Heenvlietpad

2 uur 42 minuten (13.5 km)

  • Download GPX

Het Heenvlietpad is een wandelroute door de stadskern van Heenvliet. Wandel over het karakteristieke Marktplein met eeuwenoude gevels en kastanjebomen. Geniet tijdens deze wandeling ook van de prachtige wijdse uitzichten over de dijken rond de polder Heenvliet. Dit oeroude agrarische cultuurlandschap werd vroeger omringd door de Maas en de kreken Holle Mare en Bernisse. 

Dit ga je zien

Startpunt: Branderf 6
3218 AC HEENVLIET
1

De kerk is vrij gelegen op het kerkhof en stamt uit de 15de eeuw.

St. Maartenskerk
2

Recreatiegebied in en rond een voormalige zandwinput.

Put van Heenvliet
3

Een natuurgebied met brede rietvelden langs de kreek in Zwartewaal.

Holle Mare
4

Een natuurgebied in Zwartewaal wat te overzien is vanaf de Kraakweg en Ooievaarsdijk.

Blanke Waal
5

Een natuurgebied gelegen in Zwartewaal en te overzien vanaf de Verloren Kostdijk.

Derryvliet
6

In Heenvliet schuilt achter de poort van het ambachtsherenhuis een landgoed van 5 hectare met als middelpunt de prachtige Ruïne Ravesteyn.

Ruïne Ravesteyn
7

Op de hoek van de Markt met de Toldam staat de Tolpoort.

Tolpoort en Tolhuis
8

Een gezellige authentieke sfeer en mensen die met zorg en toewijding eten verzorgen.

De Hoecksack
Eindpunt: Branderf 6
3218 AC HEENVLIET

Beschrijving

Startpunt: Branderf 6
3218 AC HEENVLIET

HEENVLIET

Kasteel Ravesteyn is onlosmakelijk met de geschiedenis van Heenvliet verbonden. Dit kasteel is halverwege de dertiende eeuw gebouwd door Hugo van Voorne, de eerste heer van Heenvliet.
Het kasteel werd omstreeks 1250 gebouwd. Het had vier hoektorens en was omringd door een gracht. Het diende als woonhuis en als verdedigingswerk. In de kerker van de toren heeft Angelus Merula (1487-1557) gevangen gezeten. Het is in 1572 door de watergeuzen vernield, maar de ruïne staat er nog steeds. 
Ruïne Ravesteyn is beperkt te bezoeken. 

Een ander markant en historisch gebouw in Heenvliet is het Ambachtsherenhuis, het grote gebouw dat met zijn witte gevel het schitterende marktplein domineert. De Markt, een van de mooiste marktpleinen, is grotendeels in oude staat bewaard gebleven. Eén keer per jaar, en al sinds de zeventiende eeuw, vindt op en rond dat schitterende plein de jaarlijkse Paardenmarkt plaats. Dit evenement, met ook een grote kermis, trekt elk jaar zo’n 80.000 bezoekers.

Eindpunt: Branderf 6
3218 AC HEENVLIET