Ontdek de geschiedenis (1939 - 1945)

Tijdens de bezetting werd Voorne-Putten overspoeld door Duitse militairen. Met name de kust, zoals in Rockanje en Oostvoorne. Ze reisden vanaf Duitsland met de trein naar Rotterdam, en vandaar uit met de tram via Spijkenisse en Brielle naar Oostvoorne. Oostvoorne was in die tijd al een trekpleister voor toeristen en in de zomer reed het trammetje via de Stationsweg en de Zeeweg door tot aan het badstrand. Bij de eerste halte in Oostvoorne, wat nu De Ruy heet, was een stationsgebouw en een perron. Hier stapten vele militairen uit die zich dankzij de wegwijzers van de ANWB konden oriënteren waar ze waren. Juist om dat te bemoeilijken, waren kort voor de inval van de Duitsers vele van deze wegwijzers weggehaald. Het verzet was geboren....

Rockanje in oorlogstijd

De donkere dagen voor Kerstmis in 1944 drukten wel bijzonder zwaar op de bevolking van Rockanje. De Duitsers gingen te keer als woestelingen. Desniettemin smeulden in deze streek de haarden van verzet tegen de bezetter. De gemeente-secretaris W. de Waal vervalste persoonsbewijzen en andere stukken. Joh. Groeneveld en C. Langendoen namen weer op andere wijze aan het verzet deel. Door verraad kwam hun verzetswerk aan het licht. Zij werden gearresteerd en opgesloten in één van de lokalen van de H.B.S. te Brielle.

De Duitsers kenden geen pardon. Hier zouden voorbeelden worden gesteld. Op 6 Dec. werden zij met andere illegale werkers naar de duinen gevoerd, alwaar zij werden neergeschoten. De bevolking was neergeslagen en leefde sterk met de zo zwaar beproefde families. Het verzet was echter niet gebroken.

Lees meer
Lees meer

Acht verzetshelden - Gedenkteken Tweede Slag in Rockanje

Stolpersteine - Ter herinnering aan de families Van Dijk en Wessels.

Evangelist Leendert van der Meer

Evangelist Leendert van der Meer heeft in de oorlog onder meer onderdak geboden aan personeel dat zich vanwege de spoor- en tramstaking moest verschuilen. Door het uitnodigen van vrienden en kennissen om om 20.00 uur naar de BBC te komen luisteren is hij waarschijnlijk verdacht geworden.

Op 9 oktober 1944 arresteerde de bezetter hem en stak het evangelisatiegebouw bij zijn woning in brand. Van der Meer heeft tot het laatste moment geweigerd de namen van zijn medestanders te noemen. Op 11 oktober 1944 werd hij in de duinen gefusilleerd.

 

Lees meer
Lees meer indrukwekkende getuigenissen

Zuster Visser

Zuster Visser was vanaf 1931 wijkverpleegster in Oostvoorne. Zij verzorgde zieken en startte met de zuigelingen- en kleuterzorg. Zij was zeer geliefd bij de inwoners van Oostvoorne, Tinte en het Kruiningergors. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had zij contacten met een goede Duitser. Hij informeerde haar over op handen zijnde razzia’s of andere Duitse activiteiten. Zo heeft zij vele mensen kunnen waarschuwen en helpen. Zo ook de evangelist Van der Meer, die mensen aan onderduikadressen hielp. In Oostvoorne zijn een laantje en een fonds naar haar genoemd.

Lees meer
Lees meer over Zuster Visser