400 jaar haven Hellevoetsluis

In 2021 was het 400 jaar geleden dat de haven van Hellevoetsluis tot wording kwam.

De haven heeft zich ontwikkeld van spuigeul tot marinewerf, tot industriehaven tot nu, een belangrijke watersporthaven met het nodige erfgoed. Er was niet alleen het plezier van het water maar ook het gevecht tegen het water. Zo was er tijdens de watersnoodramp veel leed in de vesting. De haven was en is dus altijd in beweging! 

Hellevoetsluis groeide na 1621 uit tot de belangrijkste oorlogshaven van Holland. De schepen van de Admiraliteit op de Maze uit Rotterdam werden hier schoongemaakt, herstelt en uitgerust. Voor vele missies van de oorlogsvloot was Hellevoetsluis de verzamelplaats. Michiel de Ruyter was hier dan ook regelmatig te vinden. Piet Hein bracht in 1629 via de rede van Hellevoetsluis de Zilvervloot (veroverd op de Spanjaarden) naar Amsterdam. 

Bekijk de video die deze 400 jaar geschiedenis eert in opdracht van de Gemeente Hellevoetsluis.

 

 

Ter bescherming van de haven werd in 1695 begonnen met het aanleggen van voor die tijd zeer moderne vestingwerken

De haven van de Koninklijke Marine is tegenwoordig gevestigd in Den Helder maar eeuwenlang was Hellevoetsluis de belangrijkste marinehaven. 
Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers grotendeels het westelijk deel van de vesting gesloopt om zo een beter schootsveld te verkrijgen.

De sporen van al deze historische gebeurtenissen zijn nog op diverse plekken te vinden.

Lees meer

Ga op avontuur in de haven van Hellevoetsluis

Blog: Een versterkte haven

Bram Kap

Hellevoetsluis is uniek omdat de vestingwerken geen stad maar een haven moesten beschermen. 

Nadat in 1621 het werk aan de haven klaar was, werd de haven als werf door de admiraliteit in gebruik werd genomen. Al vrij snel werden er redoutes aangelegd. Een redoute is een eenvoudig vierkante mini vesting met wallen waarachter kanonnen konden worden opgesteld.

Lees meer
Lees de blog van Bram Kap