Maritiem oorlogsverleden

De vestingstad heeft, als oorlogs- en marinehaven, een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse geschiedenis en groeide na het jaar 1621 uit tot de belangrijkste oorlogshaven van Holland. De schepen van de Admiraliteit op de Maze van Rotterdam werden hier schoongemaakt, hersteld en uitgerust.

Groots maritiem oorlogsverleden

Voor vele missies van de oorlogsvloot was Hellevoetsluis de verzamelplaats. Michiel de Ruyter was hier dan ook regelmatig te vinden. Piet Hein bracht in 1629 via de rede van Hellevoetsluis de Zilvervloot (veroverd op de Spanjaarden) naar Amsterdam.

Michiel de Ruyter bezocht Hellevoetsluis regelmatig voor inspecties, want hij was als opperbevelhebber verantwoordelijk voor de oorlogsvloot. Aan die tijd herinneren nog gebouwen als het Tromphuis, de Affuitenloods en het Kruithuis.

Lees meer

Koninklijke allure

Op 11 november 1668 vertrok Willem III met 400 schepen vanuit Hellevoetsluis naar Engeland om daar koning te worden. Willem III was getrouwd met zijn nicht Maria Stuart II, een telg uit het Engelse koningshuis. Na aankomst in Engeland vluchtte de katholieke koning James II naar Frankrijk. In 1690 kwam kwam het tot een confrontatie bij rivier de Boyne in Ierland waar Willem III definitief afrekende met de katholieken en samen met zijn vrouw Maria Stuart II de troon besteeg. Een reliëf-plaquette bij de ingang van het gemeentehuis aan de Oostzanddijk herinnert aan deze gebeurtenis.

Lees meer

Historische aanraders - Top 3 voor jou

Blog: Het droogdok in Hellevoetsluis

Bob Benschop

Op de vroege ochtend van 13 september 1806 walmden grote witte rookwolken uit de schoorsteen van het pompgebouw. De stoommachine had vier jaar eerder haar diensten al bewezen bij het droogleggen van de Haaven en het Groote Dok, en begon nu aan haar taak het Droogdok leeg te pompen. Het was voor Jan Blanken een memorabele dag, want met het dokken van het fregat Euridice werd zijn revolutionaire levenswerk officieel in gebruik genomen.

Lees meer
Lees de blog van Bob Benschop

Kom aan boord - Historische schepen aan de Koningskade

Schot voor de boeg

Hellevoetsluis bleef belangrijk als de Hollandse marinehaven tot in de jaren '30 waarna deze naar Den Helder werd verplaatst. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd, door de Duitse bezetter, een deel van Hellevoetsluis gesloopt om een beter schootsveld te krijgen tegen de geallieerde U-boten. De sporen van dit historische verleden kun je nog op de wallen rondom de vesting ervaren. Laat je eens rondleiden door een enthousiaste gids en loop langs alle interessante en historische plekken.

Lees meer

Ontdek nog meer historie