Rondje Hekelingen

35 minuten (2.6 km)

  • Download GPX

Hekelingen is één van de oudste dorpen van Voorne-Putten. Uit opgravingen, in de polders van Hekelingen,  blijkt dat er 3.000 jaar geleden al mensen in dit gebied woonden. Het eerste geschrift waarin ‘Hekelinge’ wordt genoemd komt uit het jaar 1322. Een eeuw eerder is het dorp ontstaan als dijknederzetting. We nemen je mee tijdens een Rondje Hekelingen

Dit ga je zien

Startpunt: Dorpsstraat 14
3209 AG Hekelingen
4

Eterij Klavertje Vier staat bekend als gastvrij en gezellig en is bekend om de uitstekende kwaliteit.

Eterij Klavertje Vier
5

Momentenbos

Arboretum De Uitwaayer
6

Dit park kun je vinden aan de zuidzijde van de stad Spijkenisse.

Park Waterland
7

De vrijwilligers van de sterrenwacht nemen je mee in de wondere wereld van het heelal.

Sterrenwacht Tweelingen
Eindpunt: Dorpsstraat 14
3209 AG Hekelingen

Beschrijving

Startpunt: Dorpsstraat 14
3209 AG Hekelingen

Hekelingen is een dijkdorp op het voormalige eiland Putten. De naam Hekelingen komt waarschijnlijk van het woord 'Heukel'  en is een aanduiding voor hoger gelegen grond. 

GADDIJK EN PARK WATERLAND

De Gaddijk heeft zijn naam te danken aan een gat in de dijk. Deze dijkdoorbraak ontstond tijdens de Allerheiligenvloed op 1 november 1570.  In het park Waterland tussen Hekelingen en de wijk Waterland in Spijkenisse vind je twee grote vijvers, het Grote Wiel en het Kleine Wiel, die ook na deze watersnoodramp zijn ontstaan.  Het park Waterland is een mooie scheiding tussen de stad Spijkenisse en het dorp Hekelingen, zo zie je dat Hekelingen geen wijk van Spijkenisse is en blijft het dorpse karakter duidelijk zichtbaar. 

VEERDIENST

Hekelingen staat bekend om de veerdienst naar Nieuw Beijerland die al sinds de 19e eeuw vaart. Het is de enige autoverbinding over het Spui. 

BEGRAAFPLAATS

Op de begraafplaats van Hekelingen ligt de in Hekelingen geboren politicus Arend Braat (1874-1947) die in zijn tijd bekend was als voorman van de Plattelandersbond en zijn strijd voor plattelandsbelangen en tegen de invoering van de zomertijd. 

Eindpunt: Dorpsstraat 14
3209 AG Hekelingen