Wingfoilers

| Martine Oudshoorn

Watersportliefhebbers weten het al langer, wingfoilen is in! Wanneer je aan het wingfoilen bent ‘vlieg’ je over het water, voor ons de hoogste tijd om eens in gesprek te gaan met twee zeer actieve wingfoilers; Willi en Jasper.

Wat is Wingfoilen?

We raken er zelf ook een beetje van in de war als we ons verdiepen in de nieuwste rage in de watersport. Want wingfoilen (met een g) is weer wat anders dan windfoilen. Deze spectaculaire watersport is een combinatie tussen windsurfen, kiten en golfsurfen. Met wingfoilen gebruik je de kracht van een wing en de foil onder je board om uit het water getild te worden, hiermee bereik je hoge snelheden en ben je extreem wendbaar. De foil onder je board lijkt op de vleugelconstructie van een vliegtuig. Begin jaren ‘80 werd er al mee geëxperimenteerd in Hawaï, maar sinds 2017 zijn de grote surfmerken serieus aan de slag gegaan met de ontwikkeling van de wingfoil materialen die nu te koop zijn.

Van Kiten naar Wingfoilen

Het begon allemaal in de zomer van 2019 vertelt wingfoiler Willi ons. ‘Je hoorde en zag in de zogenaamde surfscene al regelmatig iets over deze sport, maar je hebt hier natuurlijk speciale materialen voor nodig. Het board en het zeil zijn heel anders dan bij het kiten of windsurfen en niet goedkoop. Brunotti Beachclub aan het Oostvoornse Meer ging deze materialen niet alleen verkopen maar ook verhuren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een jaarkaart en zo raakte ik er ook mee in aanraking’. Willi was al een enthousiast kitesurfer maar mede doordat zijn favoriete kitesurfstek aan de Maasvlakte dichtging door de bouw van windmolens, besloot hij te gaan wingfoilen. ‘Ik keek eerst wat filmpjes op YouTube en was in het begin een beetje sceptisch omdat je het gaat vergelijken met kiten, maar het is gewoon een hele andere tak van sport. Je bent veel compacter en wendbaarder dan met een kite. Je hebt veel minder ruimte nodig op het water en hoeft daardoor veel minder op te letten als het druk is. Met een kite zit je gauw iemand in de weg. Deze sport is ook wat toegankelijker voor beginners dan bijvoorbeeld kiten, waarbij er veel meer mis kan gaan bij een verkeerde beweging. De wing zit aan je pols vast en het board met een tuig aan je enkel en voor de veiligheid dragen de meest een speciale helm’.

Lessen

Jasper van Brunotti Beachclub vertelt dat ze niet alleen de materialen verhuren, maar dat ze ook volop wingfoil lessen geven.

‘Niet alleen ervaren kiters en windsurfers hebben hiervoor interesse, ook de jeugd en volwassenen zonder surfervaring vinden het leuk om lessen te nemen. Het is een hele nieuwe tak van surfen wat natuurlijk tijd kost voordat je het onder de knie hebt. Maar als je het eenmaal kunt en je boven het water zweeft is dat een heerlijk gevoel. Je hebt dan geen weerstand meer en zweeft wrijvingsloos en fluisterstil boven het water. Dit is een compleet andere beleving dan die op een kite- of surfplank. Een ander voordeel is dat je maar minimale windkracht nodig hebt en je het op heel veel plekken kunt beoefenen, bijvoorbeeld op zee, binnenwateren en rivieren.

Het Oostvoornse Meer, dé surfhotspot van Nederland

Het Oostvoornse Meer was al zeer geliefd onder windsurfers en kiters maar door de opkomst van wingfoilen is het echt dé surfhotspot van Nederland. Het Oostvoornse Meer blijkt bij uitstek geschikt voor wingfoilen. Door de foil van 90 cm onder je board heb je redelijk diep water nodig. In het Oostvoornse Meer is het water maar liefst 40 meter diep in het midden. Het meer is heel makkelijk bereikbaar, ligt langs de snelweg en je parkeert direct aan het water met genoeg ruimte om alles naast je busje klaar te maken, vervolgens loop je zo het water in. Jasper vertelt dat watersporters uit heel Nederland naar het Oostvoornse Meer komen om het wingfoilen onder de knie te krijgen om het later thuis aan de kust op zee te beoefenen.

‘Want op de Noordzee met een foil met de deining mee surfen, is echt een uitdaging’. Maar niet alleen onder Nederlanders is de sport populair, wereldwijd wordt het megapopulair.

‘We zien ook veel Belgen, Duitsers en Fransen die hier speciaal naar toe komen’.

Van laatste hype naar topsport

Van de binnenmeren in Zwitserland tot aan de bekende kitesurf walhalla’s zoals Tarifa in Spanje en Hawaii. Willi vertelt dat er al regelmatig competities worden gehouden zoals freestyling foiling en wingfoil races waarbij er net als bij windsurfen om boeien wordt geslalomd. Maar..... het begint allemaal hier op het Oostvoornse Meer.