Boten & Bakens

4 uur 6 minuten (20,5 km)

 • Download GPX

Tuur vanaf de Dom van Brielle naar de Bakens op het Brielse meer.

Dit ga je zien

58
59
1

Bedevaartskerk Heilige Martelaren van Gorinchem

Bedevaartskerk Heilige Martelaren van Gorinchem
De Rik 5
3232 LA BRIELLE
Bedevaartskerk Heilige Martelaren van Gorinchem
57
55
84
2

Stenen Baak

Stenen Baak
Brielse Maas 1
3233 LD OOSTVOORNE
Stenen Baak
3

Paviljoen De Kogeloven

Paviljoen De Kogeloven
Brielse Maas 1
3233 LD OOSTVOORNE
Paviljoen De Kogeloven
86
15
88
4

Brielse Meer

Brielse Meer
Oude Veerdam 12
3231 NC BRIELLE
Brielse Meer
79
5

Geuzenveer

Geuzenveer
Brielse Veerweg 3
3231 NA BRIELLE
Geuzenveer
55
57
6

St. Catharijnekerk

St.Catharijnekerk
St. Catharijnehof 1
3231 XS BRIELLE
St. Catharijnekerk
7

Historisch Museum Den Briel

Historisch Museum Den Briel
Markt 1
3231 AH BRIELLE
Historisch Museum Den Briel
8

Asyl voor Oude en Gebrekkige Zeelieden

Asyl voor Oude en Gebrekkige Zeelieden
Asylplein
3231 VA BRIELLE
Asyl voor Oude en Gebrekkige Zeelieden
9

Molen 't Vliegend Hert

Molen 't Vliegend Hert
Molenstraat
3231 AJ BRIELLE
Molen 't Vliegend Hert
56
58

Beschrijving

58

BRIELLE OF DEN BRIEL?
Brielle, of den Briel zoals de echte Briellenaren zeggen, ademt herinneringen aan een ver verleden uit. De stad heeft in haar rijke historie koningen ontvangen en telde onder haar bewoners schrijvers, dichters, zeeadmiraals, en martelaren. Op 1 april 1572 werd de stad ingenomen door de Watergeuzen en nam het een belangrijke plaats in in elk geschiedenisboek over de Tachtigjarige Oorlog.

IN NAAM VAN ORANJE 
De Watergeuzen rammeien deze poort elk jaar op 1 april en verjagen net als in 1572 de Spanjaarden onder leiding van Alva. De originele poort uit 1572 stond verderop, maar is in de loop der tijd verloren gegaan. Tijdens de 1 april-viering verandert de binnenstad in een Middeleeuws dorp. 

STENEN BAAK
Al van verre zie je de in 1630 als vuurtoren gebouwde Stenen Baak. Vanaf het dak reikt het uitzicht tot bijna aan zee. Dat bleek in de 18de eeuw in militair opzicht interessant want vijandelijke schepen die vanuit zee probeerden ongehinderd de monding van de Maas te passeren, konden onderschept worden. Halverwege de 19de eeuw verloor de Stenen Baak de functie als vuurtoren, maar nog lang bleef het voor loodsen en stuurlui een belangrijk oriëntatiepunt.

BRIELSE MEER OF BRIELSE MAAS?
Wist je dat al voor de watersnoodramp van 1953 begonnen was met de uitvoering van het Deltaplan ter bescherming van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden? En wist je dat de Brielse Maasdam de eerste dam was die aangelegd werd? Dat was in 1950. Voor die tijd stond de (Brielse) Maas in open verbinding met zee. Door de aanleg van deze dam bleef het noordelijk deel van Voorne Putten tijdens de watersnood gespaard. De afgesloten rivierarm vormt nu het recreatiegebied Brielse Meer. Precies in het midden van de dam staat een monument dat in 1951 door koningin Juliana onthuld werd als herinnering aan de afsluiting van de Brielse Maas. Dat deed ze door een oorkonde in te metselen in het monument.

BRIELSE MEER
Beschut gelegen tussen de bosgebiedjes vind je aan beide oevers ligweiden, zandstrandjes, paviljoens, speeltuintjes en aanlegsteigers voor watersport. Voor elke waterliefhebber is er wat te doen en te zien, van kanoën tot waterskiën, van zonnebaden tot wandelen. 

GEUZENVEER
In de maanden mei tot en met augustus vaart in de weekenden het voetveer vanaf het watersportcentrum over het mooie Brielse Meer richting Brielle.

STAD VAN NU, SFEER VAN TOEN
De oude vestingstad en bekendste bedevaartsplaats van Zuid-Holland vertelt, via de ruim 300 monumenten, het verhaal van Libertatis Primitiae, ‘de eersteling der vrijheid’. Neem plaats op een van de vele terrassen en geniet van de gezellige, historische, binnenstad. 

CATHERIJNEKERK OF BRIELSE DOM
De officiële naam is Catherijnekerk maar in de volksmond heet de imposante beeldbepalende kerk Brielse Dom. Willem van Oranje, ook wel Willem de Zwijger genoemd, trad er in 1575 met Charlotte de Bourbon voor de derde maal in het huwelijksbootje. Mary Stewart zwaaide er vanaf de toren Stadhouder Willem III uit toen hij met een oorlogsvloot naar Engeland voer en er vervolgens koning werd. Ook zin om deze toren te beklimmen? Dat kan! Na 318 treden wordt je beloond met een schitterend uitzicht over de stad.

WILHELMINA OP DE MARKT
Sta even stil bij het beeld van koningin Wilhelmina op de markt. Haar vinger wijst in de richting van de Noordpoort waar de watergeuzen Den Briel op 1 april 1572 binnenvielen. Let op de tekst voor het beeld in de straat. 

58
 • 58
 • 59
 • 57
 • 55
 • 84
 • 86
 • 15
 • 88
 • 79
 • 55
 • 57
 • 56
 • 58