In gesprek met Petra Ronde

| Evelyne Gorter

Dat de Voorne-Putters van een feestje houden blijkt wel uit de grote hoeveelheid festivals die het eiland rijk is. Vele vrijwilligers helpen de organisatoren jaarlijks de diverse festivals tot een succes te maken. Wij gaan in gesprek met Petra Ronde, mede organisator van Vestingpop in Hellevoetsluis.

Petra begon ruim zeven jaar geleden met het organiseren van Acoustic Stage, de non-profit organisatie waar iedere muzikant zich aan kan melden om te komen spelen op één van hun podia. Acoustic Stage begon in het Barbiertje in de Kerkstraat in Hellevoetsluis.

‘Er zijn zoveel getalenteerde jonge mensen, maar er waren weinig plekken voor hen om meters te maken. In het Barbiertje kreeg ik de kans om Acoustic Stage op te mogen zetten,’ vertelt Petra.

‘Op deze avonden boden we jonge beginnende muzikanten een podium om zich te presenteren, maar ook om elkaar te leren kennen en een netwerk op te bouwen. En natuurlijk boden we zo ook een stuk gezelligheid voor de bezoekers. We begonnen één keer in de maand en later breidde we het concept uit naar bier- en eetcafé ’t Kont van het Paard in Brielle en zo hadden we twee keer per maand lokale talenten op het podium staan. Dat is eigenlijk best wel uit de hand gelopen, want er hebben inmiddels op Acoustic Stage zoveel muzikanten gestaan die uiteindelijk echt een hele mooie muzikale carrière opgebouwd hebben. Artiesten als Will Knox, Judy Blank, Ivo Gleeman, Flemming, Duncan Laurence, Kira Dekker, Gerson en Daniel Cane hebben hier allemaal gestaan. Het podium kreeg hierdoor snel een goede naam. Muzikanten melden zich nu vaak aan en sturen een geluidsbestand zodat ik er naar kan luisteren. Dat is voor mij fijn, want hoewel iedereen welkom is, is het fijn om op een avond waar vier verschillende acts spelen te zorgen dat het programma bij elkaar klopt. Niet dat we een metalband vlak voor een singer-songwriter met kleine gevoelige liedjes laten spelen.’

 

Vestingpop

‘Voorheen hadden wij hier in Hellevoetsluis een ander festival, dat heette ‘Wallenpop’. Twee jaar achter elkaar mocht ik daar de programmering doen van het tweede podium, het Acoustic Stage podium. Dat vond ik heel erg leuk. Maar helaas stopte de organisatie van Wallenpop er mee en daardoor was er even geen muziekfestival meer in Hellevoetsluis. De vraag kwam om een nieuw festival te organiseren en samen met de mannen van Voorne-Putten Events hebben we dat neer kunnen zetten. We organiseren het festival met een klein team; Johan Tjallinks en mijn dochter Dominique Sonneveld en ik. Samen hebben we de taken als promotie, opbouw en programmering verdeeld. En daarnaast hebben we een aantal zeer betrokken vrijwilligers die ons op heel veel vlakken ondersteunen. Zo kwam er een nieuw festival, een nieuwe locatie en een nieuwe naam; Vestingpop. Op een prachtige plek aan het Zuidfront aan het Haringvliet. Muzikanten die bij ons spelen zeggen ook wel; jullie hebben de mooiste backstage van het land! We programmeren voor een breed publiek, zodat jong en oud een leuke tijd kan hebben. Alle genres proberen we aan bod te laten komen. We boeken vaak jonge bands die op het punt staan door te breken en we hopen natuurlijk dan ook dat het dan gebeurd. En we willen in ieder geval ook lokaal talent laten horen, daar is het festival voor, om lokaal talent een podium te bieden en in contact te laten komen met landelijke acts. We hebben bij het programmeren ook het voordeel dat Acoustic Stage heel veel leuke acts oplevert. Zo kunnen we uit eigen vijver vissen.’

Management en straatmuzikantenfestival

Petra doet naast haar andere activiteiten ook het management en boekingen van twee muzikanten, Joost Wander en Francesco Daniel. Ook is zij betrokken bij de organisatie van het straatmuzikantenfestival in Winkelcentrum De Struytse Hoeck. Daarbij organiseert zij samen met de winkeliersvereniging een leuke muzikale dag op het winkelcentrum, waarbij er op verschillende plaatsen optredens te zien zijn. Daar programmeert ze dan vaak mensen die eerder al eens op het Acoustic Stage gespeeld hebben. ‘Acoustic Stage werkt zo als een showcase podium waar later weer andere optredens uit voortkomen,’ vertelt Petra trots.

Tip van Petra

Bezoek het Barbiertje! Het feit dat zij al ruim veertig jaar lang drie keer in de week live-muziek programmeren is natuurlijk uniek! Dat is wat mij betreft echt the place to be, als je een muziek liefhebber bent.