Specialiteiten op Voorne-Putten

| Minke Straver

Specialiteiten op Voorne-Putten die je gegeten moet hebben!
Veel dorpen op Voorne-Putten kennen hun eigen unieke streekproducten. Ze vertellen allemaal hun eigen verhaal uit het heden of verleden. Ooit weleens gehoord van een Briels Zandtaartje? Of de Duindoorn bonbon uit Rockanje? Ik vertel je er graag meer over in deze blog.

Brielsche Zandtaartje
Een oudhollandse klassieker met de wortels in Brielle is het Brielsche Zandtaartje. Je hebt vast wel eens van een zandkoekje gehoord. In de volksmond van Brielle wordt dit ook wel het Brielsche Zandtaartje genoemd. Cornelis Ribbe heeft dit koekje ontworpen met in zijn achterhoofd de geschiedenis van zijn stad ‘Den Briel’. De plek waar vroeger de bakkerij zat, in de Rozemarijnstraat, is makkelijk terug te vinden door de mooie gevelsteen die aan de muur hangt. Je kunt dit product halen in de Vischstraat bij Bakker Voskamp Brielle.

Duindoorn bonbon
De Duindoorn bonbon is gebaseerd op een bes die veel voorkomt in de duinen van Rockanje, de duindoornbes. Het product is bedacht door Paul Roebroek van Taste of Chocolate. Hij had het idee om van een bonbon een eigen streekproduct te maken.

De bonbon wordt gemaakt met een gelei van de duindoornbes. Hoewel deze bes in de duinen van Rockanje veel voorkomt wordt deze hier niet daadwerkelijk geplukt als ingrediënt voor deze speciale bonbon. De bes is door dieren erg gewild, maar mensen vinden de bes vrij zuur. Daarom wordt de bes licht gezoet. De bonbon heeft een zachte vulling en proeft naar witte chocola met yoghurt en een zoet tintje. Dit product is bij toeristen erg populair, dus zeker het proberen waard! Je kunt de bonbon halen bij de Jongens in Rockanje.

Lokale biertjes
Naast de bonbon verkopen de Jongens ook drie lokale biertjes van drie verschillende brouwerijen. Het gaat hier om het Rots biertje, de Chill like a pineapple en het Rockanje sur Bierre biertje. Het Rots biertje is vernoemd naar een voormalig historisch pand dat naast De Jongens was gelegen. Het biertje wordt gebrouwen in de Voornsche Brouwerij en smaakt krachtig blond. Het Chill like a pineapple biertje smaakt tropisch fris en fruitig en komt van brouwerij RaZ (Rockanje aan Zee).  Het laatste lokale biertje genaamd Rockanje sur Bierre is een wit biertje met duindoornbes. Het bier wordt gebrouwen door het  Brielsch Brouwers Gilde.

Brielsch Brouwers Gilde
Brouwerij Brielsch Brouwers Gilde brouwt bier voor het hele eiland en is gevestigd in Brielle. Twee echte Brielse bieren van hen zijn de Thoelaver (weizen) en de Rochus Meeuwiszoon (dubbel). De Thoelaver heeft zijn naam te danken aan een Noorse Heilige en de eerste kerk van Brielsch Nieuwsland. De Thoelaverweg stamt hier ook vanaf, De heilige Olaf was de patroon voor zeevarende kooplieden. In de St. Catharijnekerk was ook een altaar voor voor St. Olaf. Thoelaver was een ernstige verbastering van St. Olaf of St. Oelaver. Het kerkje is afgebrand en later niet meer opgebouwd. Nu wordt de naam behouden op dit unieke biertje.

De Rochus Meeuwiszoon is onlosmakelijk met de eerste Brielse vrijheidsstrijd verbonden. Rochus was een stadstimmerman die op 5 april 1572, op gevaar van eigen leven, het sluisje van de dijk open hakte. Door zijn optreden was de polder ondergelopen en was er voor de Spaanse soldaten, die op het punt stonden om Brielle te heroveren, geen ander redmiddel dan zo spoedig mogelijk vluchten. Het biertje heeft zijn naam dus te danken aan de man die een belangrijke rol heeft gespeeld bij de bevrijding van Den Briel. De bieren zijn exclusief te halen bij de Jumbo in Brielle.

Naast deze Brielse bieren heb je ook nog de Angelus blond waarbij de geschiedenis meer in Heenvliet ligt.

Vers van Voorne
Bij Vers van Voorne kun je terecht voor streekproducten van over het hele eiland Voorne-Putten. Denk bijvoorbeeld aan lokaal geteelde (dag-verse) groente, fruit, meel en zelfs wijn van de Korenmolen in Oostvoorne.

Lokale theeën
Bij verschillende ondernemers op Voorne-Putten kun je heerlijke lokale theeën kopen. Haal bijvoorbeeld echte geuzenthee bij het Doosje van Lobs of bij de Koffie & Thee heer. Of haal je toch liever de droom van Spijkenisse bij bibliotheek de Boekenberg of de Biesenschuur?


Kom genieten van de lokale specialiteiten op Voorne-Putten. Deze producten zijn alleen te verkrijgen op Voorne-Putten, dus kom zeker eens langs!