Gorzen & Bastions

2 uren 45 minuten (13,8 km)

Combineer de prachtige natuur rondom het Haringvliet met een bezoek aan de historische vesting van Hellevoetsluis.

Dit ga je zien

99
De Haringvlietdam onderdeel deltawerken-hellevoetsluis-voorne-putten

Haringvlietdam

Haringvlietdam
Haringvlietplein 3
3251 LD STELLENDAM
Strand Haringvlietdam Rockanje gezin op strand

Strand Haringvlietdam

Oudeweg
3235 ROCKANJE
81 82 83
Lepelaars Quackjeswater Hellevoetsluis

Quackjeswater

Duinweg 23
3222 EC HELLEVOETSLUIS
85 84 97 86 17 14 13
Vuurtoren Hellevoetsluis Voorne-Putten

Vuurtoren Hellevoetsluis

Vuurtoren Hellevoetsluis
Westkade 1
3221 AV HELLEVOETSLUIS
12 11
Ramtorenschip De Buffel Vesting Hellevoetsluis Voorne-Putten

Ramtorenschip De Buffel

Ramtorenschip De Buffel
Koningskade 2
3221 CC HELLEVOETSLUIS
15 16 15
Museum Droogdok Jan Blanken Hellevoetsluis

Droogdok Jan Blanken

Droogdok Jan Blanken
Dokweg 5
3221 AE HELLEVOETSLUIS
13
Kazerne Haerlem - Hellevoetsluis - Voorne-Putten

Kazerne Haerlem

Plein fort Haerlem 1
3221 AW HELLEVOETSLUIS
14
Quackgors Hellevoetsluis natuurgebied zomer

Quackgors

Quackgors
Gorzenpad
3221 LJ HELLEVOETSLUIS
17 87
Quackstrand Haringvliet Hellevoetsluis

Quackstrand

Oever 12
3221 LC HELLEVOETSLUIS
99

Beschrijving

99

SCHATKAMER IN DE NATUUR
Voornes Duin is een schatkamer midden in de natuur. Het landschap wisselt van open graslanden tot struikgewassen omringd door en bomen, van vochtige valleien tot droge duintoppen. Om de begroeiing laag te houden lopen hier grote grazers oftewel Schotse Hooglanders.

AAN TAFEL!
Als de zandplaten bij eb droogvallen doen strandlopers, rosse grutto’s en scholeksters zich tegoed aan mosselen en zeepieren. Dit schouwspel is een lust voor het oog en een mooie gelegenheid om ook aan tafel te gaan en te picknicken in een beschutte duinpan.

EETBAAR OF GIFTIG
Je komt ogen te kort door de vele bijzondere planten die er het hele jaar door te zien en ruiken zijn. Aan het einde van de winter ziet het wit van de sneeuwklokjes. In het voorjaar ziet het wit van de daslook die je al van verre kunt ruiken. Ook de salomonszegel ruikt heerlijk, maar de bessen zijn uiterst giftig. De bessen van de duindoorn kleuren in de herfst de omgeving oranje en zijn rijk aan vitaminen.

DUINRELLEN EN RELSCHOPPERS
De duinrel (sloot) langs het Quackjeswater vangt het overtollige duinwater op en is voor wantsen, salamanders en kikkers een zwemparadijs. Bij het uitkijkpunt hoor je van verre al relschoppers: eenden, aalscholvers, zilver reigers en lepelaars die hier leven.

VOGELSYMPHONIE
Vooral in het voorjaar kan het hier een kakofonie van vogelgeluiden zijn. Van de vele vogelsoorten zijn er heel wat die hier overwinteren. Andere zoals de lepelaars trekken in het najaar weg om zich in het vroege voorjaar weer te nestelen op het eilandje midden in het duinmeer Quackjeswater. Deze vogels met hun karakteristieke snavels vormen inmiddels een van de grootste kolonies van Nederland. Je kunt ze spotten vanaf een uitkijkpunt aan de rand van Quackjeswater. 

NOORDZEE
Als je het pad dwars door de duinen neemt dan loop je rechtstreeks naar het strand aan de Noordzeekust. De zee is hier ondiep met zandplaten en diepe geulen. In de verte zie je de kustlijn van Goeree en de Haringvlietdam die de zee afsluit en het achterland beschermt tegen het soms verwoestende wassende water. 

GORZEN
Na de aanleg van de Haringvlietdam is er in het Haringvliet geen eb en vloed meer waardoor de voormalige zeekust hier een grillig karakter kreeg.

GORZENPAD EN BASTIONS
Het fiets- en wandelpad langs de gorzen met zicht op het Haringvliet. In de verte doemen de molen, vuurtoren en Vestingwerken op van de Vesting van Hellevoetsluis.

ZEEHELDEN
Duik in het zeeheldenverleden van zeehelden als Michiel de Ruyter en Piet Hein tijdens een wandeling langs de Museumkade met historische schepen als De Buffel, een mijnenveger en een Lichtschip. Ga mee met een rondleiding door de mysterieuze aquaducten van het Droogdok.

BOMMEN EN GRANATEN

In de zomer klinken regelmatig kanonschoten in de Vesting. Niet om te verdedigen, maar als nostalgisch volksvermaak afgevuurd door kanonniers. Op de wallen staat nog een origineel kanon uit 1870.

ROMEINSE STAD

Toen vakantiepark Citta Romana gebouwd ging worden vonden archeologen resten van een nederzetting uit de Romeinse tijd. Vandaar de naam van het park.

ZOET EN ZOUT

De Haringvlietdam is de scheiding tussen zout en zoet water. Het is de eerste dam die na de Watersnoodramp van 1953 aangelegd is. Er is 15 jaar aan gewerkt en en hij is in 1971 geopend. De sluizen zijn in 2019 op een kier gegaan zodat zout en zoet water vrij kunnen in- en uitstromen.

99
99
81
82
83
85
84
97
86
17
14
13
12
11
15
16
15
13
14
17
87
99