Twee dagen wandelen op Voorne-Putten

| Maaike

Twee dagen naar Voorne-Putten! Het eiland dat ik vooral ken van de beachvolleybalwedstrijden die ik er jarenlang op de stranden speelde. Nu is het tijd om de rest van het eiland te verkennen.
 

Slapen in de natuur
Ik mocht deze dagen slapen in deze leuke polder cabin op camping 't Weergors. Een charmant tweepersoons verblijf aan de rand van de camping. Dankzij het ontwerp en de materialen heb je ook als je binnen bent het gevoel dat je buiten in de natuur bent, hoe fijn is dat. En ook het uitzicht over de polder Nieuw-Helvoet is fantastisch, het verandert met de seizoenen mee. Zonsondergang met een kampvuurtje erbij en zonsopkomst met rondscharrelende reeën: hier zou ik weken kunnen blijven!Camping ‘t Weergors heeft in 2022 de ANWB prijs gewonnen van meest gewaardeerde huuraccommodatie. Ik snap wel waarom: naast deze polder cabin zijn er nog veel andere bijzondere accommodaties. De zespersoons Dijkwachterslodge heb ik zelf opgeslagen voor een volgende keer. Die ligt op een gave terp en vanaf het panoramaterras  heb je een uniek uitzicht over het Haringvliet.

Hellevoetsluis
Vanaf de camping loop je in een kwartiertje naar de prachtige 17e eeuwse vesting van Hellevoetsluis. Via de groene dijk en de strandweg aan het Haringvliet kom je vanzelf bij de vuurtoren, die de oude haven markeert. De oude haven is niet alleen een plaatje, je kunt er ook van alles zien en doen. Hier liggen het museumschip De Buffel en het markante oude droogdok Jan Blanken met museum. Het droogdok is het oudste stenen droogdok van Europa en is nog altijd in gebruik voor allerlei soorten schepen.

En ben je er toch, neem dan vooral de tijd om binnen te gaan bij Restaurant Fortezza. Een modern Italiaans restaurant gevestigd in het historische Pompgebouw van de droogdok. Het heeft een prachtig terras aan de oude haven. Echt een hotspot, en ik heb er fantastisch gegeten!Ga jij ook naar Hellevoetsluis? Bij het kantoor van Bezoek Hellevoetsluis aan de Westzanddijk 1a vind je informatie over de vesting, de natuur er omheen en over verschillende wandelroutes.

Wandeleiland
Met meer dan 375 km aan wandelpaden die vaak dwars door de natuur gaan mag Voorne-Putten zich overduidelijk een wandeleiland noemen. Ik liep niet alleen door Hellevoetsluis, maar ook de wandelroute genaamd Gorzen en Bastions. Ondanks de regen een feest, want ieder van de 13,8 kilometer is anders.

Ik ging door mooie bossen met paddenstoelen en weilanden vol schapen, Exmoor pony's en gallowayrunderen. Langs idyllische meertjes vol lepelaars, witte reigers en aalscholvers die de eilandjes als broedplek hebben. Ik zag een vogelkijkhut, uitkijkplekken en de vuurtoren. Ik ging over dijken, duinen en stranden aan het Haringvliet. En dwars over de vestingmuren en door de charmante oude haven van Hellevoetsluis. De start/finish is aan het Quackstrand, met gratis parkeerplaats. Als je met het OV komt, kan je de route het beste bij de vesting in Hellevoetsluis starten.

Brielle
De tweede dag ging ik twintig minuten verderop naar een andere prachtige vestingstad: Brielle. Een klim van 318 treden bracht me naar dit spectaculaire uitzicht vanaf de Sint-Catharijnekerk.

De kerk ligt midden in het centrum van Brielle en is van buiten én binnen indrukwekkend. Voor 1 euro per volwassene en 50 cent per kind ben je welkom in de kerk en mag je de toren van 57 meter hoog beklimmen. Op de website vind je de openingstijden.

Wandelen met Alpaca’s

Na het beklimmen van de toren liep ik een stadswandeling door Brielle met wel heel bijzonder gezelschap. Ik liep namelijk met Anja van Alpaca World Brielle en twee van haar negenenvijftig hele zachte, leuke en nieuwsgierige alpaca's. Zulke wandelmaatjes wil ik iedere dag wel!


 

Anja vertelde honderduit over de alpaca’s en de bijzondere avonturen die ze ermee beleven. Ooit zijn Anja en Faas klein begonnen, maar inmiddels zijn de alpaca’s van Anja en Faas wereldberoemd. Mensen van over de hele wereld komen speciaal voor de alpacawandeling naar Brielle. Check vooral hun Instagram en Facebook voor de leuke plaatjes!

Feest in Brielle
Ook over Brielle raakte Anja niet uitgepraat. Want wat een leuke plek is dit! Samen met de alpaca’s liepen we over de stadswallen en onder de poort die op 1 april 1572 door de Watergeuzen is veroverd om Brielle te bevrijden van de Spanjaarden. Dat is dit jaar 450 jaar geleden. Tijd dus voor een feestje: op brielle2022.nl vind je alle festiviteiten, waar je meer dan welkom bent. Kan je dit jaar niet maar hou je wel van spektakel? Plan je bezoek aan Brielle dan op 1 april: de dag dat Brielle bevrijd is wordt jaarlijks gevierd met een groot feest.

Tip: Ben je fan van Het Verhaal van Nederland? Een veel gehoorde tip is de Podwalk door Brielle.

Nog een laatste uitkijkje
Twee dagen Voorne-Putten, ik had er graag nog meer van ontdekt. Als ik van het eiland af rijd stop ik daarom nog een laatste keer voor een uitkijkje. Op landtong Rozenburg loop ik in het groen tussen de Schotse Hooglanders naar Paal 83. Vanaf deze uitkijktoren, die gratis toegankelijk is, kijk ik mooi uit over de havens met daar achter Voorne-Putten. Heel graag tot een volgende keer!

Benieuwd naar Maaike haar wandelavonturen? Volg haar op Instagram.