Wandelroute Spijkenisse: Streetart & Kunst

Streetart route: Ontdek Spijkenisse's kleurrijkste kunst

Verken de Streetart Route Spijkenisse en ontdek de stadskunst die de betonnen jungle van Spijkenisse tot leven brengt. Deze bruisende stad aan de rand van Rotterdam heeft veel meer te bieden dan je op het eerste gezicht zou denken. Ga met ons mee op wandeltocht langs opmerkelijke streetart-locaties en leer hoe deze kunstwerken de stad verrijken. Geniet van de creativiteit en de levendige uitdrukking van lokale en internationale kunstenaars terwijl ze Spijkenisse tot leven brengen met hun kunstwerken.

Stop 1: Walvisstaarten - Kunst die herinnert

Locatie: Telemannstraat 16, 3208 BM Spijkenisse

Begin je streetart-avontuur bij de opvallende Walvisstaarten bij metrostation De Akkers. Deze sculpturen, ontworpen door architect Maarten Struijs in 2002, kregen wereldwijde aandacht toen een metrostel op een van de staarten belandde. Hoewel ze door een architect zijn ontworpen, worden de Walvisstaarten al jarenlang beschouwd als kunstwerken. De staarten, officieel bekend als Staartspoor De Akkers, zijn een blijvende herinnering aan de kracht van creativiteit in de openbare ruimte.

Volgende stop: Om naar de volgende locatie te gaan, neem je de metro vanaf station De Akkers naar Heemraadlaan.

  

Stop 2: Metrobaan Pilaren - Graffiti als kunstpromenade

Locatie: Tussen metrostations Heemraadlaan en Spijkenisse Centrum

Stap uit bij Spijkenisse Heemraadlaan en ga op zoek naar de kleurrijke graffiti-kunstwerken die de pilaren onder de metrobaan sieren. Dit unieke kunstproject, bekend als de Kunstpromenade, omvat dertig kunstwerken gemaakt door twaalf getalenteerde graffiti-artiesten. De ontwerpen, zorgvuldig geselecteerd door een deskundige jury, transformeren de betonnen pilaren in levendige kunstwerken en vormen samen een indrukwekkende galerij in de open lucht.

Volgende stop: Om verder te gaan, loop je naar het metrostation Heemraadlaan en neem je de metro naar station Spijkenisse centrum. Vanaf hier is het ongeveer een kilometer lopen.

Leendert van Luik

Stop 3: Eurobruggen - Symbolen van samenwerking

Locatie: Gerard Fonkertsingel en Pieter Speelmansingel

De volgende halte op onze route brengt ons naar de Eurobruggen, geïnspireerd door de afbeeldingen op eurobiljetten. Deze bruggen, vertaald vanuit het ontwerp op het geld, bevinden zich in de woonwijk De Elementen. De Eurobruggen vertegenwoordigen de nauwe samenwerking en communicatie tussen Europese landen en trekken de aandacht van media van over de hele wereld. Kunstenaar Robin Stam heeft met een knipoog, naar deze symbolen van eenheid, echte bruggen gecreëerd die de stad Spijkenisse met trots tentoonstelt.

Volgende stop: Vanaf hier kun je te voet verder gaan (ongeveer 1 km/15 minuten lopen) naar onze volgende bestemming.

Stop 4: De Dorpsomroeper - eerbetoon aan traditie

Locatie: Eerste Heulbrugstraat Spijkenisse

Onze laatste stop op deze streetart-route brengt ons naar een eerbetoon aan een oude traditie in Spijkenisse: de dorpsomroeper. Het bronzen beeld van de dorpsomroeper, gemaakt door beeldhouwer Ad Braat, herinnert ons aan de mannen zoals Barend Smits, die tot 1957 de straten van Spijkenisse omriepen. Het beeld staat majestueus voor de Sint Antonius Abtkerk, waar de omroepers altijd hun ronde begonnen. Een prachtige afsluiting van onze reis langs de kunstwerken van Spijkenisse.

Einde van de route: We hopen dat je hebt genoten van deze inspirerende reis langs de streetart van Spijkenisse. Om terug te keren naar het startpunt, volg je de weg terug naar metrostation Spijkenisse Centrum en neem je de metro terug naar metrostation De Akkers. Onze tip: loop nog even door het gezellige centrum om wat te eten en drinken of nog even te winkelen.