Spike city

| Regien Borren

Omdat de reparatie aan onze auto meer tijd in beslag neemt dan gedacht, lopen we, om de tijd te doden naar het centrum van de stad. De stad is in dit geval Spijkenisse of zoals ook weleens gekscherend gezegd wordt Spike City.

Nooitgedacht
​Het is inmiddels lunchtijd, dus pakken we het eerste het beste terras en dat is bij de imposant hoge molen Nooitgedacht. De eigenaar van de eetgelegenheid vertelt dat de molen nog geen tien jaar geleden maar liefst zeven meter opgevijzeld is vanwege het eeuwenoude recht van molens op wind. Nu zou je denken dat er op Voorne-Putten altijd wind is en dat was tot aan de jaren 50 ook geen probleem toen Spijkenisse nog een dijkdorp was met maar 3500 inwoners. Ook na de eerste uitbreidingsgolf in de jaren 70 was er nog voldoende windvang, tot er in de jaren 90 door nieuwe bouwplannen het windrecht in het geding kwam. Toen kwam men op het lumineuze idee de molen te verhogen en dat is uniek in Nederland.

Mannetjes op de krom
Een van die bouwplannen die inmiddels is gerealiseerd, is het ultramoderne Theater De Stoep waar wij vanaf het terras zicht op hebben. Niet alleen het gebouw is prachtig – en op deze stralende dag glinstert het vele glas in de zon – maar ook het theateraanbod is zeer gevarieerd met niet de minste artiesten. Toevallig viel deze week het programmaboek voor het komende seizoen in de bus en je zou bijna gaan hopen dat de zomer snel voorbij is bij het zien van al die voorstellingen in het komende najaar.

Na de lunch – tosti’s van brood gebakken met meel van de molen – lopen we nog even het Noordeinde in, een nog authentiek straatje met wat oude huisjes. Wat een contrast met het nabijgelegen moderne winkelcentrum. We gaan tot De mannetjes Op De Krom, een beeldengroep van drie mannetjes dat herinnert aan het verleden toen vooral oude mannetjes elkaar op deze plek sterke verhalen vertelden. Soms stonden hier wel zeven mannen hun sterke verhalen te vertellen. Ze hadden veel gespreksstof. Er was geen radio of televisie. Huis-aan-huisbladen en sociale media waren er niet en slechts een enkeling las een krant. Anno nu zou je zeggen dat het een hangplek voor ouderen was. En dat is van alle tijden, al hangen veel ouderen tegenwoordig niet meer op hoeken van straten, maar in (overdekte) winkelcentra.

Oud en nieuw
Als we weer terug naar de garage lopen is goed te zien dat Oud en Nieuw hier in Spike City elkaar niet bijten; Molen Nooitgedacht uit 1840 en theater De Stoep uit 2010 gebroederlijk (of zeg je gezusterlijk?) naast elkaar en verderop de woontorens aan de Maasboulevard. Onze auto is inmiddels weer gerepareerd. De receptionist zegt met lichte verwondering in zijn stem “Jullie hebben het lang volgehouden.” Tja, er is ook zoveel te zien in Spike City!