Nog leuker uiteten voor kinderen

Op Voorne-Putten is de afgelopen maanden iets opmerkelijks gebeurd: restaurants wisselden friet en gefrituurde snacks op de kinderkaart in voor groente, wraps en bowls. En dat alles in opdracht van kinderen.

Voor veel volwassenen is uit eten gaan een beleving met de mooiste en lekkerste creaties. De chef-kok houdt rekening met kleur, structuur, temperatuur en smaken en maakt gerechten waar je je vingers bij aflikt. Het gemiddelde kindermenu staat in schril contrast met de volwassen beleving. Wat zou er gebeuren als we kinderen net als volwassen behandelen in restaurants? Dus geen kindermenu met patat, snacks en pannenkoeken, maar het geven van een échte keuze? Dat was de vraag en opdracht voor partners van het preventie-akkoord ‘Lekker Gezond’ Voorne-Putten. Dit akkoord, gestart in 2021 door o.a. de gemeentes Nissewaard en Voorne aan Zee, heeft als ambitie om de gezonde keuze de makkelijke keuze te laten zijn. Op woensdag 29 november in restaurant de Duinhoek in Hellevoetsluis werden de resultaten één van de projecten, ‘BonPetit’, gepresenteerd.


Kinderen willen smaakvoller & bewuster eten
Kinderen van verschillende leeftijden en verschillende basisscholen op Voorne-Putten werd gevraagd wat zij het liefst eten in restaurants. Wat bleek? De kinderen kwamen met creatieve voorstellen. Opvallend veel kinderen zetten groenten op hun wensenlijstje en ook pasta (bij voorkeur met vis) bleek populair. Uiteindelijk werden er 20 kinderen geselecteerd die hun ideeën en voorkeuren mochten delen met chef-koks. Via brainstorm-, proef- en ‘kijkje in de keuken’-sessies gingen chef-koks en horecaondernemers in gesprek met de kinderen. 


Horeca luistert en past aan
De resultaten liegen er niet om! Deelnemende horeca-ondernemers en chefs zijn enorm geïnspireerd door de ideeën van de kinderen. De veelal bekende standaard ‘friet met snack’ heeft bij zeker 15 horecagelegenheden plaatsgemaakt voor do-it-yourself bowls, kleurige wraps of pasta’s en veel vis. 
 


Aandacht van nationale en regionale pers
Deze innovatieve en gastvrije ontwikkeling van horeca-ondernemers op Voorne-Putten zorgden al voor veel aandacht van diverse TV & radio-programma's, magazines en kranten zoals Het Jeugdjournaal, EditieNL, NPO Radio1, Radio Rijnmond, Ouders van Nu en diverse regionale en lokale kranten. 


Geef kinderen ook een volwassen diner ervaring 
Benieuwd geworden naar deze smaakvolle en leuke diner ervaring voor kinderen? Bezoek één van de enthousiaste betrokken restaurants op Voorne-Putten.

Bekijk hier de deelnemende restaurants