Beeren & Wolven

1 uur 44 minuten (8,7 km)

 • Download GPX

Kijk rond in de Wolvenpolder en de Beerenplaat en geniet van het weidse uitzicht.

Dit ga je zien

91
1

Spuimonding West

Zeedijk 21
3214 LN ZUIDLAND
Spuimonding West
2

Uitkijkpunt Spuimonding West

Zeedijk 21
3214 LN ZUIDLAND
Uitkijkpunt Spuimonding West
3

De Uitwaayer

Wolvenpolder
3207 LC SPIJKENISSE
De Uitwaayer
49
4

Uitkijkpunt Wolvenpolder

Wolvenpolder
3207 LC SPIJKENISSE
Uitkijkpunt Wolvenpolder
42
41
5

Beerenplaatgrienden

Beerenplaatgrienden
Berenplaat
3207 LB SPIJKENISSE
Beerenplaatgrienden
43
40
44
43
45
47
48
6

Boekenberg Spijkenisse

Boekenberg Spijkenisse
Markt 40
3201 CZ SPIJKENISSE
Boekenberg Spijkenisse
7

Theater de Stoep

Theaterplein 1
3201 DH SPIJKENISSE
Theater de Stoep
92
91

Beschrijving

91

HET SPUI
Het Spui is ontstaan tijdens een stormvloed in 1532 waarbij door een dijkdoorbraak de verbinding met de (Oude) Maas tot stand kwam. De stroomrichting van het Spui is door de Deltawerken  omgekeerd: het water van het Haringvliet stroomt sinds de Deltawerken niet langer direct naar zee, maar gaat via het Spui richting de Oude Maas, om uiteindelijk via de Nieuwe Waterweg de zee te bereiken.

BERENPLAAT
Ter geruststelling: op deze wandelroute kom je geen beren en wolven tegen. De waterzuivering Berenplaat en de daarbij behorende spaarbekkens zijn genoemd naar het woord Beer wat waterkering betekent. Oorspronkelijk werd hier water opgeslagen dat via pijpleidingen uit de Biesbosch kwam. Het waterbekken heeft een afmeting van 1,8 bij 0,8 kilometer. Tegenwoordig wordt water vanuit de Biesbosch rechtstreeks naar het meest westelijke deel, het wateropnamekanaal gepompt, het overige deel dient als noodvoorraad. 

WATERKATHEDRAAL
Opmerkelijk aan de gebouwen is de architectuur van de ‘waterfabriek’ die ook wel waterkathedraal wordt genoemd vanwege de fraaie betonconstructies. Helaas is de waterkathedraal niet toegankelijk voor publiek op een enkele keer tijdens monumentendag na. Waterzuivering Berenplaat is de grootste productielocatie van Nederland en voorziet het merendeel van de Zuid-Hollandse eilanden en het Rijnmondgebied van drinkwater, waaronder ook Rotterdam-Zuid. 

BEERENPLAAT MET TWEE E’S
De woonkern Beerenplaat (bouwjaar 1966/67), op het terrein van de Waterzuivering, bestaat uit een boerderij en enkele bungalows waarvan de bewoners allen werkzaam zijn bij het drinkwaterbedrijf. 

WOLVENPOLDER
Wolven zijn er nog nooit gezien op de Wolvendijk. Op deze dijk staat de De Wolvenstee, de grootste boerderij op Voorne-Putten en zo genoemd naar de heer De Wolf, de (voormalige) eigenaar.

SPIJKENISSE
De Beerenplaat ligt aan de rand van Spijkenisse. In de jaren vijftig van de vorige eeuw was Spijkenisse nog een rustig, onopvallend dorp met ongeveer 3.500 inwoners. Nu is het een bruisende moderne stad met opvallende in het oogspringende gebouwen die gebroederlijk te midden van historische panden staan. Spijkenisse is een stad van uitersten met drukke gezellige winkelstraten en parken waar het heerlijk vertoeven is. 

ARCHITECTUUR
In Spijkenisse zijn een aantal architectonische hoogstandjes te vinden. De Boekenberg, ontworpen door Winy Maas van MVRDV (Markthal Rotterdam), heeft al een aantal nominaties en prijzen  opgeleverd. Het gebouw heeft de typologie van een boerderijschuur, wat verwijst naar het dorpse verleden van de stad. Theater De Stoep is ontworpen door UN Studio, bekend van de Erasmusbrug in Rotterdam.

91
 • 91
 • 49
 • 42
 • 41
 • 43
 • 40
 • 44
 • 43
 • 45
 • 47
 • 48
 • 92
 • 91