Genieten in het groen

Nissewaard ligt in een prachtige landelijke omgeving. Haal je hart op in de verschillende natuurgebieden en parken en geniet van de rust, de ruimte en de sportieve mogelijkheden. En kijk goed om je heen. Want bijzondere vogels, runderen, kleine zoogdieren en plantensoorten hebben in het groen van Nissewaard hun stek gevonden.

Bernisse

Recreatiegebied Bernisse bestaat uit een eeuwenoud polderlandschap dat ligt tussen het Spui en het Voedingskanaal. Het gebied is 7 kilometer lang en bestaat uit meertjes, kommen en plassen. Samen met de bossen, drassige natuur en weilanden is het gebied 300 hectare groot. De plek is uitgegroeid tot een van de rijkere recreatiegebieden in de regio voor flora en fauna. Meer weten over er vroeger op de Bernisse werd gerecreëerd? Lees deze blog.

De Bernisse is uitstekend geschikt om te voet te verkennen. Het is grotendeels vrij toegankelijk. In de zomer is het een walhalla voor zwemmers, zonaanbieders, surfers en kanoërs. Voor de visliefhebbers zijn er diverse visstekken. Om een heerlijk boottochtje te maken in de mooie natuur, kun je een elektrische sloep huren. 

Lees meer
In en rondom de Bernisse

Hoe ga jij op pad? - beleef de natuur op jouw manier

Bijzondere ontmoetingen in Park Vogelenzang

Park Vogelenzang is een natuurpark waar Schotse Hooglanders grazen. De natuur mag daar heerlijk haar gang gaan. Omgevallen bomen blijven liggen. Rottend hout vormt een ideale behuizing en een rijke voedselbron voor diverse planten en dieren. Verder krijgt ‘struinnatuur’ er de ruimte. Hier kunnen kinderen op ontdekkingstocht naar allerlei natuurverschijnselen.

Lees meer
Meer Park Vogelenzang

Verwonder je in het Mallebos

Wie naar het Mallebos wandelt, komt over de Lange Vliet. Vanwege de natuurlijke oevers, paaikommen voor vissen en nestwanden voor ijsvogels heeft dit gebied een hoge natuurwaarde. Het bos kent toegankelijke en afgesloten stukken. Beroemd is in elk geval het niet-toegankelijke reigerbosje, waar een kolonie van blauwe reigers haar plaats heeft gevonden. Vanaf de Konijnendijk is het bosje goed te zien. Laat je verwonderen door de natuur van Nissewaard.

 

Lees meer
Meer Mallebos

Ontdekkingstocht op de Beningerslikken

Het gebied Spuimonding West bestaat uit de polder Beningerwaard en de buitengorzen Beningerwaard. Omdat de prachtige omgeving onder invloed staat van het getij wordt dit een zoetwater- getijdengebied genoemd. Het getij zorgt voor een afwisselend landschap en zeldzame planten en dieren zijn teruggekeerd naar het gebied. En dankzij nieuwe paden en voorzieningen als een trekpont, vogelkijkhut, uitkijktoren en picknicktafels kunnen je er heerlijk wandelen, picknicken en vogels spotten. Verder is er een getijdetuin met fantastische speelvoorzieningen voor de kinderen. 

Lees meer
Meer Beningerslikken

Wandelen en fietsen door de grienden

Het Allemansgriend en de Beerenplaatgrienden ontlenen hun bestaansrecht voornamelijk aan de productielocatie Berenplaat van drinkwaterbedrijf Evides. Via een pad dat loopt van de Maasboulevard achter de waterzuiveringsinstallatie, naar de Maaswijkweg, kun je langs de Allemanshaven wandelen en fietsen. Bij de Beerenplaat kun je opstappen op het Rhoons veer: een voet- en fietsveer. Wie geluk heeft, ziet er de blauwborst, de kiekendief of een bever zwemmen. De wandeling loopt naar het uitkijkpunt bij de spaarbekkens, waar in de winter veel trekvogels te zien zijn.

Lees meer
Meer Grienden

Highlights in de natuur - onze aanraders

Uitwaaien in de Uitwaayer

Tussen Maaswijk en het Spui ligt sinds 2014 natuurgebied De Uitwaayer. Dit gebied heeft zijn naam te danken aan de inwoners van de wijk De Waaier. Ook zie je op de kaart dat dit gebied een vorm van een waaier heeft. Een gepaste naam dus voor deze plek. De Willemspolder, Wolvenpolder en delen van de Oude en Nieuwe Uitslag van Putten zijn veranderd in een toegankelijk groengebied.

De Uitwaayer biedt diverse wandel- en fietspaden. Er is ook een BMX baan en een mountainbikeparcours. Tijdens een wandel- of fietstocht kun je hier bijzondere planten en dieren, zoals de ijsvogel, treffen. Een plek waar je lekker kunt uitwaaien en van het groen kunt genieten.

Lees meer
Meer Uitwaayer

Wolvenpolder

De natuur in de Wolvenpolder is nog pril en daarom zo verrassend! Steeds weer ontdekken nieuwe planten en dieren het jonge natuurgebied dat in 2013 nog landbouwgrond was. Het noordelijke gedeelte van de Wolvenpolder is droog. Meer naar het zuiden wordt het natter.

De vogel- en plantensoorten die je hier aantreft, houden daar wel van. Er zijn roerdompen en zilverreigers te zien en smienten, grote karekieten, ijsvogels en rietzangers. Naast riet vindt je er ook koninginnekruid, lisdodde en egelskop.

Lees meer
Meer Wolvenpolder

Wandelen tussen de Galloways

Het Hartelpark in het noorden van Spijkenisse is een van de oudere parken van de stad. De Gallowayrunderen zorgen voor de begrazing van het park. Er zijn diverse verharde en onverharde wandel- en fietspaden. Als je je ogen goed de kost geeft, ontdek je kleine zoogdieren zoals egels en mollen. En als de schemer invalt, kun je vleermuizen zien vliegen. Verder is het mogelijk de groene specht te horen en te zien. Ook de ijsvogel komt in het Hartelpark voor. Genoeg te zien en te beleven dus.

Lees meer
Meer Hartelpark

Nissewaard in beeld - Tag #eropuitnissewaard in jouw ervaring

Zoek je favoriete natuurgebied