Bruggen & Bouwen

2 uren 3 minuten (35,0 km)

Een groter contrast tussen vroeger en nu, tussen oud en nieuw is er bijna nergens op zo’n korte afstand van elkaar te vinden als hier op Voorne-Putten.

Dit ga je zien

44
Bernissemolen te Geervliet-Voorne-Putten

Bernissemolen Geervliet

Bernissermolen Geervliet
Spuikade 1
3211 BG GEERVLIET
Praafgraf in kerk Geervliet-Voorne-Putten

Kerk Geervliet

Kerk van Geervliet
Kerkplein 7
3211 AR GEERVLIET
43 24
Leeuw van Putten - Spijkenisse - Voorne-Putten

Stoomgemaal De Leeuw van Putten

Stoomgemaal De Leeuw van Putten
Noordeinde 93
3201 AK SPIJKENISSE
Fluisterboot de IJsvogel Spijkenisse Nissewaard

Fluisterboot IJsvogel

Fluisterboot Voorne-Putten
Noordeinde 93
3201 AK SPIJKENISSE
23 21 10
Beerenplaatgrienden Spijkenisse Allemanshaven Beerenplaat wandelpad

Beerenplaatgrienden

Berenplaat
3207 LB SPIJKENISSE
12 13 14 84
Recreatiegebied De Bernisse Vissen Abbenbroek Nissewaard Voorne-Putten

Recreatiegebied De Bernisse

Recreatiegebied De Bernisse
Stompaardsedijk 2
3212 LV SIMONSHAVEN
83 81 79 80 15 78
44

Beschrijving

44

BRUGGEN IN DE TIJD
Een groter contrast tussen vroeger en nu, tussen oud en nieuw is er bijna nergens op zo’n korte afstand van elkaar te vinden als hier op Voorne-Putten.

STADSGEZICHT MET SCHIETGATEN
Fiets je door Geervliet dan lijkt het of je teruggaat in de tijd, of dat je terecht gekomen bent in de Middeleeuwen. Je vind monumentale gebouwen, de kerk en de molen die gebouwd is op een voormalige kruittoren en waar je in de muur de schietgaten nog kunt zien zitten. De dorpskern is volledig beschermd stadsgezicht en omdat het leven hier stil lijkt te staan is het regelmatig het decor voor historische films. 

VAN TREKSCHUIT NAAR CONTAINERSCHIP
Fiets je het dorp uit dan ben je gelijk weer terug in de 21ste eeuw met op een steenworp afstand het industriehart van Nederland met de pijpen van olieraffinaderijen en de hoogste en modernste windmolens. Zowel vroeger als nu gaat veel transport over water. Waren dat vroeger trekschuiten, nu zijn dat enorme containerschepen.

MALEN EN FLUISTEREN
Aan de rand van de uit de kluiten gewassen stad ligt de historische kern met het Gemaal De Leeuw van Putten, dat ondanks de monumentale uitstraling nog steeds zorgt dat het waterpeil in de polders geregeld wordt. Stap hier op een fluisterboot en nog geen tien minuten later ben je weggevaren uit de hectiek van de stad. Ervaar de  schoonheid en rust van het natuurgebied met sloten en kreken en diervriendelijke oevers. 

VOOR NUL EURO NAAR DE OVERKANT
Robin Stam ontwierp de Eurobruggen aan de hand van de achterkant van de eurobiljetten van tien en vijftig euro. Bij deze bruggen is ook het complex De Vier Werelden te zien. Het gebouw bestaat uit vier delen, deze verwijzen naar de buurtenstructuur van Spijkenisse. Het moderne gebouw staat langs de Oude Maas.

VAN SCHEEPVAART NAAR WATERSPORT
De Bernisse, de natuurlijke scheiding tussen Voorne en Putten was in de Middeleeuwen een belangrijke scheepvaartroute. De eeuwenoude kreek is nu onderdeel van een recreatiegebied met eigentijdse watersportmogelijkheden. 

BRUGGEN TUSSEN NATUUR EN STAD
Fiets langs de Bernisse en door de polders en beleef het contrast tussen de hoogbouw van een stad en het verstilde polderlandschap. 

44
44
43
24
23
21
10
12
13
14
84
83
81
79
80
15
78
44