Zinderende zomerhitte in Hellevoetsluis

| Mandy Moreau

Het belooft een uitzonderlijk warme dag te worden daarom zoeken we verkoeling en vermaak in Hellevoetsluis. Uitkijkend over het Haringvliet voelen we het verfrissende zomerbriesje dat ons tegemoet waait. Waar is het, op een dag als deze, beter toeven dan op het water?

Marina Cape Helius
Bij Marina Cape Helius huren we een leuk klein vissersbootje. De boot van Happy Boats is geschikt voor vijf personen en vanwege de beperkte snelheid is er geen vaarbewijs voor nodig. De zoon van de havenmeester, duidelijk niet minder bekwaam als zijn vader, helpt ons perfect op weg.

Het Haringvliet
Het Haringvliet stelt ons niet teleur, het is inderdaad heerlijk op het water. Achter ons pruttelt het buitenboordmotortje strijdlustig. Hij doet hard zijn best om ons met een rustig gangetje tussen de voor anker liggende boten richting de Haringvlietdam te sturen. Met de fishfinder, die eigenlijk bedoeld is voor het vissen, zien we de vissen onder onze boot doorzwemmen. Heel leuk om te zien hoe rijk het onderwaterleven in het Haringvliet is. Het is nog relatief vroeg, maar met de minuut zien we meer beweging komen op het water. Bij het aquapark zien we kinderen over elkaar heen rollen op de toestellen, in de verte maakt een grote groep catamarans zich op voor een wedstrijd. Aan de rand van het water zien we vogels die zich er niets van aantrekken. We zijn voor ons gevoel nog maar net weg als we al weer terugdraaien. Het wordt warmer, maar je blijkt op de neus van het bootje heerlijk met je voeten in het water te kunnen hangen. Kan het nog meer ontspannen?

Vestinghaven
We zijn ruim op tijd terug, waardoor de mogelijkheid ontstaat om Hellevoetsluis nog even in te varen. We varen onder de historische draaibrug het Groote Dok in en draaien een rondje bij de drie museumschepen die binnen de vesting liggen. Zo komen we ook gelijk langs onze volgende bestemming: het 18e eeuwse Droogdok Jan Blanken. Maar eerst brengen we ons trouwe bootje terug. Na een helpende hand van de havenmeester bij het aanmeren stappen we vrolijk weer aan wal waar we op zoek gaan naar een schaduwrijk terras. Lekker lunchen blijkt in Hellevoetsluis geen enkel probleem en met een goed gevulde maag kijken we genietend van een drankje nog eens uit over het water waar we een uurtje geleden nog voeren.

Droogdok Jan Blanken
Het Droogdok Jan Blanken is tussen 1798 en 1822 onder leiding van Jan Blanken in Hellevoetsluis gebouwd, volgens een voor die tijd revolutionair ontwerp. Na een hartelijk welkom van onze gids Jaap beginnen we de rondleiding met een nostalgisch filmpje over de bouw en werking van het droogdok. Na al deze informatie voorziet gids Jaap ons van een helm en neemt ons mee naar buiten. In het timmerdok ligt de Sara-Lena en in het kieldok de Endurance, twee heel verschillende schepen die hier hersteld worden. Na de uitleg over het dokken dalen we af in de ondergrondse tunnels van het droogdok die heerlijk koel zijn. De tunnels stonden vroeger vol met water zodat men bluswater had voor het geval er brand zou uitbreken. De rondleiding voelt als een waar avontuur, alle verhalen van de gids en het lopen door de tunnels maken het een ware belevenis. We bedanken onze gids en besluiten deze dag met een goed glas wijn op een van de gezellige terrassen in de Vesting.