Hapje geschiedenis

In onze regio zijn er talloze restaurants en eetgelegenheden te vinden die niet alleen overheerlijke gerechten serveren, maar waarvan de locaties een rijke historie met zich meedragen. Van tramstations tot oude militaire bolwerken en statige panden, deze gebouwen hebben een verhaal te vertellen én bieden een unieke eetervaring

De Houten Paardjes
Midden in de duinen van Rockanje, op circa 600 meter van het strand, ligt restaurant De Houten Paardjes, deze naam is van oudsher bekend door de speeltuin De Houten Paardjes, geopend in 1934. Veel kinderen hebben hier plezier gehad op schoolreisje. Eerst pootjebaden in zee en dan heerlijk spelen, op onder meer een draaimolen met houten paardjes! In 2002 werd het restaurant overgenomen en het roer compleet omgegooid. De kleine speeltuin werd weggehaald en daar is door de jaren heen een waar (water)vogel paradijs ontstaan. Er werd een parkeerterrein en een mooi terras aangelegd. Op het terras kun je, vanaf april t/m september, heerlijk zitten tussen de bloemenpracht en zingende vogels, terwijl je geniet van de mooie en smaakvolle gerechten en drankjes.
 

De Hoofdwacht
Zoals gebruikelijk in vestingsteden werden ook in Brielle de wachtdiensten bij de verschillende poorten geregeld vanuit een, centraal in de stad gelegen, hoofdwachthuis. Dit stond van oudsher aan de oostzijde van de Markt, tegenover het stadhuis. De huidige Hoofdwacht werd daar in 1789 gebouwd ter vervanging van een ouder gebouw. De ontwerper was luitenant-ingenieur Johannes van Westenhout. De Hoofdwacht deed als zodanig dienst tot 1882, toen het Brielse garnizoen werd opgeheven en de poorten buiten gebruik werden gesteld. Daarna werd het gebouw de woning van de opzichter van ‘s Lands Fortificatiën en in 1965 kazerne voor de Koninklijke Marechaussee. Halverwege de jaren 90 kreeg het gebouw een horecabestemming.


Spoor van historie…
Tussen 1905 en 1966 exploiteerde de Rotterdamse Tramweg Maatschappij (R.T.M.) een tramlijn tussen Rotterdam via Spijkenisse naar Hellevoetsluis en één naar Oostvoorne. De lijn naar het strand liep via Geervliet, Abbenbroek, Heenvliet, Zwartewaal, Vierpolders en Brielle naar Oostvoorne. In de jaren ’20 werd een Roadtrailer, een bus die ook spoorwielen heeft, aangeschaft om Rockanje te kunnen bereiken. Zo reed hij tot in Oostvoorne als tram en daarna als bus tot aan Rockanje. De streektram werd opgeheven in 1965, maar op Voorne-Putten zijn er nog veel herinneringen aan deze tramlijnen. Zo kun je fietsen over het Trambaanpad en iets drinken bij ’t oude Tramstation in Oudenhoorn. De autoweg N218 ligt over een groot gedeelte van de lijn Spijkenisse - Oostvoorne. Aan deze weg liggen het stationsgebouw van Heenvliet, dat in gebruik is als restaurant (De Beren), het agentschap in Vierpolders is nu een eetcafé (Willy’s) waar je kunt genieten van de Afrikaanse keuken en het oude RTM-station in Brielle (Lotus) is tegenwoordig een Kantonees restaurant. Het water waaraan dat restaurant ligt heet dan ook niet voor niets het Tramvest!

Pomphuis
In het pomphuis in Hellevoetsluis stonden de stoommachines die het water in en uit het naastgelegen droogdok pompten. Nadat deze machines door moderne pompen vervangen waren diende het gebouw nog enige tijd als magazijn en opslag voor de Rijkswerf. In de jaren ’60 werd het verwaarloosde pand gesloopt en vanaf 2000 werd het herbouwd en staat het weer in volle glorie naast het dok. In dit pand met uitzicht op de jachthaven, het droogdok “Jan Blanken” en het museumschip “De Buffel”, kun je in een ambiance van gastvrijheid en gezelligheid genieten van de Mediterraanse gerechten van restaurant Fortezza.



Stallen van Jacoba
In de binnenstad van Brielle vind je bier- en eetcafé ‘t Kont van het Paard. In de zestiende eeuw waren er de stallen van Jacoba van Beieren gevestigd, deze behoorden tot het Hof van Voorne. Vanaf 1575 deed het gebouw volgens de geschriften dienst als meelmaalderij. In het midden bevond zich de rosmolen, een groot rad, dat in beweging werd gebracht door een ingespannen paard (vandaar de naam Rosmolen) waarbij het paard steeds met zijn kont langs de muren schuurde, hetgeen uithollingen achterliet op de muren met een diepte van wel 8 cm.



De Waag
Hoewel de naam “De Waag” van het historische pand in de Hellevoetse vesting het suggereert, is het niet aannemelijk dat er ooit een Waag heeft gezeten. Wellicht is het ooit naar een gebouw waar goederen werden gewogen genoemd omdat dit vaak, naast het stadhuis en de kerken, een bijzonder groot en monumentaal gebouw is. Zowel het Ruyterhuis als De Waag dienden als geweer- en werkmagazijn. Tegenwoordig vind je er een restaurant met een bijzonder uitzicht op de vestinghaven.