De 'poep' wandeling op de Beninger Slikken

| Martine Oudshoorn

Op een prachtige zonnige herfstzondag besloten wij een wandeling te maken bij de Beninger Slikken. Een voor mij onbekend gebied waar, volgens het knooppuntenwandelroute, een wandeling van 4,5 kilometer is uitgestippeld.

De 'poep' wandeling
Bij deze route kom je langs een uitkijktoren en trekpontje waardoor we dochterlief en nichtje ook zo ver krijgen om mee te gaan op deze wandeling in de gezonde frisse buitenlucht.

De bijna 300 hectare van natuurgebied Beninger Slikken zijn gelegen ten zuiden van Zuidland aan het Haringvliet en bieden rust en ruimte aan vogels zoals ganzen, wulpen en de blauwborst. Door de diversiteit in het landschap voelen veel vogelsoorten zich thuis in deze natuur.

Bij knooppunt 42 aan de Zeedijk net buiten Zuidland kun je je auto parkeren en hier loop je vervolgens de dijk op waar je het eerste knooppuntenpaaltje ziet. Het uitzicht is hier al direct prachtig, maar nog beter kun je de omgeving zien op de uitkijktoren even verderop in de route. De hoogtestrepen in de uitkijktoren geven aan hoe hoog het water in de polder stond tijdens de watersnoodramp in 1953.

Je loopt langs de nieuwsgierige schapen. In ons geval met twee teckels in extase want er leven hier ook genoeg konijnen en hazen en die geur werd gelijk opgepikt. Niet zo gek want op dit pad is het bijna onmogelijk om de schapen en konijnenkeutels te ontwijken. De schapen zien eruit of ze mee hebben gedaan een color run, maar de kleuren hebben hoogstwaarschijnlijk een andere betekenis.

De uitkijktoren valt inderdaad goed in de smaak bij de meelopende kinderen. Hierna moesten we met het hele gezin over een hek klimmen (met hulp van een speciale plank) om de slikken echt op te gaan. Hier loop je over een onverhard pad en gaan we over van schapenpoep naar koeienvlaaien. Een ontzettend mooie route met aan de ene kant het Haringvliet en andere zijde de slikken met als enige geluid het gakken van de ganzen en andere vogelgeluiden.

Het is goed om stevige wandelschoenen aan te hebben op deze route. Ook een verrekijker is leuk, want halverwege kun je bij een vogel uitkijkpunt de vogels in de slikken begluren. En onontkoombaar is het trekpontje op de route die je met een slinger wiel kan bedienen en naar de overkant brengt. Onderweg kun je naast de koeienvlaaien natuurlijk ook de grote grazers zelf tegenkomen. Voor ons waren ze echter alleen in de verte te zien.

Deze route van 4,5 kilometer is eigenlijk een onderdeel van een grotere wandelroute van 15,7 kilometer, Flieren en Fluiten genaamd. In deze route is ook het dorp Zuidland opgenomen en loop je langs het recreatiegebied De Bernisse en door de polders.