Met de Paardentram door historisch Brielle

| Martine Oudshoorn

De vestingstad biedt de bezoekers in de zomermaanden de mogelijkheid Brielle te verkennen met een ritje in de Paardentram. Van woensdag tot en met zaterdag (en koopzondagen), rijdt de paardentram, tegen een kleine vergoeding, vaste routes door en rond de binnenstad. Een enthousiaste gastheer of gastvrouw vertelt onderweg leuke weetjes over onder meer de rijke historie van deze vestingstad.


 

Carambo en dora
Ook wij gaan een keertje mee. Op een mooie vrijdagmiddag stappen we op bij de Markt in de Brielse Binnenstad. De paarden Carambo en Dora hebben er zin in en blijken ontzettend lief voor de passerende kinderen die ze graag even willen aaien. Voordat we vertrekken, krijg ik nog even een demonstratie hoe iemand met een invalidewagen via een speciale uitschuifhelling ook mee kan rijden. Daar gaan we…, we komen direct in de vakantiestemming en bewonderen de ‘koetsier’ om zijn rijkunsten door de drukke binnenstad. We rijden onder andere langs de imposante Catharijnekerk en de haven aan het Maarland, waar we langs het pand komen van de Stalhouderij Krinsen. De familie Krinsen had een stalhouderij met paarden en koetsen. Als er een boot met bedevaartgangers arriveerde aan het Maarland ZZ, bij café Dixi, werden Krinsen’s koetsen ingezet als vervoer naar de Bedevaartskerk aan de Rik. Tenslotte gaan we nog even naar Molen ’t Vliegend Hert, op vrijdag is zowel de molen en bijbehoren molenwinkel geopend.


 

Familie geuzen
Gastvrouw Irene vertelt iets over de plekken die we passeren en natuurlijk wordt de geschiedenis van 1 april 1572 niet overgeslagen. In de tram treffen we een gezellig groepje vriendinnen uit Hellevoetsluis die hun vriendin uit Turkije Brielle laten zien, en een echtpaar uit Lopik die zomaar een weekje weg is op Voorne-Putten. Maar ook bewoners of winkelend publiek nemen spontaan een rit in de Paardentram. Belangstelling genoeg! Aan het einde van rit zwaait Irene naar een enthousiaste grote familie die een ijsje aan eten is op het Wellerondom. Deze familie had even hiervoor in de paardentram gezeten en blijkt uit Nieuw-Zeeland te komen met de familienaam Geuzen die een bezoekje brengen aan de ‘geuzenstad’ Brielle.

Bedevaartkerk
De paardentram begint om 12:00 uur bij de Bedevaartskerk Heilige Martelaren van Gorcum aan de rand van Brielle. Deze kerk is in de zomermaanden juli en augustus dagelijks open voor publiek. Je kunt ook opstappen bij de Brielsche aap (halte Jumbo, Thoelaverweg, waar je je auto ook parkeren kunt) en de Markt (Hoofdwacht, centrum Brielle). De paardentram rijdt van woensdag t/m zaterdag (en koopzondag) van 12.00 tot 16.00 uur en kost €3 (volwassenen) of €2 (kind). Op de klok bij de haltes wordt aangegeven hoe laat de volgende rit is. Bij extreem weer, dan moet je denken aan hitte of zware regen, rijdt de tram niet. Het welzijn van de paarden staat altijd voorop!