Fluisterend door de natuur

| Eef Verbruggen

Fluisterboot de IJsvogel
Op een zonnige dag rijden we naar Spijkenisse om een tocht met de fluisterboot De IJsvogel te maken. We parkeren de auto in de parkeergarage bij theater de Stoep en lopen langs de molen met het bijbehorende restaurant naar het Gemaal De Leeuw van Putten waar de ontvangstruimte van de boot gesitueerd is.

Gids Gerard en schipper Robert nemen ons van het gemaal mee naar het achterliggende water waar de boot afgemeerd ligt. Wanneer alle bezoekers in de boot plaatsgenomen hebben stelt Gerard ons gerust dat wij best mogen praten, maar dat de fluisterboot de fluisterboot heet omdat deze in het bezit is van een elektromotor en daarom bijna geen geluid maakt.
 

Vierambachtenboezem
We varen stapvoets over het water de Vierambachtenboezem. Dat is een tocht van ongeveer vijf kilometer, vertelt Gerard. Onderweg komen we vijftien bruggen, waarbij we soms goed moeten bukken, tegen. Over één van die bruggen reed vroeger “Het Moordenaartje”, het trammetje van de Rotterdamse Tramweg Maatschappij dat onder andere van Rotterdam naar Oostvoorne en Hellevoetsluis reed.

We varen vanaf het gemaal richting het meertje Het Oostenrijk en varen langs het oude gemeentehuis en de kleine gevangenis van Spijkenisse, zien de toren van de dorpskerk, het dak van Bibliotheek De Boekenberg, het revalidatiecentrum De Vier Ambachten en varen achter een Italiaans restaurant langs om via enkele moderne appartementencomplexen in een oase van rust terecht te komen.
Onderweg komen we ook het monument ter nagedachtenis van Jan Campert, de dichter en verzetsman die omkwam in concentratiekamp Neuengamme, tegen. Het huis waar hij is geboren stond op deze plaats.

Flora en fauna
Gids Gerard vertelt even later dat we langs het Mallebos varen met aan de andere kant uitzicht op Park Vogelenzang, maar hij vertelt ook enthousiast over de prachtige flora die we onderweg zien: jacobskruiskruid, kattestaart, egelskop, lisdodde, gele dotter en de gele kalmoes, waar het drankje Beerenburg van gemaakt wordt.

We zien diverse vogels zoals zwanen, meerkoeten, waterhoentjes, futen en reigers langs de kant, in het riet en op de oevers. Maar we horen ook rietzangers en zien een bruine kiekendief en enkele andere roofvogels.

Na ongeveer een uur varen komen we langs de overblijfselen van de Geervlietse molen op het meertje Het Oostenrijk en keert de fluisterboot om dezelfde weg langs de natuurlijke oevers terug te varen.

We horen het zacht ruisen van de motor en het kabbelende water en zijn helemaal tot rust gekomen wanneer we plotseling worden aangevallen door een zwaan die zijn jongen probeert te verdedigen. Net voor de boeg bedenkt de zwaan dat De IJsvogel toch iets te groot is om het tegen op te nemen. Om de rust voor de flora en fauna te bewaren heeft dan ook alleen de fluisterboot De IJsvogel een vergunning om over dit water te varen.

Over de Bernisse vaart ook een fluisterboot; zo kun je de unieke flora en fauna vanaf het water goed bekijken!