Kerstfeest op Voorne-Putten anno 1919

| Bob Benschop

Honderd jaar geleden brachten de inwoners van Voorne-Putten de Kerstdagen door met zang, muziek en toneel. De Eerste Wereldoorlog was ruim een jaar eerder beëindigd en geleidelijk verdween de schaarste aan voedsel en brandstoffen. Er waren weer sinaasappelen om onder de leerlingen van de lagere scholen uit te delen. En dankzij de opheffing van het petroleumgebrek was het eindelijk weer mogelijk om de kerk tijdens de avonddienst te verlichten.

Sommige verenigingen werkten het hele jaar naar de kerstdagen toe. Zo vervaardigde de meisjesvereniging Ora et Labora in Hellevoetsluis kleding voor de kinderen van behoeftige ouders. Op Tweede Kerstdag werden deze verdeeld en kregen de meisjes traktaties als dank voor hun inzet. Ook in Brielle zorgde de kerk voor een inzameling voor de armen; de collecte in de laatste weken van 1919 leverde 276 gulden op voor kleding, voedsel en brandstof.

Bazaar
Daags voor kerst startte in twee lokalen van de lagere school in Rockanje een bazaar ten bate van de muziekvereniging Ons Genoegen. Gedurende de mobilisatietijd was de club in ernstige financiële problemen geraakt. De vierdaagse kerstbazaar met ‘vele vermakelijkheden en ververschingen’ moest de kas vullen om nieuwe instrumenten en dure studielessen te kunnen betalen. Na de feestelijke opening op woensdag 24 december liet de fanfare tijdens matinees en avondconcerten van zich horen. De grabbelton, ‘shülbach’, cadeautafel en theesalon waren gedurende de beide kerstdagen drukbezocht en op de afsluitende zaterdag vond een verloting plaats. Kerst 1919 zorgde ervoor dat Ons Genoegen er voorlopig weer luidruchtig tegenaan kon.

Sporttoernooi
De Brielse voetbalclub BVV greep de beide kerstdagen aan om op de Roode Wei een sporttoernooi te organiseren. Op de Eerste Kerstdag namen de clubs uit Oostvoorne (OVV), Zuidland (ZVV), Brielle (BVV en Brinio), Nieuw-Helvoet (DOS I en II), PFC (Geervliet) en Maassluis (M.A.A.S.) het tegen elkaar op. Op de Tweede Kerstdag speelden de winnende teams de finale, waarbij BVV I en M.A.A.S. op een gelijkspel uitkwamen. Tijdens de prijsuitreiking in Hotel Voorne-Putten zou het lot de winnaar aanwijzen, maar BVV gunde de prijs aan MAAS, waarmee de Brielse club ‘getoond heeft de kunst van gastvrijheid te verstaan’. Het was een hartverwarmende en sportieve Kerst.

Voorstellingen
Niemand hoefde zich te vervelen; er was voor elk wat wils tijdens de kerstdagen. Op woensdag 24 december speelde de toneelclub ‘Tinte’ in de zaal van W. Lugtenburg in Tinte. De dag erna kon iedereen terecht in Café Schoordijk in Zwartewaal, waar de toneelclub van de Loterij-Vereeniging de klucht ‘De Gruweldader van Tiebeman’ en het drama ‘De Kerstnacht’ opvoerde. Diezelfde avond verzorgde muziekvereniging ‘Door Eenvoud Groot’ in Nieuwenhoorn haar jaarlijkse muziek- en toneeluitvoering, terwijl in de kerk van Heenvliet een orgelconcert werd georganiseerd. Op vrijdag 26 december konden de eilanders kiezen uit de voorstelling van Zangvereniging ‘Kunstliefde en Vriendschap’ uit Heenvliet die in de zaal van J. Herrewijnen in Abbenbroek een toneelstuk speelde. In Nieuw-Helvoet vond in het lokaal van L. Scheijgrond een muziek- en toneeluitvoering plaats en in Hotel Kortleve in Nieuwesluis een balavond ‘met medewerking van een humorist’.

Kerst mag vandaag de dag dan wel als druk bestempeld worden; een eeuw geleden was dat niet anders.