Jopie van der Voorde

Nog een belevenis die heel veel verdriet heeft gebracht. Namelijk het arresteren van de heer Van der Meer. Hij was evangelist en waar nu de kleuterschool staat, aan de Van der Meerweg, stond een gebouwtje waar wij naar de kerk gingen en hij was daar de dominee.

Ik ging op de school in de Nieuweweg. Deze school staat achter het woonhuis van de heer Van der Meer. Ik zat toen inmiddels in de hoogste klas. Op een dag was ik aan de beurt om kolen te scheppen (dat moesten we om beurten doen). Het kolenhok gaf uitzicht op zijn woonhuis. Ik keek uit het raam en zag dat woonhuis in brand stond. Overstuur rende ik de klas weer in waar de meester mij terug duwde, omdat hij niet wilde dat de andere leerlingen ook overstuur zouden raken.

Toen ik om 12 uur uit school ging, was de brandweer het pand aan het blussen en de heer Van der Meer en zijn vrouw waren gearresteerd. Hij is toen in de duinen van Oostvoorne doodgeschoten en mevrouw Van der Meer mocht later weer vrij. Heeft heel veel indruk op mij gemaakt (ook de heer Van der Meer was bij de Ondergrondse en is door spionnen in de groep verraden).