6 onontdekte parels

Water is van oudsher de verbinding tussen de 6 dorpen in Nissewaard. De historische kernen van de dorpen die aan de voormalige rivier de Bernisse liggen, getuigen van een rijk verleden. In Geervliet, Heenvliet, Abbenbroek, Spijkenisse en Simonshaven zijn de overblijfselen van wat ooit een haven was, nog terug te vinden. Alle dorpen hadden een directe verbinding met het Spui, de Bernisse of de Oude Maas. Het gebied, waar vroeger vele kreken doorheen liepen, is in de loop der eeuwen steeds verder ingepolderd. De dijken die het polderlandschap doorkruisen zijn daar de getuigen van. Restanten van het oude krekenstelsel zijn terug te vinden in de polders rondom Spijkenisse, zoals het Oostenrijk en de Wellevliet. Van de rivier de Bernisse, die eeuwen geleden is verzand, is alleen het huidige stroomgebied nog over.

We nemen je mee op een trip langs alle dorpen in Nissewaard.

Abbenbroek

Omstreeks 1200 is Abbenbroek ontstaan langs de rivier de Bernisse. Het dorp heeft een historisch centrum met een karakteristieke molen net buiten de kern. In 2020 is het dorp in de ANWB Top 50 Mooiste Dorpen van Nederland opgenomen!

Lees meer

Zuidland

Eind 13e eeuw wordt in bewaard gebleven stukken voor het eerst gesproken over de ‘Heerlickheit Westenrijck’, het huidige Zuidland. Vanwege de gunstige ligging aan de Bernisse wordt daar in 1368 ’t Schippershuus gebouwd en een vertakking gemaakt naar de haven van Zuidland, nu de vijver in de Ring.

Lees meer

Geervliet

De oudste vermelding van Geervliet dateert van 1179. Bijna twee eeuwen later kreeg Geervliet stadsrechten. In de Middeleeuwen was het plaatsje beschermd door stadsmuren, maar later is het door brand grotendeels verwoest.

Lees meer

Heenvliet

Het marktplein van Heenvliet is een van de mooiste geheimen van Voorne-Putten. Kasteel Ravesteyn werd omstreeks 1250 gebouwd. In de kerker van de toren heeft Angelus Merula (1487-1557) gevangen gezeten. De overblijfselen van het kasteel zijn op gezette tijden te bezichtigen.

Lees meer

Simonshaven

Het dorp Simonshaven is genoemd naar Heer Simon van Marckenburg. Hij liet hier in de Middeleeuwen (13/14de eeuw) een haven aanleggen, waaraan het dorp zijn naam ontleent. Het witte kerkje van Simonshaven uit 1852 is een echt icoon op het eiland Putten.

Lees meer

Hekelingen

In de polders van Hekelingen blijkt uit opgravingen, dat er al 3.000 jaar geleden mensen in dit gebied woonden. Het eerste geschrift waarin ‘Hekelinge’ wordt genoemd dateert van 1322. Een eeuw eerder was het dorp ontstaan als dijknederzetting.

Lees meer

Spijkenisse

Geen dorp maar zeker de moeite waard om te bezoeken!  Spijkenisse is ontstaan als een boeren- en vissersgemeenschap aan een kreek van de Oude Maas. Op de noordoever vormde zich de huidige Voorstraat. Er omheen groeide de dorpskern. De Middeleeuwse kerk en het Marktplein zijn een bezienswaardigheid.

Lees meer
Meer Spijkenisse

Nissewaard in beeld - Tag #eropuitnissewaard in jouw ervaring

Ontdek de dorpen