Jachthavens van Hellevoetsluis

Al eeuwenlang op koers!
De vestingstad Hellevoetsluis groeide na 1621 uit tot de belangrijkste oorlogshaven van Holland. Michiel de Ruyter bezocht Hellevoetsluis regelmatig voor inspecties. Piet Hein bracht in 1629 via de rede van Hellevoetsluis de Zilvervloot (veroverd op de Spanjaarden) naar Amsterdam. In de ruim 400 jaar oude vestinghaven vind je nog veel sporen van de historische gebeurtenissen terug.

Aan het Haringvliet

De jachthavens van Hellevoetsluis zijn uniek gelegen aan het wijdse Haringvliet waar de watersporter genoeg ruimte heeft voor een mooie vaartocht. Niet alleen voor een mooie dag op het water maar je kunt ook een bezoek brengen aan natuureiland Tiengemeten of aan het gezellige plaatsje Middelharnis op het eiland Goeree Overflakkee.

Met de Noordzee bereikbaar via de Haringvlietsluizen is het ruime sop zo gekozen, maar ook via de binnenwater kun je verder de Zeeuwse en Zuid-Hollandse Delta in varen.

Weer terug in de haven Hellevoetsluis dan is de gezelligheid niet ver te zoeken, in het historische centrum zijn volop terrasjes en restaurants gevestigd voor een hapje en een drankje. 

Lees meer

Een versterkte haven

Bram Kap

Hellevoetsluis is uniek omdat de vestingwerken geen stad maar een haven moesten beschermen. 

Nadat in 1621 het werk aan de haven klaar was, werd de haven als werf door de admiraliteit in gebruik werd genomen. Al vrij snel werden er redoutes aangelegd. Een redoute is een eenvoudig vierkante mini vesting met wallen waarachter kanonnen konden worden opgesteld.

 

Lees meer
Lees de blog van Bram Kap

Koningskade

Bezoek je de historische haven Hellevoetsluis dan vallen je direct wel drie heel bijzondere schepen op, gelegen aan de zogenaamde Koningskade. 

De MS Bernisse is een schip dat als onderdeel van de Marshallhulp, na de Tweede Wereldoorlog, vele mijnen aan de kust heeft geruimd. Lichtschip 12 Noord Hinder werd in 1963 gebouwd en heeft tot 1994 op divers locaties op de Noordzee dienst gedaan als herkenningspunt. Het pronkstuk is Museumschip De Buffel die van 1896 tot 1973 in gebruik was bij de Koninklijke Marine. Aan boord van dit museumschip is deze geschiedenis tot leven gebracht. 

Alle schepen zijn te bezoeken dus stap aan boord en ga terug in de tijd!

Lees meer

Boot huren - Geen eigen boot, geen nood