Gonny Boyreau - Verhagen

Ik weet er niet veel van, want ik ben na de oorlog geboren. Wel weet ik van de verhalen die mijn oudere zus wist te vertellen.
We woonden destijds ongeveer op de hoek Stationsweg - Achterweg (nu v.d. Meerweg) naast het evangelisatiegebouw. We waren praktisch buren van “dominee” Van der Meer, zoals we hem noemden. eigenlijk was hij geen dominee, maar evangelist.


Mijn vader werkte destijds voor de voedselvoorziening, een onderdeel van het Ministerie van Landbouw. Op deze manier kwam hij ook in aanraking met de Duitsers.
Op een avond, toen ze bij dominee Van der Meer naar de verboden Engelse zender zaten te luisteren, was er een inval van de Duitsers. Ze waren verraden!


De Duitsers zochten alles af en vonden een radio zwaar onder het stof verborgen onder de preekstoel.
Overal lees je, dat dit de verboden radio was, maar dat is niet zo. Hij zat verborgen tussen het plafond. Via een klein gaatje, waarin een wit kurkje was gestopt, dat men met een pincet uit het plafond moest trekken, kon je het toestel op de juiste golflengte brengen.


Er volgde een arrestatie en de dominee werd samen met de drie aanwezigen weggebracht ter ondervraging naar de Heesterhof, een vijftal bunkers voor de Duitse manschappen, ongeveer 100 m. verder op het Sipkespad.
De arrestanten werden afzonderlijk gevangen gezet en verhoord. Er was geen contact. Ze werden meerdere keren opgesteld voor het vuurpeloton, dat telkens ook weer werd uitgesteld. Na 2 à 3 dagen, op woensdag om 11.00 uur, moesten ze aantreden en werden ze naast elkaar voor het vuurpeloton gezet.
De dominee werd neergeschoten en de anderen kregen vier weken dwangarbeid.