diverse waterwegen en fiets je het hele eiland rond. Het is een zeer afwisselende fietsroute langs vestingsteden, authentieke dorpen, mooie natuurgebieden en als je het duin overklimt dan zie je de Noordzee aan komen rollen. Beleef het eilandgevoel en fiets, fiets, fiets......

Bekijk de route online of download de GPX op je telefoon (soms heb je een app nodig, een GPX viewer) zodat je altijd de juiste weg kunt vinden. 

Dit ga je zien

26
1

Geuzenveer

Geuzenveer
Brielse Veerweg 3
3231 NA BRIELLE
Geuzenveer
25
2

Historisch Museum Den Briel

Historisch Museum Den Briel
Markt 1
3231 AH BRIELLE
Historisch Museum Den Briel
31
3

Molen 't Vliegend Hert

Molen 't Vliegend Hert
Molenstraat
3231 AJ BRIELLE
Molen 't Vliegend Hert
4

Het Vrijheidsbos

Het Vrijheidsbos
Spanjaardsweg 1
3237 KM VIERPOLDERS
Het Vrijheidsbos
30
35
5

Visserijmuseum

Visserijmuseum
Bernissedijk 24
3238 BM ZWARTEWAAL
Visserijmuseum
6

Put van Heenvliet

Put van Heenvliet
Werfplein
ZWARTEWAAL
Put van Heenvliet
7

Ruïne Ravesteyn

Ruïne Ravesteyn
Korte Welleweg 1
3218 AZ HEENVLIET
Ruïne Ravesteyn
39
43
8

Museum Stadhuis Geervliet

Oudheidskamer Geervliet
Kaaistraat 2
3211 AP GEERVLIET
Museum Stadhuis Geervliet
9

Hartelpark

Hartelpark
Hartelweg
3202 LA SPIJKENISSE
Hartelpark
24
10

Molen Nooitgedacht

Molen Nooitgedacht
Noordeinde
3201 AK SPIJKENISSE
Molen Nooitgedacht
23
11

Kerels aan de Maas

Kerels aan de Maas
Elementenweg 17
3201 LG SPIJKENISSE
Kerels aan de Maas
21
12

Beerenplaatgrienden

Beerenplaatgrienden
Berenplaat
3207 LB SPIJKENISSE
Beerenplaatgrienden
10
12
11
13

Recreatiegebied De Bernisse

Recreatiegebied De Bernisse
Stompaardsedijk 2
3212 LV SIMONSHAVEN
Recreatiegebied De Bernisse
76
14

Beningerslikken

Beningerslikken
Koekendorpseweg / Zeedijk
3214 LN ZUIDLAND
Beningerslikken
75
88
87
24
23
15

Vuurtoren Hellevoetsluis

Vuurtoren Hellevoetsluis
Westkade 1
3221 AV HELLEVOETSLUIS
Vuurtoren Hellevoetsluis
16

Quackgors

Quackgors
Gorzenpad
3221 LJ HELLEVOETSLUIS
Quackgors
17

Quackstrand

Quackstrand
Oever 12
3221 LC HELLEVOETSLUIS
Quackstrand
22
21
18

Quackjeswater

Quackjeswater
Duinweg 23
3222 EC HELLEVOETSLUIS
Quackjeswater
20
15
14
13
19

Voornes Duin

Voornes Duin
Kreekpad 1
3235 CP ROCKANJE
Voornes Duin
03
20

Openluchtmuseum De Duinhuisjes

Openluchtmuseum De Duinhuisjes
Duinstraat 18
3235NK ROCKANJE
Openluchtmuseum De Duinhuisjes
21

Bezoekerscentrum Tenellaplas

Bezoekerscentrum Tenellaplas
Duinstraat 12 a
3235 NK ROCKANJE
Bezoekerscentrum Tenellaplas
22

Heemtuin Tenellaplas

Heemtuin Tenellaplas
Duinstraat 12 a
3235NK ROCKANJE
Heemtuin Tenellaplas
23

Paviljoen De Meidoorn

Paviljoen De Meidoorn
Duinstraat 16 a
3235 NK ROCKANJE
Paviljoen De Meidoorn
01
51
52
53
24

Stenen Baak

Stenen Baak
Brielse Maas 1
3233 LD OOSTVOORNE
Stenen Baak
26

Beschrijving

26

Brielle - Spijkenisse

Begin je je fietstocht bij 26 even buiten Brielle dan ben je misschien wel overgezet door het Geuzenveer, een fiets- en voetveer over het Brielse Meer. Wil je wat langer van het Brielse Meer genieten dan kun je daar terecht voor het huren van een motorbootje. Neem, voordat je op pad gaat, even de afslag richting het centrum van Brielle. Achter de wallen ligt een grote hoeveelheid monumenten op je te wachten. De Catharijnekerk steekt natuurlijk overal bovenuit maar het Historisch Museum Den Briel is ook zeker een bezoekje waard. In de pittoreske straatjes vind je tal van herinneringen
aan het verre verleden en stap je letterlijk de geschiedenis in.
Fiets langs het water en leuke historische plaatsen om uiteindelijk bij de Oude Maas terecht te komen, waar grote schepen varen en hoge woontorens staan. Het eerste plaatsje is Zwartewaal, bij 35 , met aan de haven het Visserijmuseum waar je alles over de geschiedenis van het plaatselijke visserijverleden kunt vinden.
Fiets vervolgens langs de Put van Heenvliet, zwaai even naar de schapen en verlaat even het fietspad langs het water om te eindigen bij 39 midden in het historische plaatsje Heenvliet. Bekend om zijn jaarlijkse Paardenmarkt en Ruïne Ravensteyn, die op speciale dagen geopend is voor publiek. Een klein stukje verder, bij 43 , en je bent in het lieflijke Geervliet, waar de tijd even lijkt stil te hebben gestaan. En zo kom je weer terug langs het water en komt de bebouwing van Spijkenisse in zicht. Even na 24 fiets je langs de Hartelkering, onderdeel van de Deltawerken aan de Oude Maas. Je kunt over de Kraanvogelbrug richting 21. Of sla af naar 23 . Hier kun je rustig rondkijken om bijvoorbeeld het bijzondere gebouw van Theater De Stoep te bewonderen en hier kun je ook op Fluisterboot
De IJsvogel stappen om het groene achterland vanaf het water te bewonderen.

Spijkenisse - Hellevoetsluis 

Je start in Spijkenisse, bij 23 , dat je direct weer leidt naar het altijd aanwezige water op Voorne-Putten. Je komt op een mooi fietspad langs de Oude Maas, de mooie locatie voor het jaarlijkse Vliegerfestival. Vervolgens fiets je langs woonwijken, en door natuur en polder. Bij 10 buig je af om langs het Spui te fietsen. Bij dit knooppunt is de Waterzuivering Beerenplaat gevestigd met een kleine woonkern voor de werknemers.
Nu komt er een lange, maar ook zeer mooie route langs het Spui en het natuurgebied Beningerslikken. Vanaf het fietspad heb je een prachtig overzicht over het natuurgebied. Tip: neem je verrekijker mee. De Beningerslikken is namelijk een enorm vogelrijk gebied met veel bijzondere soorten zoals ijsvogels, kwikstaarten en sterns. Zelfs zeearenden komen af en toe langs voor een heerlijk
hapje. Loop vanaf de parkeerplaats tussen 76 en 75 eens naar de moderne uitkijktoren, de vogelkijkhut of stap op het trekpontje.

Tussen knooppunt 87 en 88 fiets je in een poldergebied dat tijdens de watersnoodramp van 1953 onder water is geraakt. Halverwege de dijk, wordt op de traptrede aangegeven tot hoever het water is gekomen en op de Oudenhoornsezeedijk vind je een monument. Je komt nu weer in de bewoonde wereld, bij 23 ben je in de historische vestinghaven van Hellevoetsluis. Een haven met een zeer rijk historisch verleden. Zo kun je hier verschillende museumschepen in de haven zien liggen of een bezoek brengen aan Droogdok Jan Blanken. Maar er zijn ook volop gezellige terrassen om even uit te rusten en wat te eten of te drinken. Of geniet even van het uitzicht over het Haringvliet op een bankje bij de markante vuurtoren met zijn rode hoed.
In de zomermaanden kun je hier met of zonder fiets de veerdienst pakken naar de overkant: Goeree-Overflakkee of het natuureiland Tiengemeten.

Hellevoetsluis - Oostvoorne

Als je vertrekt vanuit Hellevoetsluis, 23 , richting 22 fietst, geniet dan even van dit mooie stukje natuur, het Quackgors. De wilde paarden, grazende koeien, blatende schapen, overvliegende zwaluwen en op de achtergrond het Haringvliet. Vanuit de natuur komt de Haringvlietdam in zicht en fiets je heerlijk langs het gezellige Quackstrand. Door het tunneltje en het volgende natuurgebied, het Quackjeswater, komt weer al op je pad. Je kunt om dit duinmeer met ongerepte natuur heen lopen en vanuit de vogelkijkhut heb je grote kans om de witte lepelaars te spotten die zich hier, in het
broedseizoen, nestelen.
Na een stukje polder, kom je bij de prachtige stranden van Rockanje uit. Parkeer je fiets even en loop het duin over bij de 1e of 2e slag om de Noordzee aan te zien komen rollen.
Op het strand vind je gezellige strandpaviljoens en veel watersportmogelijkheden. Alle ingrediënten voor een heerlijke stranddag dus.
Vanaf 13 fiets je door het één van de mooiste duingebieden van Nederland, Voornes Duin, waar vele plant- en diersoorten zich thuis voelen. De zee is even uit het zicht, maar dat maakt de natuur meer dan goed en zo kom je bij 01 terecht, bij één van de mooiste uitkijkpunten op Voorne-Putten. Vanaf hier kijk je op het mooie natuurstrand waar bij genoeg wind vele kite-surfers te bewonderen zijn. In de verte zie je ook de bedrijvigheid van de Maasvlakte.

Oostvoorne - Brielle 

Vanaf 01 in Oostvoorne laat je de Noordzee weer achter je en fiets je door een stukje duingebied richting de polder en het Brielse Meer. Je kunt besluiten, het fietsrondje uit te breiden en richting 56 te fietsen, de route voert rondom het Oostvoornse Meer (kies bij 54 weer voor 52 en je bent weer op de route).
Zowel het Oostvoornse Meer als het Brielse Meer zijn enorm geliefd bij de watersporters. Op het Oostvoornse Meer zijn er talloze mogelijkheden om je kunsten op en in het water te laten zien, zoals surfen, kiten, suppen en duiken. Als je langs het Brielse Meer fietst zie je zover je kijken kunt, de vele zeilen van de bootjes en waterskiërs op het water, Er zijn ook leuke strandjes waar je even kunt relaxen.
Je fietst nu een groot gedeelte over de camping Kruininger Gors naar 53 waar je kunt stoppen bij de oudste stenen vuurtoren van Nederland, de Stenen Baak. In het zomerseizoen geopend voor publiek en bij goed weer is het dak toegankelijk en kun je genieten van een prachtig uitzicht.
Vervolgens fiets je verder met het Brielse Meer aan je linkerzijde om uit te komen bij 26 . Fiets je vanaf hier richting 31 de binnenstad van vestingstad Brielle in, bedenk je dan dat je dezelfde route rijdt als de Watergeuzen die hierlangs Brielle zijn binnen gevaren op 1 april 1572. Ze rammeiden de poort om deze Nederlandse vestingstad voor eens en altijd te bevrijden van de Spanjaarden. In naam van Oranje, doe open die poort!

26
 • 26
 • 25
 • 31
 • 30
 • 35
 • 39
 • 43
 • 24
 • 23
 • 21
 • 10
 • 12
 • 11
 • 76
 • 75
 • 88
 • 87
 • 24
 • 23
 • 22
 • 21
 • 20
 • 15
 • 14
 • 13
 • 03
 • 01
 • 51
 • 52
 • 53
 • 26