Informatie over Covid-19 en de maatregelen vind je hier.

Grasland & Waterwegen

2 uur 34 minuten (12,8 km)

  • Download GPX

De Bernisse is de natuurlijke scheiding tussen Voorne en Putten. Als je langs dit eeuwenoude riviertje loopt kun je je niet voorstellen dat dit in de Middeleeuwen de voornaamste scheepvaartroute tussen Holland en Vlaanderen was.

Dit ga je zien

86
88 74
1

Molen De Hoop

Molen De Hoop
Gemeenlandsedijk zuid 5
3216 AH ABBENBROEK
Molen De Hoop
75
2

Ruïne Ravesteyn

Ruïne Ravesteyn
Korte Welleweg 1
3218 AZ HEENVLIET
Ruïne Ravesteyn
38 37 87 89 85 84
3

Wijngaard Domein de Vier Ambachten

Wijngaard Domein de Vier Ambachten
Biertsedijk
3212 LB SIMONSHAVEN
Wijngaard Domein de Vier Ambachten
4

Fluisterboot Bernisse

Fluisterboot de Bernisse
Oude Veerdam 12
3214 LV ZUIDLAND
Fluisterboot Bernisse
79 81 83
5

Recreatiegebied De Bernisse

Recreatiegebied De Bernisse
Stompaardsedijk 2
3212 LV SIMONSHAVEN
Recreatiegebied De Bernisse
82
86

Beschrijving

86

GRENS TUSSEN VOORNE EN PUTTEN 

De Bernisse is de natuurlijke scheiding tussen Voorne en Putten. Als je langs dit eeuwenoude riviertje loopt kun je je niet voorstellen dat dit in de Middeleeuwen de voornaamste scheepvaartroute tussen Holland en Vlaanderen was. Later verzandde deze rivier, de handelsfunctie verdween en de Bernisse was rond de jaren zeventig niet meer dan een ‘sloot’.

LANDBOUW EN INDUSTRIE
Met de komst en uitbreiding van de nabijgelegen Botlek en Europoort werd de behoefte aan zoet water steeds groter. Na een grootscheepse opknapbeurt in de jaren zeventig is de Bernisse dan ook een belangrijk doorgeefluik van zoetwater geworden, niet alleen voor de industrie, maar ook voor de landbouw.

NATUUR EN RECREATIE
Tijdens de opknapbeurt van de Bernisse werd ook gekeken naar de toenemende behoefte aan natuurbeleving. De natuurvriendelijke oevers met rietkragen bieden  onderdak aan rietvogels als karekiet en blauwborst. In het water zijn watervogels te zien en horen en in de weilanden die buiten het broedseizoen toegankelijk zijn, grazen blaarkoppen, lakenvelders en schapen. Langs de Bernisse is een recreatiegebied ingericht. Langs de oevers zijn speel- en ligweides, zwemplassen, fiets- en wandelpaden.

DE VIER AMBACHTEN
De Vierambachtenboezem (in de volksmond het Oostenrijk) is een kreek met een flink deel open water met daarlangs rietkragen. Je kijkt op de polder Biert, een oude polder met veenondergrond. Voor wie van weidevogels houdt, kan hier zijn hart ophalen. Het reservaat is niet vrij toegankelijk, maar met fluisterboot De IJsvogel kun je vanuit het centrum van Spijkenisse mee met een vaartocht. 

BIER(T) EN WIJN
De polder Biert is een van de laagste delen van Putten, zo’n 1,7 meter beneden NAP. Langs de oevers van de kreken broeden weidevogels en in de winter overwinteren er ganzen. In de gevarieerde graslanden kom je orchideeën tegen. Buurtschap Biert was eens een welvarend dorp aan de drukke handelsroute van de Bernisse. Er hebben zelfs twee kerken gestaan. Nu is Biert vooral bekend door de wijngaard die gelegen is aan de Biertsedijk en waar jaarlijks 10.000 flessen wijn geproduceerd worden.

TRANSPORT OVER WATER
In de Middeleeuwen vond in dit gebied alle transport plaats over het water. Daarom lagen bijna alle woonkernen langs een kreek die als haven gebruikt werd. Het water aan de Ring in Abbenbroek is een overblijfsel van de oude haven. 

TRANSPORT OVER HET WATER NU
De Bernisse komt uit in de Maas. Hier varen veel binnenvaartschepen van en naar de wereldhaven Rotterdam, dus ook anno nu vindt nog veel transport plaats over water. 

86
86
88
74
75
38
37
87
89
85
84
79
81
83
82
86