Leendert van der Meer

De heer Leendert van der Meer was een kleine man van middelbare leeftijd. Hij had een kaal hoofd met tussen zijn haar een grote wrat. Verder droeg hij een bril en was altijd in het zwart of in ieder geval donker gekleed. In het dorp werd hij ook wel “de zwarte vlieg” genoemd. Hij was kapper van beroep, kwam uit Noordwijk en heeft zich door studie opgewerkt tot evangelist. 
In het dorp was hij zeer geliefd. Hij was vriendelijk, behulpzaam en stond voor iedereen klaar.

Hij was vooral bekend, omdat hij veel mensen uitnodigde om bij hem thuis naar de illegale radiozenders te komen luisteren. Als er een radio werd gevonden leidde dit meestal tot een week hechtenis. Helaas werd de toeloop ‘s avonds naar het huis van Van der Meer te opvallend. De Ortskommandant werd getipt dat in het evangelisatiegebouw in Oostvoorne illegaal naar radio Oranje werd geluisterd. Op het moment dat van der Meer dat op de avond van 9 oktober 1944 met enkele vrienden deed ging de bel.
Net op tijd verstopten ze de bewuste radio en de Duitsers vonden een ander exemplaar onder de preekstoel. De hele groep aanwezigen werd gearresteerd en 2 dagen lang ondervraagd in het bunkercomplex de Heesterhof, gelegen aan het Sipkespad.

Van der Meer werd gefusilleerd en de anderen kregen 1 maand dwangarbeid. Als waarschuwing aan de bevolking werd het evangelisatiegebouw in brand gestoken en de weduwe Vermeer werd in alle stilte van het eiland verbannen.

Bij de executie van Dhr. van der Meer waren drie arrestanten aanwezig.
Wim van  Holstein, Nieuwe Weg 8
Henk Louwerens, Nieuwe weg 8
Herman Verhagen, Achterweg (Naast het evangelisatie huis)

De kinderen van de getuigen zijn bereid geweest om ieder verslag te doen van wat hun vaders of andere familieleden destijds hebben meegemaakt.