Openluchtmuseum De Duinhuisjes

| Martine Oudshoorn

Ik kwam op het idee om Openluchtmuseum De Duinhuisjes in Rockanje te bezoeken. Mijn puberdochter was er ook wel voor te porren, wel zo gezellig met z’n tweeën. Samen hebben we even een leuke fietsroute vanuit Brielle uitgestippeld en gingen we op stap. Via Tinte door de polders, fiets je het duingebied van Voorne in waar je al snel bordjes tegenkomt naar dit kleine museum. Je kunt op hun eigen terrein perfect je fiets parkeren.

In het openluchtmuseum staan vier zogenaamde duinhuisjes, dit zijn eenvoudige boerderijtjes afkomstig uit Rockanje rond 1900. De entree is direct het eerste huisje dat ook daadwerkelijk op deze plek stond. De overige drie huisjes zijn in de directe omgeving afgebroken en heel zorgvuldig weer opgebouwd. De huisjes zijn volledig ingericht zoals gebruikelijk rond 1900 – 1930 en het is ontzettend leuk om even binnen te kijken. De kleine bedstee waar pa en ma in sliepen en zelfs een oven waar ze zelf het brood in bakten. De vrijwilligers vertellen je graag wat meer en zo waan je je even terug in de tijd.

Er is ook een varkensstal, kippenhok, open wagenschuur, waterput en een washok te vinden. Het geheel is omringd door een mooie tuin met vruchtbomen, veelkleurige bloemen en enkele bijenkorven. 

Ieder jaar is er een ander tentoonstelling te zien in één van de Duinhuisjes en dit jaar gaat het over het Toerisme in Westvoorne door de jaren heen. Ook is er werk te zien van kunstschilder Jan Toorop (1880-1910) die een tijdje in Oostvoorne verbleef en hiervan zijn nog schilderijen en prenten bewaard gebleven. Heel bijzonder is de oorspronkelijk oorkonde van Rockanje die hier tijdelijk is tentoongesteld uit 1220.

Voordat we weer op fiets stappen bestellen we nog een kopje thee en limonade bij de ontvangstruimte bij de entree.

Op de terugweg fietsen we door het duingebied, langs de strandweg richting Oostvoorne naar Brielle. Waarbij we het geluk hebben om de kudde Exmoor pony’s tegen te komen. Ze zijn regelmatig (zoals deze keer) te vinden langs het fietspad C. Sipkesslag. De pony’s besloten net om even pootje te baden en lekker in het zand te rollen om af te koelen. Mooi fotomomentje!

Conclusie: Wat is het hier toch mooi en kun je op een mooie zondagmiddag genieten van je eigen woonomgeving.