Fietsen is een geweldige manier om te bewegen, de natuur te verkennen en eropuit te gaan. Veilig fietsen is hierbij cruciaal, vooral op drukke wegen en fietspaden. In deze blog geven we enkele tips om je fietsrit veilig te houden.

1. Draag een Helm
Het dragen van een helm kan je leven redden. Een goed passende helm beschermt je hoofd bij een val of ongeluk. Zorg ervoor dat je helm stevig zit en niet te los of te strak is. Sinds vorig jaar is het dragen van een fietshelm op een snorfiets & elektrische fietsen boven 25 km/u verplicht.

2. Zorg voor Goede Verlichting
Zorg ervoor dat je fiets is uitgerust met werkende voor- en achterlichten. Reflectoren op je wielen en pedalen helpen je zichtbaarheid verder te vergroten, vooral in het donker of bij slecht weer. Gebruik ook reflecterende kleding of accessoires voor extra zichtbaarheid.

3. Gebruik Handgebaren
Gebruik altijd handgebaren om aan te geven dat je gaat afslaan of stoppen. Hierdoor weten andere weggebruikers wat ze van jouw kunnen verwachten en voorkom je ongelukken.

4. Houd je aan de Verkeersregels

Volg altijd de verkeersregels. Stop bij rood licht, geef voorrang waar nodig, en rijd in de juiste rijrichting. Dit geldt ook voor fietspaden en wegen. Wees extra voorzichtig bij kruispunten en oversteekplaatsen.

5. Blijf Alert
Wees alert en houd je ogen op de weg. Vermijd het gebruik van je telefoon of andere afleidingen tijdens het fietsen. Kijk altijd vooruit en wees je bewust van je omgeving, inclusief andere fietsers, auto's en voetgangers.

6. Onderhoud je Fiets
Een goed onderhouden fiets is veiliger. Controleer regelmatig je banden, remmen en verlichting. Zorg ervoor dat je ketting goed gesmeerd is en je banden op de juiste spanning staan.

7. Rijd Niet op de Stoep
Fiets altijd op het fietspad of de weg en vermijd rijden op de stoep. Stoepen zijn bedoeld voor voetgangers, en fietsen op de stoep kan gevaarlijke situaties veroorzaken voor zowel jou als de voetgangers.

8. Wees Voorzichtig bij inhalen
Als je moet of wilt inhalen, doe dit altijd aan de linkerkant en zorg ervoor dat je voldoende ruimte laat. Kijk over je schouder voordat je inhaalt om te controleren of er geen verkeer van achteren komt.

9. Draag Passende Kleding
Draag comfortabele en zichtbare kleding. In het donker of bij slecht weer is reflecterende kleding een must. Vermijd losse kledingstukken die in de ketting of wielen kunnen komen.

10. Wees Voorbereid op Slecht Weer
Fietsweer is niet altijd ideaal. Wees voorbereid op regen en wind door regenkleding bij je te hebben. Pas je snelheid aan en wees extra voorzichtig bij gladde of natte wegen.

Door bovenstaande tips te volgen, zorg je niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen op de weg. Blijf veilig en veel fietsplezier!