Napoleonroute

3 uur 33 minuten (50.9 km)

  • Download GPX

Fiets langs prachtige plekken en steden over wegen die al in 1800 in opdracht van Napoleon zijn aangelegd. Tijdens de Franse Tijd heeft Napoleon Bonaparte de zogenaamde ‘Route Imperiales’ aangelegd, ook wel aangeduid als de eerste Rijkswegen van Nederland. Deze wegen bestaan nog steeds en je kunt hier over fietsen, wandelen en autorijden. 
Ze worden meestal aangeduid als: Rijksstraatwegen, omdat ze destijds met klinkers waren geplaveid. Waan je in de 18e eeuw tijdens de Franse overheersing, zie wat er vandaag de dag nog steeds zichtbaar is en fiets de route die Napoleon heeft gereden. Kies je startpunt bij het adres van je keuze en fiets de etappe die erbij hoort. 

Deze route is onderdeel van de ui…

Fiets langs prachtige plekken en steden over wegen die al in 1800 in opdracht van Napoleon zijn aangelegd. Tijdens de Franse Tijd heeft Napoleon Bonaparte de zogenaamde ‘Route Imperiales’ aangelegd, ook wel aangeduid als de eerste Rijkswegen van Nederland. Deze wegen bestaan nog steeds en je kunt hier over fietsen, wandelen en autorijden. 
Ze worden meestal aangeduid als: Rijksstraatwegen, omdat ze destijds met klinkers waren geplaveid. Waan je in de 18e eeuw tijdens de Franse overheersing, zie wat er vandaag de dag nog steeds zichtbaar is en fiets de route die Napoleon heeft gereden. Kies je startpunt bij het adres van je keuze en fiets de etappe die erbij hoort. 

Deze route is onderdeel van de uitgave van 23 gemeenten van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag samen met Krimpenerwaard en Hoeckse Waard die met elkaar samenwerken om het fietsen te stimuleren. De Napoleonroute bestaat uit twee delen. Deze route over Voorne-Putten hoort bij Napoleonroute 1, knoop etappes aan elkaar voor een langere fietstocht of plan een weekend en fiets de hele route door Napoleonroute 2 ook te fietsen. 

Dit ga je zien

Startpunt: VIERPOLDERS
30
1

Beleeft de Tachtigjarige Oorlog in het Historisch Museum Den Briel.

Historisch Museum Den Briel
2

Prachtige historische kerk gelegen in het midden van vestingstad Brielle. In de zomermaanden open voor publiek en af te huren als evenementen locatie.

St. Catharijnekerk
31
07
06
05
04
03
13
14
15
20
21
22
23
25
3

Het Droogdok Jan Blanken in Hellevoetsluis is één van de oudste, dokken van Nederland.

Droogdok Jan Blanken
4

Het poortwachtershuis werd in 1822 gebouwd.

Poortwachtershuis
5

De Brielse Poort werd in het jaar 1885 vervangen door de huidige doorgang.

De Brielse Poort
47
33
34
37
36
35
6

Zin in een heerlijke lunch of toch liever een verrassend diner? Markt1 staat voor jou klaar!

Markt1
7

Op de hoek van de Markt met de Toldam staat de Tolpoort.

Tolpoort en Tolhuis
8

Watertappunt Topdijk Heenvliet

Watertappunt Toldijk Heenvliet
39
43
9

Een museum met een interessante verzameling gebruiksvoorwerpen en archeologische vondsten.

Museum Stadhuis Geervliet
24
10

Watertappunt Tramdijk Spijkenisse

Watertappunt Tramdijk Spijkenisse
Eindpunt: SPIJKENISSE

Beschrijving

Startpunt: VIERPOLDERS

Maak kennis met Napoleon Bonaparte 

Napoleon Bonaparte wordt in 1769 geboren op het Franse eiland Corsica. Hij is van adel en kan mede daardoor studeren aan de militaire academie. Op 16 jarige leeftijd wordt hij benoemd tot tweede luitenant. Na de Franse Revolutie, waarbij de koning zijn macht verliest, wordt Napoleon steeds populairder. 
In 1779 kroont hij zichzelf tot keizer. Hierna probeert hij zijn rijk groter te maken. In verschillende landen vechten de troepen van de Franse keizer. Ook in Nederland, net als België, en delen van Italië. Uiteindelijk worden deze allen ingenomen. De populariteit van Napoleon neemt snel af vanwege de vele regels en het geweld. In 1815 wordt hij verslagen bij de slag van Waterloo. In Nederland heeft Napoleon vele veranderingen ingevoerd, zoals de invoering van achternamen, standaardmaten, straatnamen, het wegenstelsel, rechts rijden en niet de minst belangrijke; een wijziging van de Rechterlijke macht.

KNOOPPUNT 31

Brielle is een vestingstad. Dat is te zien aan de muren, wallen, bastions en andere verdedigingswerken die de stad omringen en die de burgers door de eeuwen heen hebben beschermd tegen indringers die probeerden om Nederland te veroveren. In Brielle zijn vele bezienswaardigheden uit de tijd van Napoleon te ontdekken, zoals: De Markt, De Waag, De Provoost en in Historisch Museum Den Briel ‘De Tachtigjarige Oorlog

Bastion V

In deze voormalige remise, een opslagplaats, zijn twee prachtige wandschilderingen te zien van De Verbeelders. Jan van Onselen en Nico Smit hebben deze impressie van de Franse Tijd vervaardigd, die door een audiovisuele presentatie van het Historisch Museum Den Briel wordt ondersteund. In dit museum kun je alles ontdekken over de bevrijdingen van Brielle. 
Het museum is gelegen in het midden van de vestingstad.

Tip:  Een beker jenever met oranje lint

Brielle heeft zich in het verleden twee keer van een buitenlandse bezetter bevrijd: eerst in 1572 van de Spanjaarden en daarna in 1813 van de Fransen. Het verhaal gaat dat op 15 november 1813 in een Briels café een beker jenever met een oranje lint rond ging (te bezichtigen in Historisch Museum Den Briel). Nog geen twee weken later verjoegen de Briellenaren de Franse militairen, daarom wappert elk jaar op 1 december de vlag op de toren van de St. Catharijnekerk

KNOOPPUNT 03 -13

In juni 1789 brak in Parijs de Franse Revolutie uit en het volk wilde ‘Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap’ ook naar andere landen brengen. Nadat het Franse leger in januari 1795 het land bezette en de Bataafse  Republiek had uitgeroepen, begonnen de Fransen het land ingrijpend te moderniseren. 
Op Voorne-Putten verbleven soms honderden militairen. Vanaf augustus 1801 bivakkeerden er 850 (in 1802 zelfs 1.200) Franse soldaten maandenlang in tenten langs de Noorddijk.

KNOOPPUNT 23 - 25

Op 4 oktober 1811 bracht keizer Napoleon Bonaparte tijdens zijn rondreis door Nederland ook een bezoek aan Hellevoetsluis. Zijn jacht verscheen onaangekondigd voor de haven, zodat de hele vesting zich in allerijl voorbereidde om hem op plechtige wijze binnen te halen. 
De kanonnen vuurden saluutschoten, de kerkklokken werden geluid en de vlaggen in de scheepsmasten gehesen.

KNOOPPUNT 25

Op 4 oktober 1811 inspecteerde Napoleon de marinebasis van Hellevoetsluis die enkele jaren eerder onder leiding van Jan Blanken was vernieuwd. Onderdeel daarvan is Het Droogdok Jan Blanken. Inspecteer ook zelf deze marinebasis. Het bezichtigen waard! 
De keizer bekeek de werf, de haven, het droogdok, de vaartuigen en vestingwerken nauwkeurig en was er zeer over te spreken. Bij zijn vertrek stonden de kaden vol mensen. 
Onder het geroep “leve de Keizer, leve de grootste held der wereld’’ en kanongebulder werd Napoleon de haven uitgeroeid en vervolgde hij zijn tocht naar Dordrecht.

KNOOPPUNT 25 -33

Openbare wegen (heerwegen in Nederland) bestaan er al sinds Karel de Grote (koning 768-814). De eerste die een plan opstelde voor de classificatie van alle wegen in zijn rijk was Napoleon (1811). 
Wegen werden ingedeeld in drie klassen. Het ging om deels al bestrate wegen en, zeker in Nederland, om nog te bestraten wegen. Interessant feit: de Rijksstraatweg naar Hellevoetsluis was tot 1901 een tolweg waarbij je op diverse plekken moest betalen voor doorgang.

KNOOPPUNT 43

In 1810 reorganiseert Napoleon de rechtspraak. Er kwam een eind aan de vele regionale rechtbanken. Zo ook aan de Hoge Vierschaar van Putten die bijeen kwam in het Hof van Putten, het vroegere kasteel in Geervliet. Dit had daarna geen functie meer en werd in 1819 door Domeinen verkocht. De wapenpanelen uit de grote zaal zijn nu al 200 jaar te bewonderen in de raadzaal van het stadhuis van Geervliet. 
Ze mogen niet worden verwijderd en geven het interieur iets van de grandeur uit het verleden van Geervliet.

Eindpunt: SPIJKENISSE
  • 30
  • 31
  • 07
  • 06
  • 05
  • 04
  • 03
  • 13
  • 14
  • 15
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 25
  • 47
  • 33
  • 34
  • 37
  • 36
  • 35
  • 39
  • 43
  • 24